Λίγα απ΄όλα

17/05/2018 - 12:38 Ενημερώθηκε 11/10/2018 - 14:30

Χριστιάνα Καλογήρου

Απευθυνόμενη στον κ. Πρωθυπουργό κατά την τελευταία επίσκεψη στο νησί μας:

«Δε μας ακούτε κ. Πρόεδρε, με την προσοχή που πρέπει, με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, με την αφοσίωση που απαιτεί η στιγμή».

Η Λέσβος θα είναι ο τάφος του Σύριζα, όπως ήταν η απαρχή της ανόδου του στην εξουσία. Η αλαζονεία που διακρίνει τον κ. Πρωθυπουργό δεν τον αφήνει να αφουγκραστεί το λαό παρά μόνο να μιλά ακατάπαυστα και ενίοτε ασυνάρτητα, όσον αφορά την Γεωγραφία και την Ιστορία της χώρας.

Το Γενάρη του 2015, η Λέσβος έδωσε στο Σύριζα 32,94% και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου 29,02%. Στις ερχόμενες εκλογές θα έχει την τύχη του Πασόκ, που από 44% κατρακύλησε σε μονοψήφιο αριθμό.

 

Το «Εμπρός» σήμερα και χθες...

Παίρνω στα χέρια μου το «Εμπρός» σήμερα και το καμαρώνω όπως ο παππούς το εγγόνι ή το δισέγγονο. Μια σύγχρονη επαρχιακή εφημερίδα με πλήθος από έγχρωμες φωτογραφίες, με επίκαιρα ρεπορτάζ, ειδήσεις, άρθρα, αθλητική και πολιτιστική στήλη και το κυριότερο, θέση στο ίντερνετ. Τέτοια πρόοδο, ούτε στα όνειρά μου! Και αναλογίζομαι νοσταλγικά το μακρινό 1990 όταν πρωτοάρχισα να συνεργάζομαι αμισθί, όταν το «Εμπρός» ήταν ακόμα κομματικό έντυπο.

Με έναν δύο μόνιμους συντάκτες με πλήθος συνεργάτες -ερασιτέχνες δημοσιογραφούντες-, με περιορισμένους αναγνώστες και το 1/4 σελίδες, απ’ αυτές που έχει σήμερα. Απ’ τους παλιούς συνεργάτες θυμάμαι με νοσταλγία και αγάπη το γελοιογράφο μας Γιάννη Κακαρώνη από την Άγρα. Ένα ταλαντούχο και ευγενικό παιδί, όπως και η σύζυγός του.

Εάν το «Ε» μου έγινε «εξάρτηση» οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

Δεν μου έκαναν ποτέ λογοκρισία στα γραπτά μου και ο διευθυντής κ. Μανώλας μου συμπεριφέρεται ευγενικά, σέβεται τις «σιωπές» μου και ξέρει να με περιμένει... Νομίζω και το πιστεύω ότι αν το «Ε» έφτασε μέχρι τις μέρες μας και ανελίχθηκε σε εφημερίδα κύρους οφείλεται το πλείστον μόνο σ’ αυτόν. Οι γνωρίζοντες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι γνώρισμα του χαρακτήρα μου η κολακεία. Αντιθέτως...

Εγώ για το «μικρό», έτσι τον αποκαλώ λόγω διαφοράς ηλικίας, τρέφω αισθήματα, αλλά δεν τα εκδηλώνω για να μην παίρνει θάρρος...

 

Η Τουρκία του Ερντογάν και οι εκλογές

Η μισή Τουρκία λατρεύει τον Ερντογάν και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Αν καταφέρνει να διατηρεί την ηγεμονία του είναι γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εχθρεύονται περισσότερο η μία την άλλη, απ’ όσο μισούν τον Ερντογάν. Αυτά έγραψε ο έγκυρος Συνταγματολόγος, δικηγόρος, πανεπιστημιακός (Νομική), αντιστασιακός, που παρά τους τίτλους του, του αρέσει να δηλώνει δάσκαλος. Το όνομά του Σταύρος Τσακυράκης.

Ο Ερντογάν λοιπόν, γα να κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου χορηγεί σε 12 εκατομμύρια συνταξιούχους μποναμά 1000 λιρών (200 ευρώ), διαγράφει πρόστιμα και χρέη, επαναφέρει στα Πανεπιστήμια φοιτητές που δεν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο σε 7 χρόνια, νομιμοποιεί εκατομμύρια αυθαίρετες κατασκευές. Κόστος 5 - 6 δισ. ευρώ, όταν η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι (1 δολάριο 4,30 λίρες) και ο Αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s κατέταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στα «σκουπίδια». Τι κάνει ο άνθρωπος για την εξουσία!

 

Μέρες του 1986

Το Πασόκ στην εξουσία. Από το 1981 - 1986 διόρισαν στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ 200.000 υπαλλήλους χωρίς διαγωνισμό και χωρίς αξιολόγηση, οι «σοσιαλιστές»...

Τη δεκαετία του ‘80 υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο αναλφάβητοι, το έντυπο όργανο του Πασόκ «Αυριανή» πουλούσε 200 - 250.000 φύλλα ημερησίως, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση ήταν Κρατικά μονοπώλια και ο λαϊκισμός βρισκόταν στην πιο καλή του ώρα! Κι όμως, αυτό το παντοδύναμο κόμμα του 44% κατρακύλησε σε μονοψήφιο αριθμό. Γιατί άραγε; Αλέξη με παρακολουθείς; Ο λαός είναι αχάριστος...;

 

Άγιες ρήσεις και όχι μόνον

«Το κακό θα έρθει από τους διαβασμένους! Ο Θεός μας έστειλε τους Τούρκους! Αυτά μαζί με άλλα αφοριστικά είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στην τότε Αλβανία από τους Τούρκους. Μου ήρθε στο νου ο στρατηγός Μακρυγιάννης και ο κολαούζος του Παλαμήδης που κατηγορηματικά δήλωνε: “δεν πρέπει να κατέχουν κυβερνητικά πόστα οι μορφωμένοι”. Μέχρι σήμερα ο αμαθής λαός αισθάνεται κάποια απώθηση προς τους μορφωμένους. Ευτυχώς που αγράμματους στη χώρα μας σήμερα συναντάς μόνον σε μεγάλες ηλικίες. Υπάρχουν όμως και κάτι μορφωμένοι...

 

Ο εγγονός του «Καψοκαλύβα»

Έτσι αποκαλούσαν οι στρατιώτες στη Μικρά Ασία τον παππού του Καρόλου Πρίγκιπα Ανδρέα, γιατί είχε τη μανία να διατάσσει να καίγονται οι αχυρώνες και οι αποθήκες των Τούρκων χωρικών.

Για την ανικανότητα και ανυπακοή, του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β΄ Σώματος στρατού απ’ τον αρχιστράτηγο Παπούλα. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή καταδικάστηκε σε θάνατο που μετατράπηκε σε ισόβια, απετάχθη από το στράτευμα ύστερα από καθαίρεση και έφυγε οικογενειακώς στην Ιταλία με αγγλικό πλοίο ατιμασμένος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey