Βόρειος Άξονας 68

Η Παναγιά η εξαδάκτυλη κι ο Ταξιάρχης

21/05/2014 - 16:50

Η «Καράβα», βράχος κόκκινος, το υπόστρωμα του ιγνιβρίτη, αρχίζει από τα πευκόφυτα κάθετα πρέμνα και κατηφορίζοντας βυθίζεται στο Αιγαίο, για να βγει απέναντι σαν πέτρα τού Σαμουρσάκ.

Η «Καράβα», βράχος κόκκινος, το υπόστρωμα του ιγνιβρίτη, αρχίζει από τα πευκόφυτα κάθετα πρέμνα και κατηφορίζοντας βυθίζεται στο Αιγαίο, για να βγει απέναντι σαν πέτρα τού Σαμουρσάκ.


Φόντο στην Καράβα

Που έχτισε σπίτια, εκκλησιές, εργοστάσια, τότε που η περασιά ήταν ένα βήμα από τη μια πλευρά στην άλλη. Ζώα, μάντρες, δένδρα «ισιωμένα» από τους αγέρηδες, πρίνοι, σκίνοι, αξίσταρος και ρείκια και το αγιόκλημα να ανθίζει σκεπάζοντας τους τώρα.


 ... με τα κάθετα πρέμνα

Ανοιχτωσιά το γαλάζιο κανάλι με καράβια τα πέντε νησιά, τα δύο άσπρα τα τρία καφετιά, τα Τοκμάκια να αρμενίζουν τους αιώνες ακίνητα.


Το γεφύρι στα Σκίδια

Και πέρα βαρύ φόντο ο αγέραστος Λεπέτυμνος, το «βουνό».


... με το Κ.Κ.Ε. φόντο

Ο δρόμος κατηφορίζει βορειότερα σε μια ρεματιά, που σχηματίζεται από το ρέμα που ‘ρχεται από το πευκόφυτο εσωτερικό ενός οροπεδίου που φιλοξενεί τον «Κάστελα». Στην παραλία υπάρχει αμμουδιά και ένας μικρός υγρότοπος.


Η Παναγιά η εξαδάκτυλη, παλιά

Είναι η περιοχή Σκίδια. Το ποτάμι βγαίνει από χαράδρα με ένα γύρω κάθετα κόκκινα βράχια. Εκεί επάνω σκαρφάλωσε και το Κ.Κ.Ε., στο δρόμο προς την πάλαι ποτέ «μικρή Μόσχα», το Μανταμάδο.


 ... και τώρα

Το παλιό, υπέροχο μονοκάμαρο γεφύρι, με το κλειδί, στέκεται δίπλα στο νέο.


... με τα παλιά μέλη

Αριστερά στο δρόμο το εκκλησάκι της Παναγιάς της Εξαδάκτυλης (από τα έξι δάχτυλα της εικόνας) έχει ανακαινιστεί, χάνοντας τον παλιό του άσπρο σοβά.


... την παλιά πηγή

Είναι κτισμένο στις 24 Απριλίου τού 1899 από τους Σ.Γ. και Π.Γ..
Ένα ακατέργαστο επίθημα και μια αρράβδωτη κολώνα σαν «κάλαμος» στην Αγία Τράπεζα και κάτι λαξευμένες λιθόπλινθοι δείχνουν ότι κάτι υπήρχε εδώ πριν.


 ... την επιγραφή

Μια μυλόπετρα και η παμπάλαια πηγή δείχνουν την άγραφη και άγνωστη πορεία στο χρόνο.

Γνωστή μόνο είναι η σχέση του με τους παγανιστές πανηγυριστές του Ταύρου. Που αφού μετέφεραν εδώ το κισκέτσι, γλεντούσαν δίπλα στην Παναγιά και μετά έκαναν τις αλογοδρομίες στο «Λινόχωμα», έξω από το Μανταμάδο.


... όπου οργιάζει η Άνοιξη

Τώρα αλλάξανε στέκι, έχτισαν ένα νέο Άγιο Χαράλαμπο στα Καστέλια του Ασπροπόταμου και τα πίνουν εκεί. Όμως εδώ υπάρχει κι άλλη ιστορία, πιο περίεργη.

Των Μεσαγρινών με τον Ταξιάρχη. Που ξεκινούσαν από το χωριό με τα άλογα, έκαναν στάση στην Παναγιά και συνέχιζαν μέχρι τον Άγιο.


 ... και το βαλσαμόχορτο από κοντά

Έρχονταν από τον άλλο Ταξιάρχη, στον Ασώματο της Γέρας. Γι’ αυτό και η βρύση μέσα στην αυλή του Ταξιάρχη μαζί με το νερό έχει χορηγό το Μεσαγρινό Καραδούκα, που το 1907 έφερε και το σκούρο μάρμαρο από το λατομείο «Τασλίκ» του Σκοπέλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey