Οδοιπορικό στη Λέσβο - Ερωτήματα και Απαντήσεις

το μοναστήρι παλιά το μοναστήρι παλιά

Μοναστήρια της Λέσβου ω18

09/05/2024 - 10:36

Μονή Λειμώνος και ο γύρω χώρος ι

Πίσω από την αυλή του καθολικού και δίπλα στα κτίρια του ελαιοτριβείου, βρίσκεται η μεγάλη αυλή του μοναστηριού! Μέσα σ’αυτή, υπάρχει ναός με τρούλο, του Αγίου Ιγνατίου και πεύκα. Στην ανατολική της πλευρά υπάρχει το ανακαινισμένο κτίριο που φιλοξενεί, όπως θα δούμε, το Μουσείο. Η εσωτερική δυτική του πλευρά έχει τους γνωστούς διαδρόμους με τόξα από τούβλα. Επίσης με τον ίδιο τρόπο ανακαινίστηκαν και τα κτίρια της βόρειας και δυτικής πλευράς. Εδώ διατηρούσε Γηροκομείο και μαθητικό οικοτροφείο! Στην πορεία υπήρξαν δυσάρεστα γεγονότα, κυρίως με τους γέροντες τροφίμους, που επέσυραν την επέμβαση της πολιτείας και τα ιδρύματα αυτά έκλεισαν! Εντύπωση λοιπόν προκαλεί ο τεράστιος αριθμός των χώρων, που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη από στέγη, ανεξαρτήτως βέβαια εθνικότητας!

Στους δικούς μας χρόνους, που ελάχιστα πια προσφέρει ο μοναχικός βίος, το μοναστήρι έχει καταστεί ένα αξιόλογο μουσείο και ένας από τους πολυτιμότερους θεματοφύλακες της Ιστορίας του νησιού μας. Πάντως, ορισμένοι αριθμοί δείχνουν την σταδιακή συρρίκνωση του. Το 1928 είχε 93 μοναχούς, το 1940 51, το 1951 23 και το 1961 μόλις 16.

Τα πλούσια κειμήλια του μοναστηριού, στεγάζονται τώρα στο δυτικό κτίριο που κλείνει την αυλή του καθολικού, σε 13 αίθουσες, και συμπεριλαμβάνονται Μουσειακή Τράπεζα, βιβλιοθήκη χειρογράφων, βιβλιοθήκη εντύπων, Σκευοφυλάκιο, Λαϊκό μουσείο, Παράρτημα λαϊκού μουσείου, Λαογραφικό μουσείο, Πινακοθήκη, Έκθεση κειμηλίων Μητροπολιτών, Λεσβιακό σπίτι και έκθεση νομισμάτων.1 Είναι τοποθετημένα σε καλοφτιαγμένες προθήκες. Εντύπωση προκαλεί ο διάκοσμος (ταβάνι) της βιβλιοθήκης των εντύπων. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε, ότι υπάρχει ένας θησαυρός 516 χειρογράφων από τον 9ο αιώνα, έως και σήμερα,1 καθώς και 2238 έγγραφα στην βιβλιοθήκη των χειρογράφων, μοναδικό ιστορικό αρχείο για το νησί μας. Αυτά τα χειρόγραφα μελέτησε αρχικά ο Κεραμεύς και μετά ο Τσερνόγλου! Εδώ φαίνεται και η τεράστια περιουσία του μοναστηριού. Επίσης η συλλογή κειμηλίων «αποτελεί ασφαλώς την πιο αξιόλογη του νησιού και μοναδική σε ιστορική και καλλιτεχνική αξία.2 Αξιόλογο είναι και το «Μουσείο» Πετρωμάτων του νησιού (1990). Πριν λίγα χρόνια, υπήρχε και μια «συλλογή» από ζώα, όπως ελάφια, αλογάκια, στρουθοκαμήλους κ.α.

 

1.Τα Μουσεία της Ιεράς Μονής Λειμώνος, 1986.2. Λεσβιακά, τομ Ι 1987, σελ 5

 

και τώρα

φιρμάνια

μίτρες

κειμήλια και εικόνες

παμπάλαια σκεύη

και άμφια στο Μουσείο

..κάποτε και ελάφια

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey