Πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής

06/10/2021 - 12:14

Γράφουν η Κομνηνού Βαρβάρα & Κομνηνού Ευστρατία

Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι του Διαιτολογικού κέντρου “Nutreat”

 

Στην καθημερινότητα μας, ερχόμαστε σε επαφή με εκατομμύρια μικροοργανισμούς (μικρόβια, βακτήρια, ιοί, παράσιτα). Αυτοί οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στο εσωτερικό του οργανισμού μας για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Ονομάζονται παθογόνοι και μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην υγεία μας.

Ο «πρωταγωνιστής» αυτών τα τελευταία δύο χρόνια, ο κορονοϊός, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η«φυσική ασπίδα» του οργανισμού, είναι ένας πολυσύνθετος μηχανισμός ιστών και οργάνων, τα οποία συνεργάζονται για τη δημιουργία ειδικών κυττάρων που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς όταν προσβάλλουν το σώμα μας.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον απαιτητικό ρόλο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να το εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα «όπλα» για να διευκολύνουμε όσο μπορούμε το έργο του.

Για να ενισχύσουμε τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τους λόγους που το καθιστούν ευάλωτο. Η ηλικία, οι καθημερινές συνήθειες, η διατροφή, ο τρόπος ζωής ή κάποιο χρόνιο νόσημα, είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν, είτε αρνητικά είτε θετικά, τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Όταν είμαστε επιρρεπείς σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές ή ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή αν έχουμε χάσει επαφή με τη φυσική άσκηση και υποφέρουμε από αυπνίες ή έντονο στρες, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια λοίμωξη.

  • Οι πρωτεΐνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ειδικά στην επούλωση και την ανάρρωση. Καταναλώνουμε μια ποικιλία πρωτεϊνικών τροφών, όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια και προϊόντα σόγιας.
  • Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από λοιμώξεις, διατηρώντας το δέρμα και τους ιστούς του σώματος, υγιείς. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως γλυκοπατάτες, καρότα, μπρόκολο, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, αυγά ή εμπλουτισμένα τρόφιμα.
  • Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντας το σχηματισμό αντισωμάτων. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια ή πιπεριές και χυμό ντομάτας.
  • Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως εμπλουτισμένα δημητριακά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φυτικά έλαια (όπως ηλιέλαιο), φουντούκια και φυστικοβούτυρο.
  • Ο ψευδάργυρος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Βρίσκεται στο άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, το γάλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

Άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, Β12, χαλκού, φυλλικού οξέος, σεληνίου και σιδήρου μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανοσολογική απάντηση και να παίξουν ρόλο σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ισορροπία και η ποικιλία είναι τα κλειδιά για να λαμβάνουμε το πλήθος των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε. Μία διατροφή φτωχή σε μικροθρεπτικά συστατικά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση μίας δυτικού τύπου διατροφής με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα, αλάτι και λιπαρά επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, όπως επίσης η επαρκής φυσική δραστηριότητα, ο καλός ύπνος και η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το ισχυρό ανοσοποιητικό. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας, για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, ώστε να χτίσετε μαζί την άμυνα του οργανισμού σας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey