FOLLOW US

Υγεία

  • Νέους γιατρούς εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας κατά το Περιφερειακό Συνέδριο

Προσλήψεις και νέα ψυχιατρική κλινική υποσχέθηκαν ο υπουργός και ο αναπλ. Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης στο διήμερο του Περιφερειακού Συνεδρίου, αλλά και στο πλαίσιο των χτεσινών εγκαινίων του έργου ολοκλήρωσης των εργασιών αναδιαρρύθμισης - επέκτασης στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μια μικρή διαμαρτυρία από το ΠΑΜΕ υποδέχτηκε τον κ. Πολάκη, ο οποίος στη συνέχεια «απάντησε» ότι το υπουργείο «δίνει λεφτά για την υγεία», εφόσον οι δημόσιες δαπάνες υγείας αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 4,6% που ήταν το 2014 στο 5,2% το 2016 και με αυτό τον τρόπο «εξασφαλίστηκε η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης που δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη». Ταυτόχρονα, με το ν.4368/2016 «υλοποιήσαμε την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μια παρέμβαση τεράστιας σημασίας για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την κοινωνική συνοχή στη χώρα. Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μέτρων λιτότητας, οι «πληγές» όμως αυτές «επουλώνονται» σιγά- σιγά ενώ ταυτόχρονα προωθούνται παρεμβάσεις «ηθικοποίησης», μέτρα θεσμικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεις όπως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο φάρμακο, στην οργάνωση και διοίκηση, στις προμήθειες».

Μικρή διαμαρτυρία έκανε έξω από τα εγκαίνια του Νοσοκομείου το ΠΑΜΕ, το οποίο σημείωνε: «Δεν συμφωνούμε με καμιά “δίκαιη ανάπτυξη” όταν έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά προϋπολογισμού για υγεία και παιδεία στην Ευρώπη και την υψηλότερη φορολογία.»

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

-Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στηρίχθηκε και αναβαθμίστηκε από το 2015 μέχρι σήμερα: «Εγκαινιάζουμε νέες κτιριακές υποδομές που αποτελούν σημαντική προϋπόθεση ποιοτικής φροντίδας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού»

- Ενισχύεται το Νοσοκομείο αλλά και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας με ανθρώπινο δυναμικό: προκήρυξη 25 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ για το Γ.Ν.Μυτιλήνης (οι 4 αφορούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 22 ατόμων μόνιμου λοιπού προσωπικού πρόσληψη 37 εργαζόμενων μέσω του ΟΑΕΔ 14 επικουρικών γιατρών 17 λοιπού επικουρικού προσωπικού (μαζί με τις παρατάσεις μέχρι 31-12-2018) ενίσχυση του νοσοκομείου του Κέντρου Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) και του ΕΚΑΒ με ιατρικό-νοσηλευτικο-παραϊατρικό προσωπικό μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το προσφυγικό (ISF και AMIF-Philos).

- Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα 3 νοσοκομεία του Αιγαίου ( Μυτιλήνη, Σύρος και Ρόδος) θα έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο- «πυλώνα» στο δημόσιο Σύστημα Υγείας

-Αναβαθμισμένο επιχειρησιακά ΕΚΑΒ (νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο και προοπτικά στη Μυτιλήνη)

- «Η κοινωνία της Λέσβου έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αξιοπρεπή διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης» τόνισε ο υπουργός. Με τη συνδρομή πολλών εθελοντών και οργανώσεων στην αρχική δύσκολη φάση αλλά και με την ενίσχυση της κρατικής παρουσίας στη συνέχεια σήμερα υπηρετούν στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ 61 υγειονομικοί στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

-Οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Το πρόγραμμα Philos έχει παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και έχει γίνει η προετοιμασία για τη συνέχιση της επαρκούς υγειονομικής κάλυψης του προσφυγικού μέσω μόνιμων προγραμμάτων (από το εθνικό ΠΔΕ) μεγαλύτερης διάρκειας και ύψους χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας.

- Τις ακάλυπτες ανάγκες στο νησί της Λέσβου ειδικά σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες, «θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς μετά από διαβούλευση με τον ΠΙΣ ( Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο)».

-Ενισχύθηκαν οι Μονάδες με επικουρικούς γιατρούς (5 στο πρώην ΠΕΔΥ Μυτιλήνης) και με προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ αναβαθμίστηκαν τα περισσότερα Εργαστήρια και αυξήθηκε η «χωρητικότητα» της δημόσιας ΠΦΥ.

 

 Πολάκης σε διοίκηση του Νοσοκομείου

«Να τελειώνουμε με τους εργολάβους»

Στις νέες πτέρυγες του Νοσοκομείου ξεναγήθηκε ο κ. Πολάκης συνοδεία της κ. Ζερβού και του δ/ντή ιατρικής υπηρεσίας, Ευθ. Ζιώγα

Μετά τη μακροσκελέστατη ανακοίνωση της διοικήτριας του Νοσοκομείου, Άννας Ζερβού σε σχέση με τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων χρόνων, ο κ. Πολάκης πήρε το λόγο στην ομιλία που έγινε στο ανακαινισμένο αμφιθέατρο και μίλησε αρχικά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο κάνοντας λόγο για την έξοδο από τα μνημόνια. «Έχει κοπεί η μίζα στην κορυφή της πυραμίδας, όπου τα πολλά λεφτά πάνε σε λίγα και μας επιτρέπει να κάνουμε έργα. Είναι χαρακτηριστικό το εξής του ότι είναι μεγάλο το αποτέλεσμα όταν δεν τα πιάνεις. Το αποθεματικό του υπουργείου το διαθέτουμε σε έργα. Κι όταν δεν τα πιάνεις, το ένα ευρώ γίνεται δύο» ανέφερε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα ανακατασκευαστεί η Ψυχιατρική Κλινική, ενώ επεσήμανε στην κ. Ζερβού ότι αυτό θα έπρεπε να έχει ζητηθεί- «στριφοφυριστεί» πολύ νωρίτερα. Τέλος, μεταξύ άλλων ζήτησε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου το «να τελειώνουμε με τους εργολάβους», εξηγώντας ότι εξοικονομούνται πολύ περισσότερα χρήματα με τις ατομικές συμβάσεις παρά με τους εργολάβους καθαριότητας. «Πρέπει να φύγουν στους επόμενους τέσσερις μήνες, είστε το μόνο νοσοκομείο στο Βόρειο Αιγαίο με εργολάβους», είπε. Ξεκαθάρισε ότι θα ενισχυθεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο με την αγορά στεφανιογράφου και η μονάδα νεογνών, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι αεροκομιδές.

Γεμάτο από κόσμο το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου που παρακολούθησε την ομιλία Πολάκη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 17:15
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top