Με μπαλώματα τρέχουν να καλύψουν τα κενά στις βάρδιες που αναδεικνύονται μέσα από τα συνεχόμενα περιστατικά ασθενών

«Ξεγύμνωσαν» με αποσπάσεις και μετατάξεις το ΚΥ Πολιχνίτου από οδηγούς ασθενοφόρων

13/03/2023 - 09:00 Ενημερώθηκε 14/03/2023 - 09:42

Άλλη μία παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας αναδεικνύεται μέσα από τα συνεχόμενα περιστατικά που σημειώνονται στο Κ.Υ. Πολιχνίτου με τα κενά που παρουσιάζονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε ότι έχει να κάνει με την διακομιδή των ασθενών με ασθενοφόρα.  

Αυτό που προκύπτει μετά από έρευνα και με αποφάσεις που είναι ανηρτημένες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι ότι δύο μόνιμοι οδηγοί ασθενοφόρων του ΚΥ Πολιχνίτου μετακινήθηκαν το 2018 με μετάταξη ο ένας σε υπηρεσία της Μυτιλήνης, που σχετίζεται με αποκεντρωμένη δομή κεντρικού υπουργείου και με απόσπαση ο δεύτερος στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.  

Αυτό είχε σαν επακόλουθο από τους 3 μόνιμους οδηγούς ασθενοφόρων το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου έχει μείνει με έναν μόνιμο οδηγό.  

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τον οργανισμό προβλέπονται 6 θέσεις οδηγών ασθενοφόρου προκειμένου οι παρεχόμενες υπηρεσίες να λειτουργούν ομαλά. Την δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος και τρεις συμβασιούχοι σε ότι έχει να κάνει με τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Οι δύο εκ των τριών συμβασιούχων «ήρθαν» στο ΚΥ Πολιχνίτου το 2020 και έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους έως το τέλος του 2023. Σε ότι έχει να κάνει με τον συμβασιούχο που προσελήφθη το 2022 με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο Κέντρο Υγείας δεν είναι βέβαιο ότι θα ανανεωθεί η σύμβασή του.  

Οι τέσσερις οδηγοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΚΥ Πολιχνίτου να «δανείζεται» περιστασιακά οδηγό από το ΚΥ Πλωμαρίου και κάποια κενά να τα καλύπτει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έχει έδρα την Μυτιλήνη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την χιλιομετρική απόσταση Μυτιλήνης - Πολιχνίτου η οποία για να καλυφθεί χρονικά απαιτεί τουλάχιστον 60 λεπτά με ότι αυτό συνεπάγεται για την παροχή βοήθειας - μεταφοράς ενός ασθενούς.  

Εσωτερικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη ένας παράγοντας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Αυτός είναι οι άδειες που συσσωρεύτηκαν την κορονοπερίοδο και που θα πρέπει να εκτελεστούν μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να τηρείται η εργατική νομοθεσία. Οι άδειες αυτές δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με τις βάρδιες.  

Τα περιστατικά & η Επιτροπή Αγώνα  

Επί του πρακτέου αυτό που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα από περιστατικά που σημειώνονται στον Πολιχνίτο είναι η ανεπάρκεια της έγκαιρης μεταφοράς ασθενών.  

Υπενθυμίζεται το περιστατικό που καταγράφηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023, όταν μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου βρέφος που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Αυτό γιατί την βάρδια την δεδομένη χρονική στιγμή κάλυπτε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με έδρα την Μυτιλήνη.  

Το περιστατικό αυτό είχε γίνει αιτία να συγκροτηθεί η Επιτροπή Αγώνα Στήριξης Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου - «Ο μικρός Μιχαήλ». Μάλιστα για το γεγονός αυτό είχε πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου τις ημέρες που ακολούθησαν του θανάτου του βρέφους.  

Το διεκδικητικό πλαίσιο της επιτροπής ήθελε την κάλυψη των οργανικών κενών του Κέντρου Υγείας προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά τα ίδια φαινόμενα.  

Ωστόσο τα κενά στις βάρδιες των ασθενοφόρων επανέρχονται ξανά μέσα από περιστατικά ασθενών. Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στις 3 Μαρτίου του 2023, όταν τραυματίστηκε ένας 30χρονος στον Πολιχνίτο και πάλι την βάρδια κάλυπτε το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι γιατροί και προσωπικό του ΚΥ μετέβησαν στον τόπο του ατυχήματος για τις πρώτες βοήθειες. Ακολούθως έφτασε και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ από την Μυτιλήνη.  

Σε σχετική ανάρτηση της Επιτροπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Το τραγικό συμβάν που συνέβη στην περιοχή μας στις 3/3/2023 με το τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου και δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου στο ΚΥ Πολιχνίτου, αναδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. 

Οι ανάγκες είναι ΑΜΕΣΕΣ και το πρόβλημα απαιτεί λύση εδώ και τώρα. Ο κ. Υπουργός Υγείας θα αναλάβει την ευθύνη εάν χαθεί ζωή άδικα; Αν κάποιος επισκέπτης ή κάτοικος πάθει σοβαρή βλάβη μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο από την Μυτιλήνη; Ή μήπως θα επικαλεστούν ότι το Σύνταγμα επιβάλει συγκεκριμένες διαδικασίες και μέχρι τότε δεν θα έχουμε ασθενοφόρα και γιατρούς, όπως απαιτείται για το 2023; Ποιος νόμος και ποιο Σύνταγμα παίζει με ανθρώπινες ζωές με τέτοιο τρόπο, για να γίνεται και σεβαστό; 

Σας καθιστούμε υπεύθυνους, όχι με την νομική έννοια, αλλά με την πολιτική. Η απαξίωση του ΚΥ της περιοχής μας είναι διαχρονική, οπότε μην περιμένετε να τα παρατήσουμε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις εκλογές». 

Σε υστερόγραφό τους τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα σημειώνουν ότι το πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο του Πολιχνίτου θα παραμείνει αναρτημένο έως ότου λυθεί το πρόβλημα. «Όσα συμβαίνουν στην χώρα μας τις τελευταίες μέρες δείχνουν ένα και μόνο πράγμα. Μόνοι μας θα σώσουμε τις ζωές, μέσα από τον αγώνα μας. Μην περιμένετε να κουραστούμε. Ίσα ίσα που προσεχώς θα γίνουμε περισσότεροι» . 

Οι αποφάσεις Μετάταξης και Απόσπασης  

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 με απόφαση του τότε Υπουργού κεντρικού υπουργείου αποφασίστηκε η μετάταξη του υπαλλήλου ΙΤ στην αποκεντρωμένη δομή τοπυ εν λόγω υπουργείου. Στην πρώτη παράγραφο της απόφασης σημειώνεται «Μετατάσσουμε τον μόνιμο υπάλληλο ΙΤ κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων ασθενοφόρων με βαθμό Ά, από το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου/ Υπουργείο Υγείας, στην κεντρική υπηρεσία της ...(σ.σ. της εν λόγω αποκεντρωμένης δομής του εν λόγω υπουργείου) στη Μυτιλήνη σε κενή οργανική θέση του κλάδου ΔΕ Οδηγών με τον ίδιο βαθμό και Μ.Κ.».  

Στις 4 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή σε διάστημα 15 ημερών (!!!) περίπου με απόφαση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Όλγα Ιορδανίδου ανάβει το πράσινο φως για την «Απόσπαση του υπαλλήλου Ι.Τ., κλάδου ΔΕ Πλήρωμα Ασθενοφόρου του ΚΥ Πολιχνίτου αποκεντρωμένη οργανική μονάδα της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου στο Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» από την 01-01-2019. Η διαχείριση μισθοδοσίας υπαλλήλου, μετά την απόσπαση της θα διενεργείται από το φορέας υποδοχής». Τα στοιχεία και των δύο εν λόγω μετακινήσεων οδηγών ασθενοφόρων από το Κ.Υ. Πολιχνίτου σε άλλες υπηρεσίες είναι στη διάθεση όποιου ενδεχομένως αμφισβητεί την ακρίβεια του ρεπορτάζ. Αναφερόμενοι στο σχετικό ρεπορτάζ με τις δυο εν λόγω μετακινήσεις δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτές έγιναν παρανόμως. Προφανώς ήταν καθ όλα νομότυπες και οι εν λόγω εργαζόμενοι αξιοποίησαν τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος και για την μετάταξή σε άλλη υπηρεσία και για την απόσπαση. Αναρωτιόμαστε όμως ότι δεν εγκυμονεί κινδύνους να μείνει χωρίς τον αναγκαίο αριθμό ένα αποκεντρωμένο Κ.Υ. στο νησί όταν σε διάστημα μερικών ημερών αποχωρούν δυο εργαζόμενοι που παρέχουν τέτοιας κρισιμότητας υπηρεσίες , όπως αυτή στην μετακίνηση ασθενών με τα ασθενοφόρα; Υπήρχε τέτοια επάρκεια που ήταν επιβεβλημένη η μετακίνηση δυο οδηγώναπό το Κ.Υ. Πολιχνίτου , που τώρα αναζητά οδηγούς για να μπορεί νε μετακινεί έκτακτα περιστατικά που παρουσιάζονται στην περιοχή ευθύνης του , χωρίς να κινδυνεύουν ζωές, όπως συνέβη με τον μικρό παιδί πριν μερικούς μήνες;Τι έχει προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις; 

Σε αντίστοιχα ρεπορτάζ που έχουν γίνει για τις ελλείψεις στα ΚΥ συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αλλά και υγειονομικοί έχουν αναφέρει, αλλά και όπως διαπιστώνεται, ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κενών του Βοστάνειου Νοσοκομείου διοχετεύεται προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας ή τα Αγροτικά Ιατρεία. Ωστόσο στην περίπτωση της μετάταξης του μόνιμου υπαλλήλου πληρώματος ασθενοφόρου από το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου σε υπηρεσία που δεν ...καίγεται από οδηγούς για να λειτουργήσει είναι αυταπόδεικτο ότι η αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών ήρθε σε δεύτερη μοίρα. Αυτό γιατί θεωρήθηκε πιο σημαντικό, όπως προκύπτει από την απόφαση, να έχει έναν ακόμη μόνιμο οδηγό η εν λόγω υπηρεσία από το να έχει μόνιμο οδηγό ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου. Και γι αυτό το δίλημμα ο νομοθέτης θα πρέπει να έχει την πρόνοια να μην επιτρέπει να γίνεται αν πρόκειται να προκαλέσει τέτοιας έκτασης προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.  

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το νομικό πλαίσιο των μετατάξεων, αποσπάσεων και μετακινήσεων των μόνιμων υπαλλήλων. Ωστόσο το ζήτημα που τίθεται είναι πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να απογυμνώνονται μονάδες ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των χωριών της Λεσβιακής υπαίθρου εν προκειμένω!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey