Προσοχή στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

01/07/2012 - 05:56
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν τη ζωή ασθενών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που αποδίδουν το γεγονός αυτό, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση της αντίστασης των «μικροβίων της εντατικής» σε ισχυρά αντιβιοτικά.
 
 
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν τη ζωή ασθενών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που αποδίδουν το γεγονός αυτό, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση της αντίστασης των «μικροβίων της εντατικής» σε ισχυρά αντιβιοτικά. Τον περασμένο Μάιο είχαν παρουσιαστεί τρία κρούσματα «κλεψιέλας» και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών και ειδικός σε θέματα λοιμώξεων, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για τον περιορισμό των παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο Δίκτυο Καταγραφής της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά, που συντονίζεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 8.481 περιστατικά σηψαιμίας σε 40 νοσοκομεία της χώρας. Από αυτές, οι 2.953 περιπτώσεις κατεγράφησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, οι 1.193 σε χειρουργικές κλινικές και οι 4.335 σε παθολογικές κλινικές, γεγονός που δείχνει πως τα μικρόβια έχουν «μεταναστεύσει» σε κάθε γωνιά των νοσοκομείων.
Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι σύμφωνα με τους γιατρούς μια από τις σημαντικότερες αιτίες για τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών σε λοιμώξεις, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή απολύμανση των χώρων και τα μέτρα υγιεινής που παίρνει το προσωπικό στα νοσοκομεία.

Συστηματική απολύμανση

Όσον αφορά στην απολύμανση, ο κ. Ανιτσάκης τονίζει ότι από τότε που παρουσιάστηκαν τα κρούσματα της κλεψιέλας έγινε συστηματική απολύμανση των χώρων στη ΜΕΘ. Επίσης, όσον αφορά στο προσωπικό, ο ίδιος τονίζει ότι βοηθάει σημαντικά ένα πρόσφατο μέτρο που προβλέπει την τοποθέτηση αντισηπτικών για τα χέρια δίπλα σε κάθε κρεβάτι ασθενούς. «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο γιατρός ή η νοσοκόμα που πηγαίνει δίπλα σε κάθε ασθενή έχει το αντισηπτικό δίπλα του και αμέσως απολυμαίνει τα χέρια του. Αν δεν είναι δίπλα του το υγρό, μπορεί και να μη φροντίσει για να καθαριστεί όταν φύγει από το θάλαμο, ενώ τώρα το μέτρο αυτό που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχει βοηθήσει πολύ», τονίζει ο γιατρός κ. Αντιτσάκης.
Πέρα απ’ αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια να απομονώνονται οι ασθενείς με σοβαρά μικρόβια, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω της έλλειψης χώρου στο Βοστάνειο Νοσοκομείο.
Ο κ. Ανιτσάκης υπογραμμίζει, όμως, και τη σημασία που έχει για τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση αντιβιοτικών. «Δυστυχώς στο θέμα αυτό κρατάμε τα πρωτεία. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών, και δεν ωφελεί τον ασθενή, και επιβαρύνει οικονομικά τα ταμεία, αλλά και συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων», αναφέρει ο ίδιος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey