Η διαδικασία γίνεται μέσω αιμοδοσίας - Ενημερώσου από το ΣΕΑΜ

Γίνε δωρητής μυελού των οστών

10/12/2015 - 23:41

Κάθε 4΄ ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με έναν τύπο καρκίνου, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) αλλά και λέμφωμα.

Κάθε 4΄ ένας άνθρωπος διαγιγνώσκεται με έναν τύπο καρκίνου, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά) αλλά και λέμφωμα.

Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν εθελοντή δότη με συμβατό ιστικό τύπο. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά, κάτι εξαιρετικά σπάνιο δεδομένης της μεγάλης ποικιλομορφίας των ιστικών τύπων στους πληθυσμούς. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1:1.000.000 ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

«Η μόνη τους ελπίδα είσαι ΕΣΥ» λέει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης (ΣΕΑΜ), πιστοποιημένος πλέον συνεργάτης του ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή», που στοχεύει στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, με κύριο σκοπό την εγγραφή εθελοντών δοτών στην ελληνική και παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. «Μπορείς να τους χαρίσεις ζωή με το να εγγραφείς και να ενταχθείς στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών».

Εντελώς ακίνδυνη διαδικασία

Το ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών) – «Χάρισε Ζωή», σε συνεργασία με τα κέντρα δοτών παγκοσμίως, ανοίγει το δρόμο για τη δωρεά μυελού των οστών σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες που χρήζουν μεταμόσχευσης. Η ανάπτυξη και η διερεύνηση της Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών θα βοηθήσει αποτελεσματικά ώστε να γίνουν στο μέλλον παρελθόν οι αιματολογικές κακοήθειες.

Η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών είναι εντελώς ακίνδυνη, προστατεύοντας τόσο το δότη όσο και τον ασθενή. Δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο (παρακέντηση), αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο).

Λήψη δείγματος γίνεται οποιαδήποτε ώρα και σε οποιοδήποτε σημείο. Καμία οικονομική επιβάρυνση δεν προϋποθέτει η επιθυμία μας να αποτελέσουμε μέρος της αλυσίδας για ένα ζήτημα τόσο ζωτικής σημασίας, όπως αυτό της εθελοντικής προσφοράς Μυελού των Οστών.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» μπορείτε να αναζητήσετε και στην ιστοσελίδα του Κέντρου www.xarisezoi.gr.

Μπορούμε περισσότεροι

Στη γειτονική μας Κύπρο, ένας στους επτά πολίτες αποτελεί μέλος της Δεξαμενής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών! Στη χώρα μας, μόλις 1 στους 700 συμπλήρωσε αίτηση ως συνειδητοποιημένος πολίτης της δράσης για την εθελοντική δειγματοληψία Μυελού των Οστών.

Μια απλή πράξη γενναιοδωρίας αποτελεί η δωρεά μοσχεύματος. Μπορεί σήμερα το δικό σου μόσχευμα να χαρίζει ζωή σε κάποιον άγνωστο ασθενή, αύριο όμως κάποιος άλλος εθελοντής μπορεί να χαρίσει ζωή σε σένα ή σε κάποιο δικό σου συγγενικό πρόσωπο. Ας θυμόμαστε πως ένας δότης μπορεί να επιλέγει. Ένας ασθενής όμως δεν έχει επιλογή!

Επικοινωνήστε με το ΣΕΑΜ στο 22510 40777.

 

Μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Οι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν μόσχευμα από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Αλήθεια: Το 70% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δε διαθέτουν ιστοσυμβατό αδελφό και θα αναζητήσουν κατάλληλο μόσχευμα από μη συγγενή δότη από το Παγκόσμιο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Μύθος: Ο μυελός των οστών λαμβάνεται από τη σπονδυλική στήλη ή αφαιρείται κομμάτι από το οστό.

Αλήθεια: Ο μυελός των οστών είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται στις κοιλότητες των οστών και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Αν σας ζητηθεί να δωρίσετε μυελό των οστών, η συλλογή γίνεται από τα οστά της λεκάνης. Κατά τη διάρκεια της λήψης συλλέγεται λιγότερο από το 5% των κυττάρων του μυελού. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι οι μεταμοσχεύσεις που γίνονται με μόσχευμα που προέρχεται από περιφερική λήψη αιμοποιητικών κυττάρων αγγίζουν το 80%, σε αντίθεση με αυτές του μυελού των οστών.

Μύθος: Υπάρχει συνήθως συμβατός δότης για τον ασθενή μέσα στην οικογένειά του.

Αλήθεια: Το ποσοστό των ασθενών που βρίσκει συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά του ανέρχεται μόλις στο 30%. Το υπόλοιπο 70% πρέπει να αναζητήσει εθελοντή μη συγγενή δότη για τη μεταμόσχευσή του. Η εθνικότητα και η καταγωγή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, επειδή υπάρχει ισχυρή γενετική και φυλετική συσχέτιση μεταξύ ομοεθνών, διότι μοιράζονται πιο συχνά κοινά αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLΑ). Έτσι επιτυγχάνεται η ταχύτερη ανεύρεση του κατάλληλου δότη και η πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης σε σύντομο χρόνο. Έχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι σε μια χώρα με 10.000.000 ομοιογενούς φυλετικά πληθυσμού, όπως η χώρα μας, η πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για ένα ασθενή αγγίζει το 80%, με την προϋπόθεση ύπαρξης 200.000 Ελλήνων εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών. Για αυτό το λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών δοτών στη χώρα μας.

Μύθος: Μπορεί να βρεθεί συμβατός δότης κάποιος απ’ αυτούς που έχουν ήδη εγγραφεί. Δε χρειάζεται να εγγραφώ και εγώ.

Αλήθεια: Αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες, παρ’ όλα αυτά πολλοί ασθενείς δε βρίσκουν έγκαιρα συμβατό δότη. Γι’ αυτό το λόγο ο εμπλουτισμός των Τραπεζών με νέους δότες, ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας, θα προσφέρει την πιθανότητα ίασης σε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για τη χώρα μας όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών είναι μικρός.

Πολλοί δεν είχαν καν σκεφτεί να εγγραφούν ως δότες μυελού των οστών μέχρι τη στιγμή που κάποιος γνωστός νόσησε και χρειάστηκε μεταμόσχευση. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι ένα κοινωνικό θέμα σε διεθνή κλίμακα και μας αφορά όλους. Αν ένας γνωστός μας χρειαστεί μεταμόσχευση, θα επιθυμούσαμε να βρεθεί ένας εθελοντής, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, για να τον σώσει.

Μύθος: Είμαι εθελοντής αιμοδότης, οπότε δε χρειάζεται να εγγραφώ στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Αλήθεια: Η δωρεά αίματος και η δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών είναι δύο τελείως διαφορετικά και ξεχωριστά προγράμματα. Ο εθελοντής αιμοδότης δεν είναι απαραίτητα και εθελοντής δότης μυελού των οστών και απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία για την εγγραφή σας στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Εξάλλου το σύστημα ομάδων αίματος (ABO) είναι τελείως διαφορετικό από αυτό της ιστοσυμβατότητας (HLA).

Μύθοι: Δε μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών, γιατί έχω αποκλειστεί ως αιμοδότης (έχω αναιμία/είμαι διαβητικός κ.λπ.)

Αλήθεια: Τα ιατρικά κριτήρια για τη δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με αναιμία, διαβητικοί οι οποίοι δε λαμβάνουν ινσουλίνη, άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να γίνουν άφοβα εθελοντές δότες μυελού.

Πηγή View

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey