Μετά την αγωνία για το μέλλον του «Κάτω Σχολειού» στο Μανταμάδο

Ο δήμαρχος επαναφέρει το θέμα της σύστασης του Κέντρου Υγείας

04/11/2015 - 14:49

Το θέμα της σύστασης Κέντρου Υγείας στην περιοχή του Μανταμάδου επαναφέρει με επιστολή του στον υπουργό Υγείας και αν. υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μετά την επιστολή τού Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου, ο οποίος αγωνία για το κτήριο μεγάλης πολιτισμικής σημασίας, το «Κάτω Σχολειό».

Το θέμα της σύστασης Κέντρου Υγείας στην περιοχή του Μανταμάδου επαναφέρει με επιστολή του στον υπουργό Υγείας και αν. υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μετά την επιστολή τού Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου, ο οποίος αγωνία για το κτήριο μεγάλης πολιτισμικής σημασίας, το «Κάτω Σχολειό».

Αποτελεί βέβαια έκπληξη η απαίτηση δημιουργίας, πιο σωστά λειτουργίας, ενός νέου Κέντρου Υγείας, όταν και αυτά που υπάρχουν λειτουργούν με ελλείψεις σε υλικό, προσωπικό και ασθενοφόρα. Μέχρι και βενζίνη διαβάσαμε στον απολογισμό της ΜΚΟ «Αγκαλιά» ότι έλειπε από όχημα του Κέντρου Υγείας Καλλονής, κεντρικής μονάδας υγείας στο νησί.

Εν τούτοις, η επιστολή του δημάρχου υπενθυμίζει ότι με την υπ’ αριθμ. Υ3α/Γ.Π οικ 26748/23.2.2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β! 434/11-3-09) συστάθηκαν το Κέντρο Υγείας στον τότε Δήμο Μανταμάδου Ν. Λέσβου καθώς και οι θέσεις προσωπικού του.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το εν λόγω Κέντρο Υγείας θα κάλυπτε εκτός της κωμόπολης του Μανταμάδου και αρκετές άλλες περιοχές όπως π.χ. τη Συκαμιά, τη Σκάλα Συκαμιάς, την Άργενο, το Λεπέτυμνο και άλλες, οι οποίες τους τελευταίους μήνες δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τα απέναντι παράλια. Πρόκειται με αυτήν την έννοια για ένα παλιό αίτημα να καλυφθεί η περιοχή, το οποίο δεδομένης της άφιξης εισερχόμενων προσφύγων πρέπει να ιδωθεί σε μια νέα και επίκαιρη διάσταση. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και κτήριο, το «Κάτω Σχολειό», στο οποίο επί δημαρχίας Αποστόλου είχε παρθεί η απόφαση να συσταθεί Κέντρο Υγείας ή έστω να λειτουργήσει ως ένα ενισχυμένο περιφερειακό Ιατρείο.

Υποχρέωση της πολιτείας
Επιπλέον, επισημαίνει ο κ. Γαληνός, «η χιλιομετρική απόσταση των χωριών που θα καλύπτει το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου είναι ασφαλώς μικρότερη από αυτήν της πρωτεύουσας του νησιού, της Μυτιλήνης, στην οποία πρέπει να προσφεύγουν οι ασθενείς από την παραπάνω περιοχή, με αποτέλεσμα να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και να σώζονται ανθρώπινες ζωές».

Σε μια περιοχή όπου οι κάτοικοι, αν και στερούνται βασικές παροχές υγείας, επιδεικνύουν ανθρωπισμό και αλληλεγγύη και προσπαθούν να βοηθήσουν και να περιθάλψουν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, ο δήμαρχος Λέσβου θεωρεί ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας αλλά και έμπρακτη αναγνώριση της αυτοθυσίας των κατοίκων της περιοχής, που με ανιδοτέλεια σώζουν ανθρώπινες ζωές, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατασκευασθεί, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει, επιτέλους, το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου.

«Η οικονομική συγκυρία είναι, σίγουρα, εξαιρετικά δύσκολη, πιστεύω όμως ότι οι ανθρώπινες ζωές αξίζουν πολύ περισσότερο από τους περιορισμούς των δαπανών και πρόσληψης προσωπικού που επιβάλει η τρόικα» καταλήγει.

 

Προκαλεί για τον κ. Χατζηγιάννη η τηλεϊατρική
Αναμενόμενες ήταν από πλευράς πολιτών αλλά και γιατρών οι αντιδράσεις για το νέο-εισερχόμενο σύστημα τηλεϊατρικής που τοποθετήθηκε στο Κέντρο Υγείας Άντισσας. Το σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» με φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του «Ε» (emprosnet.gr) και έκανε το γύρο του διαδικτύου.

Ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης σχολίασε σχετικά στο facebook: «Δεν κοιτάνε λέω εγώ να δημιουργήσουν τις συνθήκες να έρθει κανένας γιατρός στο Κ.Υ. που έχει μαραζώσει... Καλή και “πιασάρικη” η τηλεϊατρική, αλλά στο πραγματικό επείγον περιστατικό, που κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο, κλάφτα Χαράλαμπε!».

 

Στάση εργασίας και απεργία
Προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και στο ΠΕΔΥ αποφάσισε η συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για αύριο, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, από τις 9 π.μ. ως τη 1 μ.μ. και συμμετοχή στην απεργία στις 12 του Νοέμβρη.
Όπως γράψαμε πρόσφατα, οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις εφημερίες τους, όπως τους ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, και ζητούν μεταξύ άλλων να πληρωθούν και οι δεδουλευμένες εφημερίες του 2012.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey