Έρχονται ενισχύσεις στο Παράρτημα Λέσβου τού ΕΚΑΒ

Εγκαινιάστηκε το ΕΚΑΒ Καλλονής

12/11/2014 - 14:27

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές η δημιουργία του Τομέα Καλλονής για το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές η δημιουργία του Τομέα Καλλονής για το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Ουσιαστικά χαρακτηρίζεται ως το πρώτο βήμα για τη θωράκιση του κεντρικού και δυτικού μέρους του νησιού απέναντι στα έκτακτα περιστατικά υγείας, με επόμενο στάδιο την ενίσχυση σε προσωπικό και ασθενοφόρα. Ταυτοχρόνως, γίνονται προσπάθειες από το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά στις βάρδιες των οδηγών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη.



Κρίσιμης σημασίας κρίνεται επιχειρησιακά η λειτουργία αυτοτελούς μονάδας ΕΚΑΒ στην Καλλονή. Με τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, ουσιαστικά «θεμελιώνεται» η ύπαρξη της μονάδας αυτής στο κέντρο του νησιού με τη μορφή του Τομέα του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης.

Πλέον η Καλλονή και μεγάλο τμήμα από το δυτικό κομμάτι του νησιού έχει κάλυψη με όχημα και προσωπικό όλο το 24ωρο, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυσή του με προσωπικό. Το τελευταίο μάλιστα αναμένεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον, αφού είναι σε εξέλιξη οι προσλήψεις 200 ατόμων πανελλαδικώς από το ΕΚΑΒ.

Ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν τέσσερα άτομα από αυτά να ενισχύουν το ΕΚΑΒ του νησιού, με τα δύο να διατίθενται στην Καλλονή. Μάλιστα η διαδικασία του διαγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, με το κείμενο της προκήρυξης να υπογράφεται αυτές τις ημέρες από τον υπουργό Υγείας. Στη συνέχεια ακολουθεί η τελική του φάση από το ΑΣΕΠ.

Προβλέπονται…
Συνολικά για τον Τομέα Καλλονής τού ΕΚΑΒ έχουν προβλεφθεί 10 θέσεις προσωπικού, με στόχο να επιτευχτεί ο αριθμός αυτός με μελλοντικές προσλήψεις ή με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επιβεβλημένη ήταν η λειτουργία του Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή της κεντρικής Λέσβου, μια και ετησίως ξεπερνούν τα 1.000 τα περιστατικά που καλούνται οι διασώστες να κάνουν διακομιδές. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο πληθυσμός του δυτικού και βόρειου κομματιού του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά και αυτόν της πόλης της Μυτιλήνης.

Παράλληλα, μέλημα του ΕΚΑΒ είναι να επουλωθούν οι ελλείψεις σε Πλωμάρι και Πολιχνίτο αναφορικά με τις βάρδιες των ασθενοφόρων. Το καλοκαίρι, αυτό γίνεται με την εθελοντική μετακίνηση υπαλλήλων τού ΕΚΑΒ από άλλες περιοχές της χώρας. Για την υπόλοιπη περίοδο, ενισχύεται κυρίως το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, όπου πλέον υπάρχει κάλυψη κατά 80% των μηνιαίων αναγκών σε βάρδιες.

Το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, αφού κάθε φορά που υπάρχει κλήση για επείγον περιστατικό και δεν υπάρχει οδηγός στη βάρδια, σπεύδει ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη. Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοχή του Πολιχνίτου και φυσικά είναι εύκολα αντιληπτοί οι κίνδυνοι για τη ζωή ασθενών, όταν και το κάθε λεπτό σε τέτοιες περιπτώσεις μετρά.

«Αναβάθμιση»
Ικανοποιημένος με τη δημιουργία του Τομέα ΕΚΑΒ στην Καλλονή δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Παπαγιανίδης. «Από δω και στο εξής η κάλυψη όχι απλά θα είναι 24ωρη, αλλά και με ασθενοφόρο στην περιοχή της Καλλονής. Είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική αναβάθμιση στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας.

Φυσικά αυτό είναι το πρώτο βήμα, αφού θα ακολουθήσει και ενίσχυση του Τομέα με προσωπικό», είπε ο κ. Παπαγιαννίδης.

Ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε με τη σειρά του στο «Ε»: «Είναι σίγουρα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μια και είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται οι πολίτες σε μια περιοχή όπως η δική μας, πως ένα έκτακτο περιστατικό θα μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό στο Νοσοκομείο.

Υποστηρίζω και εγώ το αίτημα για την άμεση στελέχωση της υπηρεσίας τού ΕΚΑΒ στην Καλλονή, ώστε να λειτουργεί με τις καλύτερες συνθήκες, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του».

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων τού ΕΚΑΒ στη Μυτιλήνη, Γιώργος Καυλακώνης, μιλώντας στο «Ε» είπε: «Από τη μεριά μας, αυτό που θέλουμε να ξέρει ο κόσμος, είναι πως θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλο το νησί με όλες μας τις δυνάμεις, παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες.

Η δημιουργία του Τομέα ΕΚΑΒ στην Καλλονή είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και αρκετό καιρό και είχε αποδεχτεί η διοίκηση τού ΕΚΑΒ ως ανάγκη.

Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ενισχυθεί με προσωπικό και αναβαθμίζοντας τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, προς όφελος πάντα των συμπολιτών μας».

 

Σε καλό δρόμο και για το κτήριο

Σειρά συναντήσεων με αντικείμενο την ανέγερση κτηρίου στη Μυτιλήνη που θα στεγάσει τις υπηρεσίες τού ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας τού ΕΚΑΒ μαζί με τον τοπικό προϊστάμενο, Γιώργο Καυλακώνη, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Ψάνη, και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου.

Το αίτημα συνίστατο στην τεχνική υποστήριξη στην ετοιμασία της μελέτης και γενικότερα στη διαδικασία της υποβολής της πρότασης του ΕΚΑΒ για τη δημιουργία κτηρίου στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί πως η Τεχνική Υπηρεσία τού ΕΚΑΒ δε διαθέτει διαχειριστική επάρκεια και δεν έχει τη δυνατότητα υποστήριξης πρότασης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν συνάντηση και με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργο Πλακωτάρη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει κάθε δυνατή διευκόλυνση από τη Διαχειριστική Αρχή για την προώθηση του έργου.

Να σημειωθεί επίσης πως το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την εξασφάλιση έκτασης στον Καρά Τεπέ μετά από παραχώρηση οικοπέδου του Δήμου Λέσβου την οποία έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey