Λάθος διοικητικό συμβούλιο όρισε ο υπουργός Υγείας

Πίσω, παπά, τα στέφανα… στο Βοστάνειο

11/02/2014 - 14:59

Άγνωστο παραμένει για πόσο ακόμα ο διοικητής του Βοστάνειου, Βασίλης Μουζάλας, θα έχει μόνος του την ευθύνη της διοίκησης, αφού η απόφαση ορισμού διοικητικού συμβουλίου που υπέγραψε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν λάθος και ανακλήθηκε προκειμένου να οριστεί νέο. 

Άγνωστο παραμένει για πόσο ακόμα ο διοικητής του Βοστάνειου, Βασίλης Μουζάλας, θα έχει μόνος του την ευθύνη της διοίκησης, αφού η απόφαση ορισμού διοικητικού συμβουλίου που υπέγραψε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν λάθος και ανακλήθηκε προκειμένου να οριστεί νέο. Το λάθος αφορούσε στον αριθμό των μελών που ορίστηκαν, γιατί ενώ υπάρχουν δύο πιθανές θεσμικά επιλογές, για πενταμελές ή εννεαμελές όργανο, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε τέλος Ιανουαρίου στον ορισμό επταμελούς Δ.Σ..

Την προηγούμενη βδομάδα και σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων, γράφαμε πως τις επόμενες μέρες επρόκειτο να δημοσιευθεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) το νέο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αφού σε απόρροια και των εκλογών στις 15 Ιανουαρίου για την ανάδειξη εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων, υπήρχε πλέον η δυνατότητα, μετά από καιρό, συγκρότησης του οργάνου.

Πόσοι πολίτες;

Όμως αυτή η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, δεν έφυγε απ’ το Υπουργείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για να γίνει ΦΕΚ, γιατί κρίθηκε λάθος. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη συγκρότηση πενταμελούς ή εννεαμελούς συμβουλίου. Στην πρώτη εκδοχή, στο συμβούλιο θα μετέχουν ο διοικητής, η αναπληρωτής διοικήτρια του Νοσοκομείου Λήμνου, Ισμήνη Λυμπέρη, ο εκπρόσωπος των γιατρών, Στρατής Σπυριάδης, η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μαρία Γέραλη, και ένας πολίτης.

Στη δεύτερη εκδοχή, θα μετέχουν και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοδώρου, όπως και ο διοικητικός διευθυντής του Βοστάνειου, Ιγνάτης Σακαλής, αλλά κι ακόμη δύο πολίτες. Η επταμελής σύνθεση κατά πάσα πιθανότητα περιελάμβανε «σύμπτυξη» των δύο άλλων μορφών, με τη θεσμική εκπροσώπηση του εννεαμελούς οργάνου, αλλά με έναν αντί για τρεις πολίτες.

Μένει τώρα, στη «διόρθωση» του λάθους, οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου να αποφανθούν και για τα μέλη που πρέπει να έχει η διοίκηση του Βοστάνειου, που αφορά και στο διασυνδεδεμένο με της Μυτιλήνης Νοσοκομείο της Λήμνου.

Κενό…

«Με το διοικητικό συμβούλιο δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο και για τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασίσει ένα και μόνο άτομο, και στην προκειμένη περίπτωση ο διοικητής του ιδρύματος», είχε δηλώσει ο κ. Μουζάλας στο «Ε», ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει δυνατότητα να συνεδριάσει και να πάρει αποφάσεις το όργανο.

Έως σήμερα, όλο αυτό το διάστημα που δεν υπάρχει συμβούλιο, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για σειρά υποθέσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια διαγωνισμών με οικονομικό αντικείμενο που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, αφού απαιτείται απαραίτητα έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται «βαρύνουν» αποκλειστικά το διοικητή.

Το κενό που υπάρχει εδώ και μήνες σε διοικητικό επίπεδο, επείγει το συντομότερο δυνατόν να καλυφθεί, συμβάλλοντας στην ομαλή διοίκηση του Νοσοκομείου, που ουσιαστικά έναν και πλέον χρόνο τώρα, απ’ την παραίτηση του Δημήτρη Κατσιφαράκη και μετά, λειτουργεί είτε με αναπληρωτή διοικητή (τον κ. Θεοδώρου) είτε μόνο με διοικητή και χωρίς συμβούλιο, απ’ όταν ανέλαβε ο κ. Μουζάλας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey