Πρώτος σε παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά ο Νομός Λέσβου

Αρνητική διάκριση

07/02/2014 - 14:54

Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκεται ο Νομός Λέσβος σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ (Εθνική δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκεται ο Νομός Λέσβος σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ (Εθνική δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε, ο Νομός κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά. Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί της Λέσβου σε συνεργασία και με άλλους φορείς θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την πηγή του προβλήματος για να διορθωθεί η κατάσταση.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα νησιά του Βορείου (13%) και Νοτίου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%), σημειώνεται στην έρευνα, όπως επίσης και ότι στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (25%). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας πέντε έως 15 ετών ανά νομό, αυτός της Λέσβου συγκεντρώνει ποσοστό 25,3% κι έρχεται δεύτερος στα υπέρβαρα αγόρια μετά τη Σάμο, όπου το ποσοστό αγγίζει το 27,2%.

Λύση στο πρόβλημα
Την ερχόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί ημερίδα με τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί και φέτος σε όλα τα σχολεία της Λέσβου (φέτος και στη Α΄ & Β΄ λυκείου).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2012 - 2013, όπου συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία της χώρας.

Στα σχολεία του Ν. Λέσβου όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, συμμετείχε το 78% του συνόλου των μαθητών των νηπιαγωγείων, το 80% του συνόλου των μαθητών των δημοτικών και το 42% του συνόλου των μαθητών γυμνασίων.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μετά τη δημοσίευση των τελευταίων αποτελεσμάτων, προσπαθεί να εντοπίσει τις αιτίες που οδήγησαν την έρευνα στα συγκεκριμένα αποτελέσματα, προκειμένου να δώσει λύσεις, όπως είπε ο σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Λέσβου, Ιωάννης Τσιόπας. Στη συνέχεια, θα οργανωθούν δράσεις αντιμετώπισης και αναστροφής της κατάστασης που παρατηρείται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενημερωθούν γονείς, τοπικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι και διατροφολόγοι, οι οποίοι θα κληθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αιτίες…
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσιόπας, οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση του προβλήματος είναι η έλλειψη της απαραίτητης καθημερινής σωματικής δραστηριότητας, η επιμονή των γονέων για τα φροντιστήρια, οι κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, η απουσία δημόσιων αθλητικών χώρων. Άλλος ένας λόγος είναι ότι τα παιδιά, λόγω οικονομικών περικοπών των οικογενειών τους, δε συμμετέχουν σε εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες. Τόνισε δε, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από περισσότερη φυσική δραστηριότητα, από περισσότερο παιχνίδι.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ΕΥΖΗΝ απευθύνθηκε σε όλους τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας και κάθε έτος θα καταγράφει και θα αξιολογεί το ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey