Δέσμευση του υπουργού Υγείας για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς φραγμό στις ιαματικές λούσεις

«Φάρμακο»… και με τη βούλα

21/11/2013 - 15:06

Σε αναμονή νομοθετικής ρύθμισης που θα «αποκαθιστά» τα ιαματικά μπάνια, είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών (ΣΔΙΠ), σε συνέχεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα ικανοποιήσει τα αιτήματα που του τέθηκαν.

Σε αναμονή νομοθετικής ρύθμισης που θα «αποκαθιστά» τα ιαματικά μπάνια, είναι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών (ΣΔΙΠ), σε συνέχεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του, με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα ικανοποιήσει τα αιτήματα που του τέθηκαν. Την τελευταία διετία, εξ αιτίας της κρίσης και των περιορισμών που είχε υιοθετήσει ο ΕΟΠΥΥ στο γράψιμο λούσεων, οι λουτροπόλεις και γενικά οι θερμές πηγές της χώρας είχαν ζημιωθεί σημαντικά κεφάλαια απ’ τη δραστική μείωση των εσόδων που ανέκαθεν είχαν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Αν όμως οι δεσμεύσεις του κ. Γεωργιάδη γίνουν πράξη, τότε οι λούσεις θα γράφονται όπως τα φάρμακα, αφού θα αποτελούν μέρος των παροχών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μάλιστα οι ασθενείς θα μπορούν να τις επιλέγουν και αντί σκευασμάτων. Επί της ουσίας, ο Σύνδεσμος ζητά να καταργηθούν οι φραγμοί στη χρήση των ιαματικών θεραπειών ως μέρους της ιατρικής αγωγής για την αντιμετώπιση μιας σειράς ασθενειών, όπως άλλωστε ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ικανοποίηση
«Πραγματικά δεν περιμέναμε να τύχουν τα αιτήματά μας της ανταπόκρισης που υπήρξε απ’ τον κ. Υπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε το συντομότερο δυνατόν, όσο πιο γρήγορα γίνεται όπως χαρακτηριστικά μας είπε, να έρθει τροπολογία με την οποία να ρυθμίζονται τα θέματα των λούσεων στις ιαματικές πηγές για τους ασφαλισμένους», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» και σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Γεωργιάδη το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΣΔΙΠ, Παναγιώτης Ζαφειρίου, επικεφαλής επταμελούς επιτροπής στελεχών του Συνδέσμου.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο υπουργός ανέθεσε στη νομική υπηρεσία την εξέταση και επεξεργασία της ρύθμισης, ενώ ανάλογη δουλειά γίνεται ήδη και απ’ τους συνεργάτες του Συνδέσμου, ώστε άμεσα να διαμορφωθεί το σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Λεπτομέρειες για το σε τι ακριβώς θα αφορά η ρύθμιση δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αφού τουλάχιστον απ’ την πλευρά του Συνδέσμου θα περιμένουν πρώτα και την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου.


Ο κ. Π. Ζαφειρίου

Στο Batten - Batten…
Ιδιαίτερα θετικά χαρακτήρισε ο κ. Ζαφειρίου και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με το Γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την προώθηση των ελληνικών ιαματικών πηγών στη Γερμανία, αφού απ’ τα μέσα Οκτωβρίου έχουν καταργηθεί τα σύνορα στο θερμαλισμό υγείας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε και υπάρχει δυνατότητα οι Γερμανοί ασφαλισμένοι να πληρωθούν απ’ τον υγειονομικό τους φορέα για να κάνουν τα μπάνια τους στις πηγές της χώρας μας.

Η πρόταση που έγινε αρχικά απ’ τον κ. Ζαφειρίου, ήταν ό,τι φυλλάδια εκδίδει ο Σύνδεσμος για την προβολή των θερμών πηγών, να μεταφράζονται και να προωθούνται στη Γερμανία, σε υπηρεσίες και δομές που έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι που θα θελήσουν να συνδυάσουν ιαματικά μπάνια και διακοπές.

«Στη συζήτηση που είχαμε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας, συμφωνήθηκε κατ’ αρχάς να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γιατί πραγματικά αυτά που τώρα εμείς κάνουμε, για παράδειγμα τις πιστοποιήσεις των ιαματικών πηγών, στη Γερμανία τα έχουν κάνει εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, προσθέτοντας πως ο πρόξενος ήταν θετικός στην πρόταση για τα φυλλάδια, προσφερόμενος μάλιστα να βοηθήσει το Προξενείο στις μεταφράσεις.

Ομοίως ο ίδιος τέθηκε στη διάθεση του Συνδέσμου για βοήθεια σε όποιο θέμα χρειαστεί, ενώ τέλος έθεσε, υπό τη μορφή αντισταθμίσματος, και την ανάγκη προβολής των γερμανικών πηγών τού Batten - Batten στην ελληνική αγορά, στο κοινό που θα είχε τη δυνατότητα να τις επισκεφτεί. Πρόκειται για γνωστές πηγές, με ετήσια επισκεψιμότητα περί τα 12 εκατομμύρια λουομένων.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Ζαφειρίου να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, που εν όψει της Έκθεσης Philoxenia θα παραχωρήσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Ο Σύνδεσμος συμμετέχει με δικό του περίπτερο προβολής των θερμών πηγών της χώρας στην Έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνεται και συνάντηση με tour operators του εξωτερικού, τους οποίους και θα ενημερώσουν για πακέτα διακοπών σε ιαματικές πηγές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey