Ακάλυπτες περισσότερες από τις μισές θέσεις των αγροτικών γιατρών του νησιού

Στο «κόκκινο» η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

27/06/2013 - 15:03

Διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αγροτικούς ιατρούς του νησιού. Τα κενά που δημιουργούνται στα ιατρεία, αυξάνονται συνεχώς, οι συμβάσεις λήγουν και ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων δεν υπάρχει. Η έλλειψη των αγροτικών γιατρών προκαλεί προβλήματα και στα προγράμματα εφημεριών των κέντρων υγείας του νησιού, που γίνονται με δυσκολία.

Διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αγροτικούς ιατρούς του νησιού. Τα κενά που δημιουργούνται στα ιατρεία, αυξάνονται συνεχώς, οι συμβάσεις λήγουν και ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων δεν υπάρχει. Η έλλειψη των αγροτικών γιατρών προκαλεί προβλήματα και στα προγράμματα εφημεριών των κέντρων υγείας του νησιού, που γίνονται με δυσκολία.

Αγκάθι παραμένει το ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και αρκετό καιρό με τους αγροτικούς ιατρούς, καθώς παρά τις προκηρύξεις που βγαίνουν, οι περισσότερες θέσεις παραμένουν κενές. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, αυτό οφείλεται στους μειωμένους μισθούς των αγροτικών ιατρών, οι οποίοι δεν μπορούν, όπως λέγεται, να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα χρήματα αυτά και για το λόγο αυτό δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων.

Από τις 24 θέσεις για αγροτικούς ιατρούς που υπάρχουν στη Λέσβο, οι 15 είναι ακάλυπτες. Ο αριθμός των κενών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι γιατροί των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, φεύγουν χωρίς να έρχονται νέοι για να αναπληρώσουν το κενό.

Οι θέσεις αυτές έχουν προκηρυχτεί εντός του 2012, ωστόσο κανένας γιατρός δεν έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτές.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν τρεις κενές θέσεις στην Αγιάσο, μία στον Πολιχνίτο, δύο στη Βρίσα, μία στο Σίγρι, μία στην Ερεσό, μία στη Σκάλα Ερεσού, μία στην Άντισσα, μία στο Σκαλοχώρι, μία στο Σκουτάρο. Οι δύο θέσεις αγροτικών γιατρών στα πλοία της γραμμής είναι κενές, στα Λουτρά αναμένεται να έρθει, ενώ από τον κατάλογο δε λείπει φυσικά ούτε η Άγρα.

Το παράδειγμα της Άγρας
Η Άγρα είναι το παράδειγμα ενός χωριού που εδώ και χρόνια παραμένει χωρίς γιατρό, παρά τις επίμονες προσπάθειες των κατοίκων να τους δώσουν κίνητρα για να έρθουν. Μάλιστα οι κάτοικοι είχαν φτιάξει μέχρι και σπίτι, ούτως ώστε να μην πληρώνει νοίκι ο αγροτικός, ωστόσο κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη θέση αυτή. Βέβαια, μια αγροτική γιατρός από το Κέντρο Υγείας Καλλονής πηγαίνει δύο φορές την εβδομάδα στο χωριό, μετά από πρόταση της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Την ίδια στιγμή, ο μειωμένος αριθμός των αγροτικών γιατρών έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται έντονα προβλήματα και στο πρόγραμμα των εφημεριών των κέντρων υγείας. Ο αριθμός των γιατρών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών, είναι μικρός και οι βάρδιες βγαίνουν με δυσκολία.

Ο εκτελών χρέη διοικητή στο Νοσοκομείο, Χρήστος Θεοδώρου, μιλώντας στο «Ε» για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Έχουμε οργανικές θέσεις, αλλά δεν έχουμε γιατρούς να τις στελεχώσουν. Αυτό οφείλεται σε οικονομικούς κυρίως λόγους, αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί φεύγουν στη Γερμανία για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.»

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, είπε ότι αν δεν αλλάξει το οικονομικό καθεστώς, δύσκολα θα βρεθούν γιατροί για να στελεχώσουν τις θέσεις αυτές.

 

Σωτήρης Καρδαράς:
«Δε θα πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι»



Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας του νησιού, θίγει σε επιστολή του ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Καρδαράς, ο οποίος παρομοιάζει το καθεστώς που επικρατεί στο χώρο της Υγείας με κουβάρι που αρχίζει να ξηλώνεται επικίνδυνα. Μάλιστα, στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη, ο κ. Καρδαράς ζητά να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα στα θέματα Υγείας. Σε αυτή επισημαίνει ότι τα μεγάλα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στους ασθενείς. Ωστόσο τονίζει ότι τα πράγματα είναι χειρότερα στην πρωτοβάθμια Υγεία και αναφέρει: «Κανείς μας πριν τέσσερα - πέντε χρόνια δε θα πίστευε ότι τα χωριά μας θα έμεναν χωρίς αγροτικούς ιατρούς και ότι τα κέντρα υγείας θα απαξιώνονταν ώστε με την πάροδο του χρόνου ν’ αρχίσουν το ένα μετά το άλλο να κλείνουν.»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, όπου λόγω της έλλειψης αγροτικών ιατρών, δύσκολα βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών. Το φαινόμενο αναμένεται να οξυνθεί τους επόμενους μήνες, όταν και θα λήξουν οι συμβάσεις των εναπομεινάντων αγροτικών ιατρών, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μόνιμοι είναι μόνο τρεις.

Ο κ. Καρδαράς σημειώνει ότι «η κοροϊδία από την Πολιτεία συνεχίζεται», παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει από συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Καταλήγοντας στην επιστολή του, αναφέρει ότι δεν ξέρει αν θα επηρεάσουν τους αρμοδίους με τις όποιες αποφάσεις που θα πάρουν τα μέλη του Συμβουλίου, ωστόσο - όπως τονίζει - «δε θα πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος της υγείας των πολιτών, αλλά να προσπαθήσουμε με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey