Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ξέμεινε από ορθοπαιδικό και υγειονομικό υλικό

Υγεία στο «κόκκινο»

19/06/2013 - 15:25

Εξαντλήθηκαν τα ορθοπαιδικά υλικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ παρατηρούνται προβλήματα και στο υγειονομικό υλικό. Αιτία της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ο κορεσμός στους κωδικούς που υπάρχουν για τις αγορές των συγκεκριμένων ειδών.

Εξαντλήθηκαν τα ορθοπαιδικά υλικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ παρατηρούνται προβλήματα και στο υγειονομικό υλικό. Αιτία της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ο κορεσμός στους κωδικούς που υπάρχουν για τις αγορές των συγκεκριμένων ειδών. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, η προσωρινή διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε την αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού. Βέβαια το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτό το αίτημα, κι αν καθυστερήσει και άλλο, τότε σύντομα το ίδρυμα δε θα μπορεί να λειτουργήσει.

Οι προγραμματισμένες ορθοπαιδικές επεμβάσεις, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αναβάλλονται, καθώς τα υλικά που απαιτούνται γι’ αυτές έχουν σχεδόν τελειώσει, ενώ όσα έχουν μείνει, φυλάσσονται για τα επείγοντα περιστατικά. Βέβαια, αν δε διαφοροποιηθεί η οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ούτε τα επείγοντα δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν! Πράγμα που σημαίνει ότι οι ζωές πολλών ασθενών τίθενται σε κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και σε υγειονομικό υλικό, όπως γάζες, σύριγγες και ό,τι χρειάζεται κάθε νοσοκομείο για να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Αιτία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αποτελεί το γεγονός ότι έχουν εξαντληθεί τα χρήματα που προβλέπονται για τις αγορές ορθοπαιδικών και υγειονομικών υλικών και έτσι δεν μπορούν να γίνουν νέες παραγγελίες.
Τα προβλήματα, όμως, οξύνονται και λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του ιδρύματος. Ο διευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ιγνάτιος Σακαλής, είπε ότι ο προϋπολογισμός για αγορές αγαθών και υπηρεσιών το 2012 ήταν 13,5 εκατ. ευρώ και το 2013 μειώθηκε στα 12,1 εκατομμύρια.

Τα χρήματα λιγοστεύουν την ίδια στιγμή που οι ανάγκες του Νοσοκομείου αυξάνονται. Και αυξάνονται επειδή οι ντόπιοι έχουν πάψει πλέον να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας ή άλλων πόλεων, όπως συνήθιζαν να κάνουν στο παρελθόν για εξετάσεις ή επεμβάσεις, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Έτσι, οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών σε συνδυασμό με τους περιορισμένους πόρους οξύνουν τα όποια προβλήματα.

Εν αναμονή…
Η διοίκηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό, έστειλε, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, αίτημα στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Το αίτημα περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα οικονομική ενίσχυση 600.000 ευρώ. Η 2η ΔΥΠΕ έκανε δεκτό το αίτημα των εκπροσώπων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και το προώθησε με τη σειρά του στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο ακόμη εξετάζει την πρόταση των εκπροσώπων του ιδρύματος.

Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αρνητική απάντηση από πλευράς Υπουργείου, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες.

«Αν δε μας εγκρίνουν, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης δε θα μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο κ. Σακαλής, εκφράζοντας την απόγνωσή του για το υφιστάμενο καθεστώς και τονίζοντας παράλληλα ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιμένουν με μεγάλη αγωνία από μέρα σε μέρα την απάντηση του Υπουργείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey