Σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων της περιφέρειας που καλύπτονται από τα κέντρα υγείας της Λέσβου

Λείπουν οι οδηγοί ασθενοφόρων

15/02/2013 - 15:49

«Το περιστατικό στο Πλωμάρι, δυστυχώς, ήταν κάτι το αναμενόμενο και θα υπάρξουν κι άλλα αν τα κέντρα υγείας του νησιού δε στελεχωθούν με μόνιμους οδηγούς», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άντισσας και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής.

«Το περιστατικό στο Πλωμάρι, δυστυχώς, ήταν κάτι το αναμενόμενο και θα υπάρξουν κι άλλα αν τα κέντρα υγείας του νησιού δε στελεχωθούν με μόνιμους οδηγούς», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άντισσας και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής. Η δήλωση έγινε με αφορμή το περιστατικό που συνέβη τις προάλλες, όταν ασθενής που τελικά απεβίωσε, μεταφέρθηκε με περιπολικό, από την οικία του που ήταν κοντά στο Μεγαλοχώρι, στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, επειδή το τελευταίο δεν είχε οδηγό.

Όμως δεν είναι μόνο το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ίδιο παρατηρείται και σε όλα όσα βρίσκονται στο νησί, όπως της Άντισσας, της Καλλονής και του Πολιχνίτου.

Το πρόβλημα υπήρχε, άλλα άρχισε να γίνεται έντονο από το Σεπτέμβριο και έπειτα, όταν δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις ορισμένων οδηγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Μυτιλήνης «Ιωάννης Κουρουλής», Γιώργο Καυλακώνη, από το καλοκαίρι κι έπειτα τα κέντρα υγείας, το ένα μετά το άλλο έστελναν έγγραφα στα οποία ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βάρδιές τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι το ΕΚΑΒ αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία και δεν ανήκει στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, όπως συμβαίνει με τα κέντρα υγείας.

Στα κέντρα υγείας υπάρχει από ένα ασθενοφόρο, οι οδηγοί που υπάρχουν όμως δεν επαρκούν για να βγάλουν όλες τις άδειες. Κατά συνέπεια, το ΕΚΑΒ, αν παρουσιαστεί κάποιο περιστατικό στο Σίγρι και το ασθενοφόρο της Άντισσας δεν έχει οδηγό, τότε πρέπει το ΕΚΑΒ να πάει από τη Μυτιλήνη στο Σίγρι για να κάνει τη μεταφορά.

«Τις προάλλες είχαμε τροχαίο στην Αχλαδερή, το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Καλλονής, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σημείο, είχε ακάλυπτη βάρδια και έτσι ξεκινήσαμε εμείς από Μυτιλήνη, να πάμε στην Αχλαδερή και από εκεί να μεταφέρουμε τους τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. Εξ αιτίας δε της απόστασης και επειδή το αυτοκίνητο λόγω εξοπλισμού δεν μπορεί να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες, δεχθήκαμε τις παρατηρήσεις για την καθυστέρηση. Βέβαια, όταν εξηγήσαμε ότι ερχόμασταν από Μυτιλήνη, έδειξαν κατανόηση», είπε στο «Ε» ο κ. Καυλακώνης.

Αντίστροφη μέτρηση
Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στον κλάδο της Υγείας, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρώπινη ζωή αν η Πολιτεία δε μεριμνήσει ούτως ώστε να συμπληρωθούν τα κενά που υπάρχουν.
Μάλιστα, το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης πριν από λίγες ημέρες έστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία και τη 2η Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey