Κενές αρκετές θέσεις αγροτικών ιατρών του νησιού

Σε Άγρα και Ανεμότια περιμένουν χρόνια

15/02/2013 - 15:37

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα αγροτικά ιατρεία του νησιού, καθώς δεν παρουσιάζεται αρκετό ενδιαφέρον για την πλήρωση των κενών θέσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Αγροτικό Ιατρείο Άγρας έχει μείνει χωρίς γιατρό δύο χρόνια τώρα, ενώ σε εκείνο της Ανεμότιας η θέση μένει κενή εδώ και ένα χρόνο.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα αγροτικά ιατρεία του νησιού, καθώς δεν παρουσιάζεται αρκετό ενδιαφέρον για την πλήρωση των κενών θέσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Αγροτικό Ιατρείο Άγρας έχει μείνει χωρίς γιατρό δύο χρόνια τώρα, ενώ σε εκείνο της Ανεμότιας η θέση μένει κενή εδώ και ένα χρόνο.

Οι περικοπές στους μισθούς σε συνδυασμό με το κόστος μετακίνησης αποτελούν, σύμφωνα με τους εμπλεκομένους, τους ανασταλτικούς παράγοντες για την πλήρωση των κενών αυτών.

Το μείζον θέμα, όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος για τα Κέντρα Υγείας, Σπύρος Τσακυρέλλης, εντοπίζεται σε Άγρα, Ανεμότια και στις δύο κενές θέσεις των πλοίων. Όσον αφορά στις δύο τελευταίες, πρέπει να πούμε ότι στα πλοία που εκτελούν τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη και αντίστροφα, θα πρέπει να υπάρχει μέσα από ένας γιατρός, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν παρουσιάζεται ενδιαφέρον.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές οι τέσσερις όπου εντοπίζεται πρόβλημα. Αναλυτικότερα, στην Αγιάσο, από τις τρεις θέσεις, κενές είναι οι δύο, στη Βρίσα από τις δύο θέσεις η μία είναι κενή, στην Άντισσα από τις τρεις η μία είναι κενή, στην Πέτρα από τις δύο η μία είναι κενή, στο Σκουτάρο η μία είναι κενή. Αναφέρεται ότι οι παραπάνω θέσεις είναι υπό προκήρυξη. Μάλιστα η ειδοποίηση από τους αρμοδίους ως προς τη δημιουργία τους, γίνεται έξι μήνες προτού τελειώσει τη θητεία του ο αγροτικός γιατρός.

Σημειώνεται ότι χτες Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ήρθε ειδοποίηση ότι σε διάστημα 20 ημερών θα πληρωθούν κάποιες θέσεις. Ειδικότερα, μία στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, μία στην Αγία Παρασκευή και μία στο Κάτω Τρίτος.

Η υποδιευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας του Βοστάνειου, Μαρία Αναστασίου, τόνισε ότι οι υπάρχουσες ελλείψεις πρόκειται να πληθύνουν σε βάθος δύο μηνών. Μάλιστα τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει στην περιφέρεια του νησιού, η διοίκηση του Νοσοκομείου πρότεινε στη 2η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, στην οποία και υπάγεται, να μεταφέρει στο Υπουργείο να γίνει επιλεκτική προκήρυξη. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία θα περιέχει μόνο τα αγροτικά ιατρεία στα οποία εντοπίζεται σοβαρό ζήτημα ως προς τη στελέχωση.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βοστάνειου και εκτελών χρέη διοικητή, Χρήστος Θεοδώρου, είπε ότι πριν λίγες ημέρες συζητήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, τέθηκε στο επίκεντρο ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για απομακρυσμένα χωριά, όχι μόνο της Λέσβου αλλά και της υπόλοιπης νησιωτικής χώρας. «Βέβαια, για το αν θα παρθούν μέτρα για ν’ ανατραπεί η κατάσταση αυτή, δε γνωρίζουμε», κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.

Αξίζει να πούμε στο σημείο αυτό ότι στον Άγιο Ευστράτιο πήγε γιατρός κατόπιν εντολής εισαγγελέα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άντισσας και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, εξήγησε ότι εξ αιτίας των κενών γεννάται ζήτημα ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών και ως προς τις εφημερίες.


Το σπίτι του γιατρού, που έφτιαξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Άγρας. Κλειστό!

Στην Άγρα…
Οι Αγρίτες ήταν απελπισμένοι επειδή κανένας γιατρός εδώ και δύο χρόνια δεν προτιμούσε το χωριό τους. Έτσι αποφάσισαν, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά του έξοδα, να φτιάξουν σπίτι όπου θα φιλοξενείται, καθώς οι εκκλήσεις τους προς την Πολιτεία παρέμειναν άκαρπες. Μετά από δωρεές ντόπιων, κατάφερε να φτιαχτεί το σπιτάκι κάτω από τα γραφεία της παλιάς Κοινότητας.

«Η κατάσταση είναι τραγική», είπε στο «Ε» ο Ιγνάτης Ταστάνης, που διατηρεί την επιχείρησή του απέναντι από το Αγροτικό Ιατρείο του χωριού. «Μία φορά την εβδομάδα, οπόταν έρχεται ο γιατρός, γίνεται χαμός, οι γυναίκες ξυπνούν από τις 5 π.μ. για να έρθουν εδώ και να πιάσουν ουρά», τόνισε ο κ. Ταστάνης. Παράλληλα προσέθεσε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό τούς εξυπηρετούσε η γιατρός από τα Παράκοιλα, όταν όμως έληξε το αγροτικό της, οι κάτοικοι έμειναν πάλι εκτεθειμένοι. Τώρα ο αγροτικός γιατρός από το Μεσότοπο προσφέρθηκε να καλύψει το κενό αυτό. Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε στείλει επιστολή η Φανή Ιντζιρτζή, κάτοικος της Άγρας, στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Επισημάνεται ότι σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση στο χωριό, μεταξύ των τοπικών εκπροσώπων μετά από έκκληση της κ. Ιντζιρτζή.


Ερώτηση Βογιατζή για το Αγροτικό Ιατρείο της Άγρας

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Βογιατζής, υπέβαλε ερώτηση στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και τον υπουργό Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, για το αν προτίθενται ως συναρμόδιοι να δώσουν κίνητρα σε όσους γιατρούς επιθυμούν να στελεχώσουν κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Όσον αφορά στην Άγρα, ρώτησε σε περίπτωση που δεν εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον για το Ιατρείο, αν το Υπουργείο θα προχωρήσει σε υποχρεωτική στελέχωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey