Σταμάτησε (προς το παρόν;) ο πονοκέφαλος της προμήθειας φαρμάκων στους συνταξιούχους

«Πώς μας κατάντησαν έτσι;»

21/12/2012 - 15:39

Ατελείωτη ουρά είχε σχηματιστεί χτες στη γραμματεία τού ΙΚΑ Μυτιλήνης από ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που έτρεξαν γρήγορα στο Ίδρυμα μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) ανέστειλε τις κινητοποιήσεις του.

Ατελείωτη ουρά είχε σχηματιστεί χτες στη γραμματεία τού ΙΚΑ Μυτιλήνης από ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που έτρεξαν γρήγορα στο Ίδρυμα μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) ανέστειλε τις κινητοποιήσεις του.

«Οποιονδήποτε Γενικής, για να μπορέσω να γράψω τα φάρμακα που θέλω», ήταν η απάντηση των περισσότερων ασφαλισμένων του Οργανισμού στην ερώτηση των υπαλλήλων της γραμματείας όσον αφορά στο τι ειδικότητας γιατρό θέλουν να συναντήσουν.

Ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες είχαν μαζευτεί πριν από τις 8 το πρωί, καθώς όπως οι ίδιοι εξομολογήθηκαν στο « Ε», έσπευσαν στο Ίδρυμα για να εξασφαλίσουν τη συνταγή του γιατρού και έπειτα να προμηθευτούν τα σκευάσματα από τα φαρμακεία.

«Δεν πρόλαβε να γίνει γνωστή η απόφαση του Π.Φ.Σ. και δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στο ΙΚΑ», υποστήριξαν οι υπάλληλοι του Οργανισμού μιλώντας στο «Ε».


Ουρά στο ΙΚΑ

Ο βραχνάς των συνταξιούχων…
Στα ύψη είχε ανέβει η πίεση αρκετών πολιτών τόσο διάστημα που οι Φαρμακοποιοί είχαν προχωρήσει σε αναστολή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ.
200 ευρώ είναι το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλει το μήνα ο κ. Άγγελος Πατσινιώτης, συνταξιούχος τού ΙΚΑ, για να μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακά του. Όπως είπε, η συμμετοχή που δίνει είναι 37 ευρώ. Η διαφορά, δηλαδή, ξεπερνά τα 160 ευρώ. «Ευτυχώς τα είχα προμηθευτεί πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων και έτσι είχα τα φάρμακα του μήνα. Ωστόσο ακόμη και αν δεν τα είχα, αποκλείεται να έδινα τόσα λεφτά για να τα πάρω. Πού θα βρεθούν;», λέει.

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι, τόνισε και ο κ. Απόστολος Καντιφές, συνταξιούχος τού ΤΕΒΕ. «Εγώ δεν αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα, γιατί παίρνω μόνο φάρμακα για την πίεσή μου. Κατά συνέπεια, και κινητοποιήσεις να έχουν οι Φαρμακοποιοί, δε θα δώσω κάποιο υπέρογκο ποσό. Υπάρχουν όμως πολίτες που σε περίπτωση αναστολής τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, είναι αναγκασμένοι να δώσουν πάνω από 1.000 ευρώ. Ποιος συνταξιούχος διαθέτει 1.000 ευρώ σήμερα;», είπε διερωτώμενος.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην ουρά τού ΙΚΑ, εξέφραζαν στην πλειοψηφία τους το παράπονό τους για την κατάσταση που επικρατεί, για το ότι τόσα χρόνια δούλευαν και πλήρωναν μέσω των κρατήσεων που γίνονταν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τις εισφορές για να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. «Πού μας κατάντησαν, να μην μπορούμε ούτε φάρμακα να πάρουμε», έλεγαν οι ασφαλισμένοι, αγανακτισμένοι για τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.


Με τους συνταξιούχους Άγγελο Πατσινιώτη (δεξιά) και Απόστολο Καντιφέ (αριστερά)

Οι Φαρμακοποιοί της Λέσβου
Χτες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου για να αποφασίσει και τυπικά τη στάση που θα κρατήσει. Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρός του και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, κατά πάσα πιθανότητα το πρωτοβάθμιο όργανο θα ακολουθήσει τη γραμμή της Ομοσπονδίας.

«Εκτιμώντας τη συγκυρία των εορτών, το κοινωνικό κλίμα, τις εξελίξεις στα οικονομικά της χώρας μας, αποφασίσαμε με ψήφους 12 έναντι τριών την άρση της αναστολής τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ και την ομαλοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού», αναφέρει ο Π.Φ.Σ. σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί η εξόφληση του μηνός Αυγούστου (την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου), ενώ ο Σεπτέμβριος εξοφλείται σήμερα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, δρομολογήθηκε η εξόφληση κατά προτεραιότητα των παλαιών οφειλών (από τα χρήματα της δόσης) των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ 2011, ΔΕΗ, ΕΤΑΑ, ΟΤΕ κ.λπ.), ενώ αποσύρθηκαν, από πλευράς κυβέρνησης, οι πρόσφατες απειλές κατά του κλάδου σε θεσμικά ζητήματα.

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι για τους Φαρμακοποιούς σημαντικό ζήτημα, οι οποίοι παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, να αποπληρώσει άμεσα τα χρέη τού 2011 και να προχωρήσει σε συγκεκριμένο θεσμικό διάλογο μαζί τους, για όλα τα κρίσιμα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Στις 12 Ιανουαρίου του νέου έτους, όπως είπε ο κ. Βαλτάς, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. τού Π.Φ.Σ. για να εκτιμήσει την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος πληρωμών και των υπόλοιπων κυβερνητικών δεσμεύσεων. Μάλιστα, εντός του πρώτου 10ημέρου του ίδιου μήνα θα συζητηθούν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και όλα τα θεσμικά και κλαδικά ζητήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey