Χωρίς γιατρούς ο Άγιος Ευστράτιος

… κι άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει!

06/12/2012 - 15:46

Νέα προβλήματα δημιουργούνται στον Άγιο Ευστράτιο, καθώς το νησί μένει για πολλοστή φορά χωρίς γιατρούς. Ο πρόσφατος διαγωνισμός για την πλήρωση των θέσεων των αγροτικών γιατρών απέβη άκαρπος, καθώς δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον για την κάλυψη των δύο θέσεων.

Νέα προβλήματα δημιουργούνται στον Άγιο Ευστράτιο, καθώς το νησί μένει για πολλοστή φορά χωρίς γιατρούς. Ο πρόσφατος διαγωνισμός για την πλήρωση των θέσεων των αγροτικών γιατρών απέβη άκαρπος, καθώς δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον για την κάλυψη των δύο θέσεων. Τον τελευταίο μήνα το νησί εξυπηρετείται με γιατρούς που στέλνονται από τα Νοσοκομεία της Λήμνου και της Μυτιλήνης για μια εβδομάδα ή για 15 ημέρες.

Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη Λήμνο, καθώς από τις 10 θέσεις των αγροτικών γιατρών, έχουν καλυφθεί μόνο οι τέσσερις για το Νοσοκομείο και τα αγροτικά ιατρεία του νησιού.

Καταγγέλλει, αλλά…
Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καταγγέλλει ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, τονίζοντας ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο του Αγίου Ευστρατίου σε πλήρη σύνθεση θα έπρεπε να είχε ένα γιατρό επιμελητή Α΄, δύο αγροτικούς γιατρούς και μια νοσηλεύτρια και «δυστυχώς μείναμε πάλι χωρίς γιατρό. Ζούμε δεκαετίες με αυτό το πρόβλημα. Στο ιστορικό λεύκωμα του Βασίλη Μανικάκη υπάρχει σχετική φωτογραφία με πανό που από τότε, δεκαετίες τώρα, ζητούσαμε γιατρό.».

Σ’ ό,τι αφορά στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην απροθυμία που δείχνουν οι γιατροί για να δηλώσουν τον Άγιο Ευστράτιο και τις άλλες απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Μακρής δήλωσε:

«Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό κίνητρο για να στελεχωθούν οι θέσεις. Έρχονται μόνο για 15 μέρες στο νησί μας με εντολή, λες και πρόκειται να εκτελέσουν ποινή. Είναι σα να τους τιμωρούν. Αν δε δοθούν κίνητρα, δε θα λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο, εκείνο που θεωρούσαμε αυτονόητο, τώρα να το διεκδικούμε.»

Την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εκφράζει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λήμνου. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Σταυρόπουλος, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε: «Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, καθώς από τους 10 αγροτικούς γιατρούς έχουμε μόνο τέσσερις και μ’ αυτούς θα πρέπει να καλύψουμε και τον Άγιο Ευστράτιο στις εφημερίες και τα αγροτικά ιατρεία της Λήμνου. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με παροχή κινήτρων. Ο Άι-Στράτης θα πρέπει να έχει μόνιμο γιατρό, αλλά για να πάει κάποιος συνάδελφος εκεί, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα.»

Πήγαινε - έλα…
Μέχρι χθες τις ανάγκες του νησιού κάλυπτε ένας αγροτικός γιατρός από το Νοσοκομείου Λήμνου, ενώ με εντολή του διοικητή των Νοσοκομείων Μυτιλήνης - Λήμνου, Δημήτρη Κατσιφαράκη, για τις επόμενες 15 μέρες θα μεταβούν στον Άγιο Ευστράτιο δύο αγροτικοί γιατροί, από μια εβδομάδα ο καθένας. Ο κ. Κατσιφαράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Νοσοκομείο και εγώ ως διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανακουφίσουμε την κατάσταση, αλλά τη λύση του προβλήματος μπορεί να την χειριστεί με αποτελεσματικότητα μόνο το Υπουργείο Υγείας.»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα μεγάλα κενά σε αγροτικούς γιατρούς ο κ. Κατσιφαράκης τονίζει: «Το Υπουργείο ατυχώς έχει αποσυνδέσει την ιατρική ειδικότητα από την εκτέλεση υπηρεσίας υπαίθρου των γιατρών. Οι αμοιβές των αγροτικών γιατρών έχουν κατρακυλήσει στο βάραθρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για απομακρυσμένα ιατρεία, όπου ο νεαρός αγροτικός γιατρός χωρίς εμπειρία καλείται να αντιμετωπίσει το βάρος των ιατρικών προβλημάτων που υπάρχουν εκεί.»

Και ερώτηση από τον Τέρενς Κουίκ
Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ρωτά «ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος του Αγίου Ευστρατίου, και μάλιστα σε ένα νησί που έχει υποτυπώδη θαλάσσια σύνδεση με τη Λήμνο και πόσο μάλλον με τη Λέσβο».

«Ποιες θα είναι οι ευθύνες σας εάν και εφ’ όσον χαθεί μια ανθρώπινη ψυχή από τις ελλείψεις που καταγγέλλονται;», καταλήγει ο κ. Κουίκ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey