Μεγάλο πρόβλημα για το Βοστάνειο ο νέος προϋπολογισμός

Δε θα υπάρχουν λεφτά ούτε για σύριγγες!

15/11/2012 - 14:48

Δραματικές στιγμές θα ζήσουν τη νέα χρονιά οι κάτοικοι της Λέσβου στον τομέα της υγειονομικής τους περίθαλψης, καθώς όλα δείχνουν τα οικονομικά προβλήματα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Προβλήματα που σίγουρα θα επηρεάσουν προς το αρνητικό τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση και το βιοτικό επίπεδο των Μυτιληνιών.

Δραματικές στιγμές θα ζήσουν τη νέα χρονιά οι κάτοικοι της Λέσβου στον τομέα της υγειονομικής τους περίθαλψης, καθώς όλα δείχνουν τα οικονομικά προβλήματα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Προβλήματα που σίγουρα θα επηρεάσουν προς το αρνητικό τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου και κατ’ επέκταση και το βιοτικό επίπεδο των Μυτιληνιών.

Συγκεκριμένα, βάσει του νέου προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, το ποσό το οποίο θα διατεθεί στο Βοστάνειο την ερχόμενη χρονιά για τις προμήθειες υλικών, ανέρχεται στο 1.900.000 ευρώ, όταν πέρυσι, που και πάλι υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ήταν 2.300.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, φέτος ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο της Λήμνου ανέρχεται σε 2.300.000, μεγαλύτερος από αυτόν του Βοστάνειου κατά 400.000 ευρώ, παρ’ όλο που το Νοσοκομείο της Λέσβου είναι αρκετά μεγαλύτερο και με περισσότερες ανάγκες. Επίσης, μεγαλύτερος, και μάλιστα κατά πολύ, είναι και ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο της Ρόδου, για το οποίο το ποσό ανέρχεται σε 8.500.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι προϋπολογισμοί αφορούν σε έξοδα κυρίως προμηθειών υλικών και ειδικότερα έξοδα για γάζες, σύριγγες, βελόνες, αντιδραστήρια απαραίτητα για τις εξετάσεις αίματος, φίλτρα τεχνητών νεφρών, κάποια φάρμακα κ.λπ.. Προμήθειες απαραίτητες και αυτονόητες για τη λειτουργία όχι μόνο νοσοκομείου, αλλά και μικρού ιατρείου!

Να σημειωθεί ότι αυτού του είδους οι προϋπολογισμοί εξαρτώνται και είναι ανάλογοι των κλινών που διαθέτει κάθε νοσοκομείο και άρα ευνόητο είναι πως το Νοσοκομείο της Λήμνου, για παράδειγμα, θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με λιγότερα χρήματα από ό,τι το Βοστάνειο. Αλλά και σε αυτό της Ρόδου, που είναι περίπου αντίστοιχων κλινών με αυτό της Μυτιλήνης, θα έπρεπε να προϋπολογιστούν σαφώς πολύ λιγότερα.

Ζήτησε…
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσιφαράκης, έχει ήδη ζητήσει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου, που είναι υπεύθυνη για την κατανομή των χρημάτων, να εξετάσει ξανά το θέμα, καθώς, αν δεν τροποποιηθούν τα ποσά, το Βοστάνειο σε λίγους μήνες θα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργικότητας.

Σύμφωνα με το διοικητικό διευθυντή του Νοσοκομείου, Αντώνη Γιαννάκη, τα επιπλέον προβλήματα που επίκειται να παρουσιαστούν, δεν οφείλονται μόνο στην υποχρηματοδότηση που ήδη αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει το Βοστάνειο, αλλά και σε άλλες αιτίες, όπως η δυστοκία στην έκδοση εγγυητικών επιστολών εκ μέρους των προμηθευτών, οι οποίοι ελλείψει κεφαλαίου δεν προχωρούν σε εισαγωγές, λόγω του ότι τους χρωστάει λεφτά το Νοσοκομείο, στο οποίο με τη σειρά του χρωστάει ο ΕΟΠΠΥ σχεδόν 20.000.000 ευρώ για νοσήλια.

«Εκτός από την υποχρηματοδότηση, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έχουν οδηγήσει την κατάσταση εδώ. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο ένας χρωστάει στον άλλον. Ο ΕΟΠΠΥ σε εμάς και εμείς στους προμηθευτές. Οι προμηθευτές πάλι από πλευρά τους, δεν έχουν το ανάλογο κεφάλαιο για τις εισαγωγές, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει», δηλώνει ο κ. Γιαννάκης, που συμπληρώνει πως «πρέπει να δοθεί λύση, γιατί διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους».

Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μέχρι τώρα προσπάθειες από πλευράς Βοστάνειου για τροποποίηση του προϋπολογισμού ή για ανακατανομή των χρημάτων με πιο δίκαιο τρόπο, έχουν πέσει στο κενό, για άγνωστους ακόμα λόγους, παρά το δίκαιο του αιτήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey