«Έναντι» χρέους 1,35 εκατ. ευρώ διεκδικεί το Βοστάνειο από τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, για να μη διακόψει τη σίτιση του Γηροκομείου

Η κρίση «στραγγίζει»

15/11/2012 - 14:45

Δραματική έκκληση προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης απηύθυνε η διοίκηση του Νοσοκομείου, ζητώντας έστω και ένα ποσό έναντι του χρέους που έχουν και αφορά στη σίτιση του Γηροκομείου.

Δραματική έκκληση προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης απηύθυνε η διοίκηση του Νοσοκομείου, ζητώντας έστω και ένα ποσό έναντι του χρέους που έχουν και αφορά στη σίτιση του Γηροκομείου. Η παλιά ιστορία για το αν και πόσα πρέπει να πληρώνει το Γηροκομείο για τη σίτιση των ηλικιωμένων που φιλοξενεί, αναβιώνει εκ νέου εξ αιτίας της κρίσης, της ένδειας που έχει «στραγγίξει» το ταμείο του Βοστάνειου και απειλεί να σταματήσει τη σίτιση του Γηροκομείου. Κι αυτό γιατί το Νοσοκομείο προειδοποιεί πως πολύ σύντομα θα αδυνατεί αντικειμενικά να καλύψει το κόστος που απαιτεί η σίτιση των ηλικιωμένων.

Πριν από λίγες μέρες, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο, Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, αναφέρθηκε στο χρέος έναντι στο Βοστάνειο που ανέρχεται, για την τελευταία πενταετία, στο 1.350.000 ευρώ. Ουδέποτε έως σήμερα, παρ’ ότι αρκετές φορές έχει αναδειχθεί ζήτημα απαιτήσεων απ’ το Νοσοκομείο, κινήθηκε η διαδικασία πληρωμής. Κι ουδέποτε μέχρι τώρα, παρά τις κατά καιρούς απειλές που εκτοξεύθηκαν, σταμάτησε η καθημερινή εξυπηρέτηση του Γηροκομείου απ’ την κουζίνα του Βοστάνειου.

Έστω έναντι…
Τώρα όμως τα πράγματα, τουλάχιστον όπως περιγράφονταν στην επιστολή του κ. Κατσιφαράκη και επιβεβαιώνονται απ’ τις πληροφορίες για δραστικές περικοπές της χρηματοδότησης όλων των νοσοκομείων που θα αποτυπωθούν και στον προϋπολογισμό του Βοστάνειου για το 2013, είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπτώσεις, ακόμη και σε φορείς που δεν έχουν να πληρώσουν, όπως τα Φιλανθρωπικά. Τα οποία Φιλανθρωπικά, όπως προσφάτως είχε αποκαλύψει το «Ε», επειδή έχουν να λαμβάνουν απ’ τον ΕΟΠΥΥ για 60 κρεβάτια που το Γηροκομείο διαθέτει σε ασφαλισμένους τού ΟΓΑ, καθυστερούν μήνες τώρα να ανταποκριθούν σε βασικές λειτουργικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Γηροκομείο.

Στην προοπτική «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», η διοίκηση του Νοσοκομείου απαντά ότι το Νοσοκομείο δεν αντέχει και σε λίγο δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ντόπιους προμηθευτές του. Ζητά λοιπόν να καταβληθεί έστω και ένα μέρος των οφειλομένων των τελευταίων χρόνων, διαφορετικά θα είναι μονόδρομος η διακοπή της σίτισης.

Βάσει των στοιχείων που μας έδωσε ο κ. Κατσιφαράκης, με τα σημερινά δεδομένα η σίτιση του Γηροκομείου επιβαρύνει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το Βοστάνειο, περίπου 375.000 ευρώ το χρόνο, αφού το φαγητό προς το Γηροκομείο κοστολογείται ημερησίως ανά άτομο 5,95 ευρώ. Κι αυτό, όπως σημείωσε, χωρίς να συνυπολογιστούν οι μισθοδοσίες του προσωπικού και οι λειτουργικές δαπάνες της κουζίνας για ηλεκτρικό, καύσιμα κ.λπ.. Η κουζίνα δε του Νοσοκομείου, προμηθεύεται υλικά για να καλύπτει με 170 μερίδες το Βοστάνειο και με 200 το Γηροκομείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφαράκης, να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χρέος του Γηροκομείου απέναντι στο Νοσοκομείο, που αν δε ρυθμιστεί έστω και με την έναντι καταβολή κάποιου μέρους του, «να οδηγείται υποχρεωτικά στη διακοπή της σίτισης του Γηροκομείου».

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση των Φιλανθρωπικών, που είναι γνωστό πως εξ αιτίας της κρίσης διέρχονται από οικονομικής άποψης μία απ’ τις χειρότερες περιόδους της λειτουργίας τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey