Κατεβαίνουν μεγάλα κοπάδια παλαμίδες απ την Μαύρη Θάλασσα

28/09/2018 - 18:24

Μεγάλες ποσότητες παλαμίδας έπιασαν στα δίχτυα τους οι ψαράδες δυτικά απ’ την Σαμψούντα την περασμένη Τρίτη. Χαρακτηριστικά έγινε γνωστό πως το αλιευτικό σκάφος 30 μ. μήκους με πλήρωμα 22 ανδρών αλίευσε 30 τόνους, ένα άλλο 40 τόνους κ.ο.κ.. που συσκευάζονται αμέσως και φεύγουν για την ψαραγορά της Πόλης. Η παλαμίδες είναι μεταναστευτικά και κοπαδιάρικα ψάρια. Συνήθως απ’ τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο παραμένουν στην Μαύρη Θάλασσα και μόλις κρυώσει ο καιρός κατεβαίνουν στην Προποντίδα, μετά στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο γενικότερα. Ήταν πάντα σε αφθονία και αποτελούσαν σημαντική τροφή για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης ανά τους αιώνες. Στην ψαραγορά αυτήν την περίοδο μια μικρή παλαμίδα περίπου 700 γρ. κοστίζει 7,50 λίρες (οι 3= 20 λίρες) δηλαδή 1 ευρώ το κομμάτι!

Εποχιακή συνταγή: Παλαμίδα Φούρνου αλά Τούρκα: Στρώνουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί λεπτές φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού «σαν κρεβάτι» και βάζουμε πάνω την παλαμίδα κομμένη σε φέτες, αφού πρώτα την έχουμε μαρινάρει σε χυμό πορτοκαλιού και μαύρο πιπέρι. Γύρω - γύρω απ’ το ψάρι τοποθετούμε τσιγαρισμένα κρεμμύδια (κομμένα μισοφέγγαρο) και φέτες τομάτας, αν μας αρέσει και μερικά φύλλα δάφνης για διακόσμηση, ψιλοκόβουμε μπόλικο μαϊντανό και αλατίζουμε με λίγο χονδρό αλάτι. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα (όχι αλουμινόχαρτο) και το βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, το ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Τρώμε και πίνουμε ένα ουζάκι στην υγειά της φίλης Πελαγίας (Ozlemaki ) απ’ την Σμύρνη, που μας έστειλε και αυτήν την συνταγή.

Καμπάνια για χάρτινη σακούλα απ’ τον Δήμο του Αϊβαλί

Καθώς πλησιάζει η 1/1/12019, ημερομηνία μετά την οποία στην Τουρκία θα παύσει να διατίθενται πλαστικές σακούλες σε σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα, ο Δήμος Αϊβαλί, ξεκίνησε καμπάνια σχετικής ενημέρωσης. Στα δημοτικά βενζινάδικα άρχισαν να μοιράζονται δωρεάν οι 50 χιλιάδες χάρτινες σακούλες που συμβολικά διαθέτει ο Δήμος και οι οποίες φέρουν τυπωμένο το σύνθημα: «Εμπιστευόμαστε την ευαισθησία των δημοτών του Αϊβαλί» με αναφορά στο παλλαϊκό αίτημα να αναγνωρισθεί η δομημένη παλιά (ελληνική) πόλη ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Σχετική είναι και η καλαίσθητη αφίσα, που πρόσφατα εκδόθηκε με αφιέρωμα στις πόρτες του Αϊβαλιού, απ’ τον καιρό των ελλήνων βέβαια κι αυτές!

Αρχαιολογικά:

Νύσσα του Μαιάνδρου. Έξω απ’ το Αϊδίνι στην αρχαία ελληνική πόλη Νύσσα, οι φετινές ανασκαφές έφεραν στο φώς πολύ ωραία ψηφιδωτά δάπεδα που εκτιμάται ότι ανήκουν σε ρωμαϊκή βίλλα. Κατά τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, Hakan Öztaner, που είναι ο υπεύθυνος των ανασκαφών μέχρι τώρα ιδιαίτερη σημασία έχουν το γυμναστήριο και η Βιβλιοθήκη η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες βιβλιοθήκες της Μ. Ασίας εφάμιλλη της Βιβλιοθήκης του Κέλσου της Εφέσου. Η Νύσσα ιδρύθηκε κατά την ελληνιστική εποχή, ήταν πυκνοκατοικημένη στη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή, λόγω της θέσης της σε μια από τις σημαντικές εμπορικές οδούς της αρχαίας εποχής. Ο περίφημος γεωγράφος της αρχαιότητας Στράβων έζησε εκεί ως έφηβος λόγω των φημισμένων σχολειών που υπήρχαν.

Άντανδρος - Αλτινολούκ: η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία πόλη της Αντάνδρου κοντά στο σημερινό Αλτινολούκ έριξε φως σε ένα διαφορετικό τύπο ταφής που υπήρχε στα χωριά της Ίδης (Κάζνταγ) με τους λεγόμενους «κυβικούς τάφους». Πρόκειται για μεγάλα πήλινα πιθάρια που χρησίμευαν και ως σαρκοφάγοι. Τοποθετούσαν μέσα τη σωρό του νεκρού και στη συνέχεια έκλειναν πρώτα με κεραμίδια και μετά με πέτρες το στόμιο του πιθαριού το οποίο έθαβαν στη γη αφήνοντας να εξέχει μόνο το πάνω κυρτό μέρος. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής αρχαιολόγος του πανεπιστημίου Ege της Σμύρνης Gürcan Polat, η νεκρόπολη της Αντάδρου ανάγεται από τον 8ο π. Χ. αιώνα αλλά οι ταφές σε πίθους εντοπίζονται απ’ τον 6ο π. Χ. και μετά. «Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις τα πιθάρια χρησιμοποιήθηκαν ως οικογενειακοί τάφοι με δύο ή τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, σε ένα μάλιστα βρέθηκαν και τα οστά σκύλου, που φαίνεται τον έθαψαν μαζί με το αφεντικό του!

Αιολίδα, Κύμη - Αλί-αγά: Ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο ξενοδοχείο «Hampton by Hilton» του Αλίαγα το διεθνές αρχαιολογικό συμπόσιο με θέμα την αρχαιολογική έρευνα σε Αλίαγα και πέριξ. Την διοργάνωση έχει ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο «Adnan Menteres» απ’ το Αϊδίνι. Παίρνουν μέρος 46 επιστήμονες - αρχαιολόγοι και ερευνητές, οι 14 των οποίων είναι απ’ το εξωτερικό, ανάμεσά τους και ο ιταλός αρχαιολόγος Αντόνιο Λα Μάρκα, ο οποίος θα τιμηθεί για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στις ανασκαφές της αρχαίας Κύμης, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται κοντά στην πόλη του Αλίαγα.

Ξεκίνησε η ελαιοσυλλογή απ’ το Γκιομέτς (Αρμούτοβα) έξω απ’ το Αϊβαλί, ξεκίνησε το λιομάζωμα απέναντι, 10 ημέρες νωρίτερα από άλλες χρονιές. Συλλέγονται οι πράσινες ελιές που διαχωρίζονται μετά σε αυτές που προορίζονται για βρώσιμες και για έκθλιψη. Το «πράσινο» αυτό ελαιόλαδο (αγουρόλαδο) παράγεται από ελαιόκαρπο που έχει συλλεχθεί την ίδια ημέρα ή έστω την επομένη της άλεσης, η οποία πρέπει να είναι «ψυχρή», και να μην υφίσταται καμία άλλη επεξεργασία ή φιλτράρισμα στο ελαιοτριβείο. Τα τελευταία χρόνια το αγουρόλαδο λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του είναι περιζήτητο στην Τουρκία διατίθεται δε σε τιμή 3πλάσια ή και περισσότερο του συνηθισμένου λαδιού. Στο Αϊβαλί ετοιμάζονται να διοργανώσουν και φέτος το φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου στις 3,4,και 5 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα 27 - 29 Οκτ. σε συνδυασμό με την αργία (4ήμερο) της εθνικής τους γιορτής προγραμματίζουν γιορτές στους ελαιώνες γαστρονομίας κλπ. με σκοπό να προσελκύσουν επισκέπτες στην πόλη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey