Αναστάτωση από τις φωτιές στους κάδους το βράδυ της Τετάρτης στο ΚΥΤ Μόριας Αναστάτωση από τις φωτιές στους κάδους το βράδυ της Τετάρτης στο ΚΥΤ Μόριας ΙΓΝΑΤΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

Οι αναχωρήσεις για Πειραιά προκαλούν επεισόδια

16/03/2018 - 12:41 Ενημερώθηκε 16/03/2018 - 13:25

Όσο περισσότεροι πρόσφυγες φεύγουν για τον Πειραιά ή την ηπειρωτική χώρα, που σημαίνει ότι γλιτώνουν τον εγκλωβισμό στη Λέσβο και κυριότερα την απέλασή τους στην Τουρκία, τόσο οι αντοχές «αυτών που μένουνε και περιμένουνε» μειώνονται και ακολουθούν επεισόδια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν στελέχη του Κέντρου που μίλησαν στο «Ε», διαπιστώνοντας ότι κάθε φορά που γίνεται αποχώρηση σχετικά μεγάλου αριθμού προσφύγων προς τον Πειραιά, ξεσπούν διαμαρτυρίες ενάντια στον πολύμηνο εγκλωβισμό των υπολοίπων στον καταυλισμό. «Νομίζουν ότι επιλέγουμε κάποιους να φύγουν, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται και αφορούν την εξέταση αιτημάτων ασύλου και την ευαλωτότητα» σχολίαζε χτες στέλεχος του ΚΥΤ Μόριας στην εφημερίδα μας.

Πάντως η κατάσταση το βράδυ της Τετάρτης στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ήταν ελεγχόμενη, όταν ξέσπασαν επεισόδια, όπου μπήκαν φωτιές σε κάδους στις 7 το απόγευμα και ακολούθησαν συμπλοκές. Η Αστυνομία απάντησε στον πετροπόλεμο με τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης απέναντι στους εξεγερμένους. Οχτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρώς, αλλά και 15 πρόσφυγες. Η ομάδα των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» περιέθαλψε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων μικρά βρέφη και έγκυες γυναίκες μετά τις συγκρούσεις. Διακόσιες γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν σε διπλανή αποθήκη. Η Αστυνομία έκλεισε για αρκετή ώρα τον κόμβο Παναγιούδας - Μόριας, ενώ άντρες της Πυροσβεστικής επενέβησαν άμεσα στις εστίες. Ο απολογισμός της επόμενης ημέρας, πέραν των τραυματισμών, ήταν θετικός για το Κέντρο, εφόσον δεν κινδύνεψαν ζωές και δεν κάηκαν κοντέινερ. Μάλιστα κανονικά χτες το πρωί το Κέντρο «υποδέχτηκε» νεοεισερχόμενους από τρεις… βάρκες.

 

Άμεσα επενέβησαν άνδρες της Πυροσβεστικής, εκτός από κάδους δεν κάηκαν κοντέινερ, ενώ σημειώθηκαν τραυματισμοί αστυνομικών και προσφύγων

 

Στην κολώνα της ΔΕΗ

Στο μεταξύ δυο ακόμα νεαροί πρόσφυγες, ένας 20χρονος Σύρος και ένας 19χρονος Ιρακινός ανέβηκαν σε πυλώνα της ΔΕΗ στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης, απειλώντας να πέσουν στο κενό, αν δεν τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο όπου, όπως υποστηρίζουν, έχουν εγκλωβιστεί επί μήνες. Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων ομοεθνών τους, στελεχών του Κέντρου και της Αστυνομίας, οι νεαροί πρόσφυγες κατέβηκαν από τον πυλώνα.

Ήταν το δεύτερο επεισόδιο με την κολώνα της ΔΕΗ. Το πρώτο σημειώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι όταν ένας 19χρονος Σύρος είχε ανεβεί κι αυτός στον πυλώνα απειλώντας ότι θα πέσει και κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα και έπεσε στο κενό. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με εγκαύματα αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι εκτός κινδύνου. Ο πρόσφυγας έβλεπε συγγενείς και φίλους του να ετοιμάζουν τα πράγματά τους για να αναχωρήσουν για την Αθήνα, ενώ εκείνος δεν πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο. Στην απόγνωσή του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Παρόμοια περιστατικά με απειλές για αυτοκτονία έχουν συμβεί και παλαιότερα, χωρίς, ευτυχώς, δυσάρεστες εξελίξεις.

 

178 αποχώρησαν

Συνολικά 178 πρόσφυγες αναχώρησαν την Τρίτη από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής προκειμένου να φιλοξενηθούν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας -όπου και θα εξετασθεί και η τύχη του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει.

Στο σύνολό τους, οι μεταφερθέντες ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, ήταν δηλαδή πολυμελείς οικογένειες, μόνες γυναίκες και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Με τη μεταφορά των παραπάνω στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας διαμένουν 5.125 άτομα (και σε όλο το νησί 7.172). Στη Χίο φιλοξενούνται 1.457 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο 2.650.

 

Οι ροές συνεχίζονται

Συνολικά 625 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, από την 1η έως και 15 Μαρτίου.

Από αυτούς 395 πέρασαν στη Λέσβο και 232 στη Σάμο. Οι ροές προς τη Χίο ήταν μηδενικές (μόλις 47 άτομα πέρασαν στο νησί το Φεβρουάριο) επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή έχει ρίξει όλο της το βάρος στην περιοχή της Σμύρνης αποτρέποντας το πέρασμα στη Χίο, Τούρκων αντικαθεστωτικών φυγάδων.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Ακτοφυλακής, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 επιχειρήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τις συντριπτικά περισσότερες φορές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και της Χίου. Στη διάρκεια τους απετράπη το πέρασμα στην Ελλάδα 682 ατόμων.

 

Το Σάββατο από τον Συντονισμό Λέσβου για το προσφυγικό

Κινητοποίηση έξω από το Κέντρο της Μόριας

 

Αύριο Σάββατο, ο Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό καλεί στις 12 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση έξω από το Κέντρο της Μόριας, στο πλαίσιο διεθνούς κινητοποίησης, με αιτήματα να κλείσει το «στρατόπεδο της Μόριας», να σταματήσουν όλες οι απελάσεις, να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας.

Ο Συντονισμός προτείνει να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα στον οικιστικό ιστό, με ίσα δικαιώματα, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, ενάντια στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, τον ρατσισμό και το φασισμό, στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «που γεννούν την φτώχεια και την εξαθλίωση».

 

Η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας που συνυπέγραψε και συνεχίζει να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία ο Συντονισμός χαρακτηρίζει ρατσιστική, μετριούνται πάνω από 60.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη χώρα και εντοπίζεται τραγικός πολλαπλασιασμός των πνιγμών στη Μεσόγειο με πάνω από 5.000 καταγραμμένους νεκρούς το 2016 - 2017 στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία. «Επανέρχεται η φρίκη των σκλαβοπάζαρων με χρηματοδότηση της Ε.Ε., στη Λιβύη έργο της ίδιας πολιτικής “αποτροπής” που εφαρμόζουν Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο. Γεγονότα που χρειάζεται να σημάνουν συναγερμό για όλους μας».

 

Η δήλωση Βαρβιτσιώτη

 

Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια τόνισε ότι «Τα επεισόδια, που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου αποτελούν μία, ακόμη, τραγική επιβεβαίωση όσων -επανειλημμένως- έχουμε τονίσει: Ότι, δηλαδή, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, θα εντείνονται οι αναταραχές από τους παραβατικούς μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σ' αυτά»

Και προσθέτει: «Όσο η Πολιτεία εμφανίζεται αδύναμη να εμφυσήσει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες και να επιβάλει το νόμο σε όποιον τον παραβιάζει, οι τοπικές κοινωνίες θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναβρασμό. Δυστυχώς, από τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Βίτσα ως  Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής,  δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αλλαγή στην ολέθρια πολιτική που ακολούθησε ο προκάτοχός του.

Εμείς περιμένουμε, τόσο από τον ίδιο, όσο και από την Κυβέρνηση να υπερβούν τις ιδεοληψίες τους και να προχωρήσουν άμεσα στη γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, καθώς και σε μαζικές επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey