Χρήστος Χρήστου, Πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»:

«Καταστροφικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό»

16/09/2019 - 17:29

Για τον ίδιο και τους συναδέλφους του, το υπέρτατο αγαθό είναι η προσφορά στο (συν)άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια, όπως αυτή που προσφέρει σχεδόν μισό αιώνα τώρα η οργάνωση που υπηρετούν. Ο Χρήστος Χρήστου, ο νέος Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières(MSF), γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τους κινδύνους και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της διεθνούς οργάνωσης, αλλά, όπως διαβεβαιώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το ραδιοφωνικό σταθμό του, «Πρακτορείο 104,9 FM», «...θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή δράσης -λαμβάνοντας όσα μέτρα προστασίας έχουμε τη δυνατότητα- γιατί εκεί είναι οι άνθρωποί μας, εκεί είναι οι ασθενείς μας».

«Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει αποτύχει»

 Με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, που φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χρήστου βάζει στη συζήτηση το θέμα της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, εκτιμώντας ότι έχει αποτύχει.

«Θεωρούμε πως η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει αποτύχει και μετά από τόσα χρόνια είναι φανερό ότι πρόκειται για μία πολιτική κρίση. Θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ουσιαστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό. Δεν είναι δυνατόν το πρόβλημα να λύνεται απλώς με έκτακτες μετακινήσεις κόσμου από ένα νησί στην ενδοχώρα. Ο τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα προσεγγίζεται το ζήτημα συνολικά από την Ευρώπη -και όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση- είναι κοντόφθαλμος και καταστροφικός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστου στο «Πρακτορείο FM».

Υπογραμμίζει, δε, την ανάγκη «να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο με όρους εφήμερης παραμονής αυτών των ανθρώπων» καθώς «έτσι υπονομεύεται και η κοινωνική τους ένταξη, που είναι ο μόνος δρόμος μπροστά για μία λύση».

Επιλογή μας να μείνουμε εκτός ΚΥΤ

Από την ίδρυσή τους το 1971 έως σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρειάστηκε αρκετές φορές να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν, ιδιαιτέρως δε με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. «Από το 2016 σταματήσαμε να βρισκόμαστε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα γνωστά hot spots. Ξεκινήσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες προσβάσιμες από όλους τους ανθρώπους -γυναίκες, άνδρες και παιδιά- που ζουν μέσα σ' αυτά, αλλά όντας οι ίδιοι έξω από αυτά γιατί δεν θέλαμε να είμαστε μέρος ενός συστήματος που κρατά σκόπιμα και παρά τη θέλησή τους ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες. Κι αυτό συνεχίζουμε να καταδικάζουμε και σήμερα. Παράλληλα, εκείνη τη στιγμή σταματήσαμε την έστω πολύ μικρή χρηματοδότηση που δεχόμασταν ως κίνημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρώντας στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που δυστυχώς μόνο καταστροφικές συνέπειες έχει επιφέρει μέχρι σήμερα», εξηγεί ο κ. Χρήστου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey