FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Κατερίνα Καλφοπούλου Εκδόσεις Τραυλός Αθήνα 2017, σελ. 251
Ο Γιάννης που αγάπησα. Ιστορίες ανατροπής στην τάξη των μαθηματικών (Πρόλογος: Τεύκρος Μιχαηλίδης)

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, τρυφερότητα, ευαισθησία, γραμμένο από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει την ζωή του στην εκπαίδευση και θέλησε να μας κοινωνήσει τις εμπειρίες του, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς του μέσα από ένα γοητευτικό αφήγημα. Η Κατερίνα Καλφοπούλου μέσα από απλές καθημερινές στιγμές της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει την ικανότητα να θίγει ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης, να προβληματίζει και να επισημαίνει την ευθύνη του καθενός μας για ό,τι συμβαίνει στο χώρο αυτό.

Η ιστορία ξεκινάει από μία πρωτότυπη ιδέα που είχε η Κατερίνα, να αναρτά στην προσωπική της ιστοσελίδα μαθήματα που είχαν, για τον ένα ή άλλο λόγο, μια ιδιαίτερη σημασία, ένα άλλο χρώμα, ένα άλλο άρωμα.

Όπως ήταν φυσικό τα κείμενα αυτά προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συναδέλφων της, σχολιάστηκαν, συζητήθηκαν. Από την ζύμωση αυτή κυοφορήθηκε και ήρθε στο φως «Ο Γιάννης» που αγάπησε η Κατερίνα και που θα αγαπήσετε και εσείς όταν τον διαβάσετε.

Η δομή του κειμένου απλή. Χωρίζεται σε μικρές ενότητες που κάθε μία περιγράφει τη διδακτική πράξη ενός ωριαίου μαθήματος. Με ύφος γλαφυρό και απέριττο η Κατερίνα ή μάλλον «Ο Γιάννης που αγάπησα» θα μας ξαναβάλει στην μαθητική τάξη να ζήσουμε τον παλμό, την ζωντάνια της μαθητικής καθημερινότητας αλλά και τις αρρυθμίες της εκπαίδευσης.

Κριτική ματιά, προβληματισμός για τα κακώς κείμενα, αγωνία για την πορεία της εκπαίδευσης από μία εκπαιδευτικό που αγαπάει βαθιά αυτό που κάνει και αγωνίζεται να είναι αντάξια της αποστολής της.

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που θα διαβάσουν το βιβλίο, πέρα από την αισθητική απόλαυση, είμαι σίγουρος, ότι θα βρουν πρωτότυπες ιδέες και ενδεχομένως και λύσεις σε διδακτικά και παιδαγωγικά θέματα, διότι ο τρόπος που η Κατερίνα χειρίζεται τα διάφορα ζητήματα μειώνει τις εντάσεις και κάνει τον μαθητή να νιώθει πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος. Γι’ αυτήν δεν υπάρχουν άσχετες ιδέες, δεν υπάρχουν απλοϊκές ερωτήσεις. Υπάρχει ο μαθητής που αγωνίζεται να βρει το στίγμα του, και για να συμβεί αυτό χρειάζεται ενθάρρυνση, αποδοχή, σεβασμό.

Το βιβλίο έχει να προσφέρει πολλά και στους γονείς που θα ξαναζήσουν στιγμές της εφηβείας τους. Θα προβληματιστούν για το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Θα συνειδητοποιήσουν τον καθημερινό αγώνα και την αγωνία του Δασκάλου. Θα κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι όσα γίνονται σε μία σχολική τάξη, θα αισθανθούν τον συναισθηματικό φόρτο, το βάρος της ευθύνης, την αγωνία που νιώθει καθημερινά αυτός που όλοι συνήθισαν να τον βλέπουν χαμογελαστό, αεράτο να μπαίνει στην τάξη για να κάνει το μάθημά του.

 

(Απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο βιβλιοπωλείο Book & Art, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018).

 

Δημήτρης Ζαχαριάδης,

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top