Σάββατο 30 Μαρτίου, από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης “Εμμέλεια”, στο Δημοτικό Θέατρο

Μουσικοθεατρική παράσταση: “Χασρέτ-νόστος” Η ιστορία μιας γυναίκας πρόσφυγα

28/03/2019 - 16:01 Ενημερώθηκε 28/03/2019 - 16:01

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης “Εμμέλεια”. Πρόκειται για την μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο “Χασρέτ-νόστος” και έχει σαν θέμα την ιστορία μιας γυναίκας πρόσφυγα από την Καππαδοκία, τουρκόφωνη χριστιανή, η οποία μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 αναγκάζεται να έρθει στην Ελλάδα. Η διαδρομή της αφήγησής της παρεμβάλλεται από αναμνήσεις που εκτυλίσσονται επί σκηνής με τη μορφή τραγουδιών και χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η ιδεολογία της εκδήλωσης είναι πως ο παραδοσιακός χορός δεν πρέπει να αποτελεί μουσειακό και άρα νεκρό είδος, αλλά να εναρμονίζεται με την εποχή μας και να εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό τα διαλογικά μέρη διανθίζονται με τα μουσικοχορευτικά.

Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος περίπου 70 χορευτές και χορεύτριες οι οποίοι χρησιμοποιούν πάνω από 80 φορεσιές, ηθοποιοί και εξαμελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Επιπλέον, θα έχουν την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουν επί σκηνής αλλά και όχι μόνο, την Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής ίχνη”, καθώς και τον “Χορευτικό Όμιλο Θέρμης” οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και θα έρθουν στο νησί μας για το σκοπό αυτό.

Nostos - Hasret Teaser 2019 from Kontakt CS on Vimeo.

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης “Εμμέλεια”, είναι ένας καινούριος σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Παρόλο που πρόκειται για έναν νέο σύλλογο, στην ουσία τα μέλη του είναι μια παρέα ανθρώπων, που γνωρίζονται από παλιά και έχουν σαν στόχο τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης, μέσω της ενδελεχούς μελέτης της. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να φτάσουν όσο πιο κοντά μπορούν στα αυθεντικά ήθη, έθιμα, συνήθειες, ενδύματα και χορευτικές διαδικασίες μέσω μελέτης σε βιβλιογραφικές πηγές και κυρίως με επιτόπιες έρευνες στην ύπαιθρο της Λέσβου και συνεντεύξεις με τους γηραιότερους.

 

Το βασικό στοιχείο του συλλόγου αποτελεί το χορευτικό τμήμα, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από πενήντα και πλέον χορευτές και χορεύτριες. Στις εβδομαδιαίες πρόβες που γίνονται, προσπαθούν να διδάξουν τον χορό στην αυθεντική του μορφή, απαλλαγμένο από νέα στοιχεία και χορογραφίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey