FOLLOW US

Πολιτισμός

  • «Έχουμε ηθική δέσμευση απέναντι στους συμμετέχοντες» λέει ο διευθυντής του «AegeanDocs», Κ. Σπυρόπουλος
«Με ή χωρίς χρηματοδότηση, τα σεμινάρια θα γίνουν»
Όχι 15, αλλά 115 οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ του «AegeanDocs»

«Δεσμευόμαστε ηθικά απέναντι στους συμμετέχοντες και την τοπική κοινωνία ότι τα σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ θα γίνουν, με ή χωρίς τη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου», τόνισε ο διευθυντής του διεθνούς Φεστιβάλ «AegeanDocs», Κώστας Σπυρόπουλος.

Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο Λέσβου που εξέφρασε την προσωπική του άποψη στο «Ε» ότι είναι «ακριβά» τα σεμινάρια, μετά την απόφαση του αρμόδιου νομικού προσώπου να «κόψει» τη χρηματοδότηση, σχολίασε σχετικά: «Κάποιος στο Δήμο Λέσβου “μέτρησε” τους επωφελούμενους από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του “AegeanDocs” και τους βρήκε 15». Ο κ. Σπυρόπουλος εξηγεί ότι δεν είναι 15, αλλά 115 οι συμμετέχοντες, ενώ είναι 17 τα δημοτικά σχολεία που συμμετέχουν.

 

Το «μαύρο»

Κάνοντας λόγο για «μαύρο στα σεμινάρια» μετά την απόφαση του νομικού προσώπου, ο κ. Σπυρόπουλος καλεί τη Δημοτική Αρχή να αναλογιστεί ότι «μαύρο» σημαίνει να μην κάνει ταινία το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης για τον ήρωα του ’40, που παρελαύνει πρώτος-πρώτος στις εθνικές γιορτές.

Να μην κάνει ταινία το Σχολείο της Βρίσας για το σεισμό που χτύπησε το χωριό και πλήγωσε το σχολείο, ούτε να εκπαιδευτούν και να κάνουν ταινίες οι μαθητές από τα Χίδηρα, την Άντισσα και την Ερεσό.

Να μην κάνει ταινία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για τα τροχαία με μηχανάκια, που αφανίζουν τη νεολαία, ούτε το Εσπερινό που δείχνει με υπερηφάνεια τη μαθήτρια του, που μπήκε στα 65 της στο Πανεπιστήμιο, ούτε το ΕΠΑΛ Γέρας, που έχει εντάξει την ταινία του σε πρόγραμμα «Erasmus», ούτε τα ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, ούτε το Πειραματικό Μυτιλήνης για τη ρομποτική, ούτε το Σχολείο της Μόριας που θέλει να δείξει την αλήθεια για το προσφυγικό στο χωριό, ούτε το Σχολείο της Καλλονής για το Αριστοτελικό θαύμα στον κόλπο της Καλλονής, ούτε το Μουσικό Σχολείο, που κάνει μαθήματα οργάνων στην αίθουσα της γυμναστικής. «Μαύρο στην ιστορία και την παράδοση σημαίνει η στάση του Δήμου» προσθέτει.

Και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «δε θα γίνουν ταινίες για το “Go Back”, ούτε για το έθιμο με τους κουδουνάτους, ούτε για τους αγγειοπλάστες στα Τσουκαλαριά, ούτε για τα αρχοντικά και την αρχιτεκτονική παράδοση. Μαύρο στα “AegeanDocs” σεμινάρια, σημαίνει μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την προβολή του τουρισμού, την πολιτιστική ζωή και την εκπαίδευση σε εκατοντάδες Μυτιληνιούς. Αυτό θέλει ο δήμαρχος; Αδιανόητο να το πιστέψουμε».

 

Το Φεστιβάλ

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του φεστιβάλ «AegeanDocs» στο οποίο προβάλλονται όχι μόνο οι ταινίες που δημιουργούνται μέσα από τα εργαστήρια (18 ταινίες δημιουργήθηκαν πέρυσι) αλλά δημιουργίες από όλο τον κόσμο (100 ταινίες προβλήθηκαν συνολικά το 2017 σε όλα τα νησιά της περιφέρειας) θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση της χρηματοδότησης τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που θα εξετάσουν αυτές τις ημέρες το αίτημα για χρηματοδότηση.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι συνδιοργανωτής των φεστιβάλ «AegeanDocs» και ο Γιάννης Σκοπετέας, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και υπεύθυνος του μεταπτυχιακού για το ντοκιμαντέρ, αναρωτήθηκε, μιλώντας στη Μυρσίνη Τζινέλλη για την «ΕΡα Αιγαίου», γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν στο Δήμο, τα πολλαπλά οφέλη που έχει η διοργάνωση για την προβολή του νησιού: «Για να γίνει ένα φεστιβάλ αξιοπρεπές και να φέρεις στο νησί αναγνωρισμένους ανθρώπους του χώρου, που θα βοηθήσουν στο να διοχετευθεί η τοπική κουλτούρα ανά την επικράτεια, χρειάζονται κάποια χρήματα. Το φεστιβάλ “AegeanDocs” αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα προβολής για τη Λέσβο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το Πανεπιστήμιο οικονομικά δεν μπορεί να συνδράμει φέτος στη διοργάνωση αφού έχει κλείσει προϋπολογισμό, αλλά θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει την πραγματοποίησή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 16:29
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top