Έως αύριο στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν»

Τα ημερολόγια της «Αγκαλιάς» στο σανίδι!

15/06/2016 - 15:16

Τα «Ημερολόγια Αλληλεγγύης», μια παράσταση για τους πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο, μέσα από τα ημερολόγια των Χρήστου Αγγελάκου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά, επισημαίνουν ότι «η "Οδύσσεια" δεν είναι πια ένα κείμενο παλιό, των σχολικών μας χρόνων. 

Τα «Ημερολόγια Αλληλεγγύης», μια παράσταση για τους πρόσφυγες που πέρασαν από τη Λέσβο, μέσα από τα ημερολόγια των Χρήστου Αγγελάκου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά, επισημαίνουν ότι «η "Οδύσσεια" δεν είναι πια ένα κείμενο παλιό, των σχολικών μας χρόνων. Είναι το απόλυτο παρόν, ανθρώπων που είναι δίπλα μας σήμερα -που μέχρι χθες ήταν ακριβώς σαν εμάς-, που μπήκαν στις ίδιες θάλασσες και βγήκαν ή δεν βγήκαν μέσα από τα ίδια κύματα, που εμείς μέχρι τώρα είχαμε μάθει μόνο να κολυμπάμε τα καλοκαίρια. Ποτέ μετά από όλα αυτά το Αιγαίο δεν θα 'ναι μόνο ένα "απέραντο γαλάζιο"». Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 11 Ιουνίου στο «Ελαιώνας Festival 2016», ενώ παρουσιάζεται έως τις 17 Ιουνίου στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν» της οδού Φρυνίχου.

Πέντε ηθοποιοί αφηγητές μάς μεταφέρουν μέσα από την τέχνη της μουσικής αφήγησης -υπό τους ήχους των ρυθμών, των μελωδιών και του τραγουδιού της Φένιας Παπαδόδημα- το αίσθημα της «αγωνίας απέναντι στο θάνατο που προσπαθείς να αποτρέψεις, της οργής απέναντι στο ανείπωτο άδικο που γεννά ο πόλεμος, της αγάπης και του ελέους για το διπλανό, που είναι ζωογόνος δύναμη».

Το τεράστιο έργο των κατοίκων της Λέσβου από τη μία, αλλά και των εθελοντών που έτρεξαν τον πρώτο καιρό της μεγάλης προσφυγικής ροής στο νησί από την άλλη, πρωταγωνιστούν σε αυτά τα «Ημερολόγια». Βρισκόμαστε στη Μυτιλήνη, καλοκαίρι του 2015. «Τα χρόνια αυτά έμελλε να μας δοκιμάσουν με έναν τρόπο που ποτέ ίσως δεν είχαμε φανταστεί» λέει η Μάνια Παπαδημητρίου στο «Έθνος», η οποία ευχαριστεί τη Μαριάννα Κάλμπαρη που αγκάλιασε το εγχείρημα.
«Οι ιστορίες είναι σκοτεινές. Οι ιστορίες είναι φωτεινές. Είμαστε ρατσιστές και δεν είμαστε. Είμαστε απάνθρωποι και ελεήμονες. Απέναντι στους αδιάφορους, είμαστε εκείνοι που συνδράμουν. Απέναντι στα σκοτάδια της ψυχής, είμαστε ο παρήγορος λόγος, η παρήγορη κίνηση. Η θλίψη για τον χαμό του ενός, αντάμα με χαρά για τη σωτηρία του άλλου» τονίζει.

Αποσπάσματα από τις πρόβες


21.06.2015, Κυριακή μεσημέρι: Ο μικρός Χαμίντ βάζει τη ζωγραφιά του στον πίνακα ανακοινώσεων: «Η βάρκα γέμισε νερά. Φοβήθηκα. Φοβήθηκα το μεγαλύτερο φόβο στη ζωή μου».

10.09.2015, ώρα 8:30 π.μ.: «Η Κ. μού λέει πως στην ομάδα τους έφτασε ένα βίντεο. Ο Σύρος που το τράβηξε είχε τοποθετήσει το κινητό σε αδιάβροχη θήκη. Το είχε στερεώσει στο στήθος του. Το φουσκωτό βούλιαξε. Το κινητό τραβούσε τη στάθμη του νερού που ανέβαινε και κατέβαινε. Ο πρόσφυγας βυθίστηκε και η εικόνα γέμισε νερό. Βρήκαν το κινητό μαζί με το πτώμα του. Το έδωσαν στο διερμηνέα για να μεταφράσει τα τελευταία του λόγια».

06.07.2015, Το βιβλιαράκι της μικρής Γκαρντένια: Σήμερα ένα μικρό Συράκι μού έκανε δώρο ένα μικρό Κοράνι. Η μαμά της, μου είπε να το κρατήσω και να θυμάμαι πως το είχε πάνω της η μικρή Γκαρντένια (το όνομά της) όταν ήταν μέσα στη βάρκα και όταν έπεσε μέσα στο νερό. «Για κοίτα το, ακόμα μουλιασμένο από τη θάλασσα είναι». Ένα μικρό πράσινο, βρεγμένο βιβλιαράκι που ήταν στο στήθος ενός μωρού πρόσφυγα, ακριβώς πάνω από εκεί που η καρδιά...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey