Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου η έναρξη των μαθημάτων

Σάζι, λαούτο και ούτι στο ΚΕΣΑΜ

25/09/2014 - 15:23

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν για τέταρτη χρονιά στη Μυτιλήνη τα τμήματα, θεωρίες-εργαστήρια, μουσικά σύνολα, τα οποία απευθύνονται τόσο σε ήδη ενασχολούμενους, όσο και σε αρχάριους του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ).

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν για τέταρτη χρονιά στη Μυτιλήνη τα τμήματα, θεωρίες-εργαστήρια, μουσικά σύνολα, τα οποία απευθύνονται τόσο σε ήδη ενασχολούμενους, όσο και σε αρχάριους του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ).

Τροπική Προθεωρία (τμήμα κατάταξης-αρχαρίων), Λαϊκή Μουσική Ι και ΙΙ (μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι), Εκκλησιαστική Μουσική, Μουσικά Ιδιώματα της Λέσβου, Κλασική Οθωμανική Μουσική, Φωνητικό Ρεπερτόριο-Ερμηνεία, Μουσικές Δεξιότητες (σάζι, πολίτικο λαούτο, ούτι), Ρυθμολογία-Κρουστά περιμένουν τους φίλους της παραδοσιακής μουσικής. Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2014 - ‘15 στο ΚΕΣΑΜ, ο Στρατής Σκουρκέας θα διδάξει κρουστά-ρυθμολογία, ο Αλέκος Καφούνης σύνολα λαϊκής μουσικής (μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι), και ο Παναγιώτης Κάιτατζης, ούτι.

Το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής, το οποίο λειτουργεί από την ακαδημαϊκή περίοδο 2011 - ‘12 και εντάσσεται στην ευρύτερη δράση του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, έχει ως βασικό στόχο τη μελέτη, τη διερεύνηση και -εν τέλει- την «επιτελεστική αποτύπωση πτυχών του μουσικού πολιτισμού της Ανατολής (λόγιου και λαϊκού)», όπως εξηγεί στο «Ε» ο διευθυντής τού ΚΕΣΑΜ και μουσικός, Νίκος Ανδρίκος.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών -με ορισμένα εκ των προτέρων γνωστικά αντικείμενα-, μέσω ενός ετήσιου κύκλου σπουδών που περιλαμβάνει μουσικά σύνολα, εργαστήρια, θεωρητικές διαλέξεις, δεξιότητες οργάνων κ.ά.. Παράλληλα, κατά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια αναφορικά με αυτόνομες θεματικές ενότητες σχετιζόμενες με τη θεωρία και την πράξη της ανατολικής μουσικής.

Μουσικές δράσεις
Φέτος το ΚΕΣΑΜ ανέλαβε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού» (ΕΣΠΑ - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), μια σειρά συναυλιών -εννέα στον αριθμό-, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία, παρουσιάζοντας μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας επιλεγμένο ρεπερτόριο από τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες: Μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι «Σιγανά και ταπεινά», Ζεϋμπέκ-ικα «Το πέταγμα τ’ αητού» και Ελαφρά δυτικότροπα Σμύρνης «Η χαρά της παρέας».

Κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή περίοδο, σπούδασαν στο ΚΕΣΑΜ 74 φοιτητές, μεταξύ των οποίων δύο από τη Γαλλία, δύο από το Ισραήλ, ένας από την Ισπανία και ένας από την Ολλανδία, οι οποίοι βρέθηκαν στη Μυτιλήνη αποκλειστικά για αυτόν το λόγο.

Το πρόγραμμα
Ενδεικτικά, έχει ανακοινωθεί το εξής πρόγραμμα:
Τη Δευτέρα, Τροπική Προθεωρία (αρχάριοι), Θεωρία Λαϊκής Μουσικής (σύνολο) Ι, Σάζι. Την Τρίτη, Θεωρία Λαϊκής Μουσικής (σύνολο) ΙΙ, Λάφτα ΙΙ. Την Τετάρτη, Λόγια Οθωμανική Μουσική ΙΙ, Εκκλησιαστική Μουσική Ι. Την Πέμπτη, Λόγια Οθωμανική Μουσική Ι, Λόγια Οθωμανική Μουσική IV και την Παρασκευή, Εκκλησιαστική Μουσική IV.

Τα πρωινά μέσα στην εβδομάδα, τις Παρασκευές, και τα Σαββατοκύριακα θα γίνονται τα μαθήματα Ούτι και Κρουστά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ανδρίκο είτε ηλεκτρονικά στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , είτε στο τηλέφωνο 6938-015967.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey