Κάθε Πέμπτη στην Εργατική Λέσχη Λέσβου

Κινηματογραφικές προβολές και αφιερώματα

31/01/2014 - 16:02

Ένας πολυχώρος πολιτισμού, εκπαίδευσης και ελεύθερης έκφρασης στη Μυτιλήνη είναι αυτός της Εργατικής Λέσχης Λέσβου, που στεγάζεται σ’ ένα όμορφο και άνετο κτήριο στην οδό Καραντώνη 7, πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Θεράποντα.

Ένας πολυχώρος πολιτισμού, εκπαίδευσης και ελεύθερης έκφρασης στη Μυτιλήνη είναι αυτός της Εργατικής Λέσχης Λέσβου, που στεγάζεται σ’ ένα όμορφο και άνετο κτήριο στην οδό Καραντώνη 7, πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Θεράποντα. Αν και το ξεκίνημα της δράσης της τοποθετείται μόλις τον Απρίλιο του 2013, έχει ήδη καταφέρει να αναπτύξει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δράσεων, όλες με ανιδιοτελή κίνητρα.

Ο σκοπός της Λέσχης είναι η πολιτιστική, πνευματική και κυρίως κοινωνική προσφορά προς όλους, και ιδιαίτερα προς τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, δηλαδή τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το φοιτητή, το μετανάστη κ.λπ.. Στα πλαίσια των πολλών και ποικίλων δράσεών της, εντάσσονται και οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών μυθοπλασίας, αλλά και ντοκυμαντέρ, που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 9:00 το βράδυ.

Μάλιστα κατά καιρούς γίνονται θεματικά αφιερώματα στον κινηματογράφο συγκεκριμένων χωρών ή σκηνοθετών, με δύο προβολές ανά βδομάδα, την Πέμπτη και την Κυριακή. Ενδεικτικά, κινηματογραφικό αφιέρωμα έχει γίνει στο σκηνοθέτη Μπάστερ Κήτον, στον Αλβανικό Κινηματογράφο και προσφάτως στον Τουρκικό και Κουρδικό Κινηματογράφο.

Όχι με εμπορικά κριτήρια

Σε ερώτημά μας στη Θάνια Βέζου, μέλος της Εργατικής Λέσχης, πώς προκύπτει η επιλογή των ταινιών ή των αφιερωμάτων, σημείωσε ότι κάθε φορά αποτελεί το προϊόν διαλόγου, μέσα από προτάσεις των φίλων και μελών της Λέσχης και με κριτήριο πάντα την καλλιτεχνική τους αξία. Έτσι, επ’ ουδενί δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής των ταινιών το πόσα εισιτήρια έκοψαν στις κινηματογραφικές αίθουσες όταν πρωτοπαίχτηκαν, αλλά αποκλειστικά το καλλιτεχνικό και γενικότερο ενδιαφέρον που εμπερικλείουν αυτές.

Παραδείγματος χάριν, για το αφιέρωμα στον Τουρκικό Κινηματογράφο η κ. Βέζου παρατήρησε ότι ο τελευταίος έχει αναδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πολύ αξιόλογους σκηνοθέτες, που βραβεύονται κάθε χρόνο στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, επομένως αυτό υπήρξε ένα κίνητρο που ώθησε τα μέλη της Λέσχης να προβάλουν ταινίες από τη συγκεκριμένη χώρα. Τώρα, για το αφιέρωμα στον Αλβανικό Κινηματογράφο, ήταν σίγουρα μία πρόκληση γι’ αυτούς, ενώ κίνητρο αποτέλεσε η άγνοια των μελών περί αυτού και το ενδιαφέρον τους να έρθουν σε μία πρώτη επαφή και να ανακαλύψουν τυχόν κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Άλλες δράσεις

Εκτός όμως από τις κινηματογραφικές προβολές, στις δράσεις της Λέσχης περιλαμβάνονται και σεμινάρια αυτομόρφωσης κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, με εισηγητές αξιόλογους επιστήμονες οι οποίοι συντονίζουν και τη συζήτηση που ακολουθεί την εισήγησή τους, δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας κάθε Τρίτη στις 8:00 μ.μ., αλλά και σεμινάρια ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα τα σεμινάρια μανιταρολογίας, μελισσοκομίας και παρασκευής σαπουνιών που έχουν διοργανωθεί στη Λέσχη.

Παράλληλα, από τις αρχές της σχολικής χρονιάς παραδίδονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε όλα τα μαθήματα, καθώς και μαθήματα ξένων γλωσσών (ισπανικά, γαλλικά, τουρκικά) σε παιδιά και ενήλικες.

Οι δράσεις που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον αφορούν στη συμμετοχή στη διαμαρτυρία για τους πνιγμένους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, αλλά και στην οργάνωση συνέλευσης με θέμα τους πλειστηριασμούς και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι θεμέλιος λίθος της φιλοσοφίας των μελών και φίλων της Λέσχης είναι το πνεύμα της ανιδιοτελούς, εθελοντικής προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, με άξονα την αλληλεγγύη, καθώς και τη δύναμη της συνεργασίας και της συλλογικότητας.
Η Εργατική Λέσχη Λέσβου είναι ανοικτή καθημερινά από τις 7:00 μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey