Ξεκινά στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες Μυτιλήνης και Μήθυμνας, η υλοποίηση του έργου ψηφιοποίησης παλαιών εγγράφων

Ήρθε στη Λέσβο ο «Ψηφιακός Ηρόδοτος»

06/12/2013 - 16:42

Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η εγκατάσταση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», που θα υλοποιήσουν από κοινού το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η εγκατάσταση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος», που θα υλοποιήσουν από κοινού το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήδη, συνεργείο της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, ετοιμάζεται να έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Μυτιλήνη, ενώ όταν θα τελειώσουν οι εργασίες, το αποτέλεσμα θα είναι ένας μεγάλος όγκος ψηφιοποιημένων εφημερίδων, χειρογράφων, καταστατικών και άλλων παλιών εγγράφων της Λέσβου της περιόδου 1910 - 1930, που, χάρη στη δουλειά που θα κάνει και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου σε όποιον ενδιαφέρεται.

Όπως γράφαμε πριν από ένα χρόνο, στα τέλη του Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στα κτήρια του ΡΙΚ στη Λευκωσία, η πρώτη επίσημη παρουσίαση του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος». Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ περιλαμβάνει μελέτες, εργασίες κι ενέργειες για διάσωση αρχείων από τον κίνδυνο φθοράς, ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού κι έντυπου υλικού, συντήρηση, ταξινόμηση και ασφαλή αποθήκευση των αρχείων, ιστορική τεκμηρίωση με επιστημονική καθοδήγηση, ανάδειξη αρχειακού υλικού μέσω διαδικτυακής πύλης, ανταλλαγή γνώσεων κι εμπειριών μεταξύ των εταίρων και διάφορες εκδηλώσεις και συναντήσεις.

Γίνεται η αρχή στη Μυτιλήνη
Μετά και την πρόσφατη συνάντηση των εταίρων και την παρουσίαση του έργου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας, πριν από λίγες ημέρες άρχισαν να φτάνουν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφιοποίηση των εγγράφων του φορέα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη των δύο Βιβλιοθηκών, Μαρία Γρηγορά, για τη Μυτιλήνη θα ψηφιοποιηθούν 5.000 σελίδες της περιόδου 1910 - 1930 από τοπικές εφημερίδες.

«Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εφημερίδων που έχει μεγάλη ζήτηση και δεδομένου ότι δεν μπορούμε να ανεβάσουμε το πρωτότυπο, θα γίνει σε επίπεδο άρθρων. Θα ψηφιοποιηθούν το ελάχιστο 7.000 άρθρα κι έτσι αν κάποιος ψάχνει, μπορεί να βρει για ένα θέμα και τα άρθρα που υπάρχουν στην εφημερίδα. Στη Μήθυμνα, πέρα από τις εφημερίδες, επίσης της ίδιας περιόδου, θα ψηφιοποιηθούν και διάφορα χειρόγραφα της περιόδου εκείνης, όπως ένα ψήφισμα για την προσάρτηση της Λέσβου στην Ελλάδα στις 3 Ιανουαρίου τού 1913, πρακτικά της Δημογεροντίας Μολύβου, κάποια παλιά τετράδια μαθητών καλλιγραφίας, καταστατικά συλλόγων του νησιού ή της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης και άλλων σχολείων των απέναντι παραλίων.»

Σύμφωνα με την κ. Γρηγορά, είναι πολύ σημαντικό, πέρα από τη δουλειά που θα γίνει για τις ίδιες τις Βιβλιοθήκες και που έχει να κάνει με τη διατήρηση αρχείων και τεκμηρίων, το ότι όλο αυτό το έργο θα «δοθεί» στον κόσμο, ώστε αυτός να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί από την ανάδοχο εταιρεία, και απ’ όπου και να είναι, να διαβάζει τα σχετικά κείμενα. Όποιος θέλει να προσφέρει επίσης βοήθεια, θα μπορεί να επεμβαίνει και σε άρθρα, να τα μεταφράζει ή να ανεβάζει φωτογραφίες που μπορεί να σχετίζονται με τα άρθρα αυτά.

«Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται πολύ σε βιβλιοθήκες και άλλους φορείς του εξωτερικού κι ελπίζουμε ότι θα βοηθηθεί πολύς κόσμος από αυτό, αφού είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ελλάδα.»

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα στηθεί ένας συνολικός ψηφιακός κατάλογος, που θα έχει όλα τα ψηφιοποιημένα.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey