Οικονομική αδυναμία για την αποκατάσταση του μνημείου επικαλέστηκε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα

Ο… μπρουτζο-βανδαλισμός θα παραμείνει!

08/03/2013 - 15:36

Συνάντηση με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για το θέμα του ναού της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα του οποίου το τέμπλο προσφάτως βάφτηκε με μπρουτζομπογιά!

Συνάντηση με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για το θέμα του ναού της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα του οποίου το τέμπλο προσφάτως βάφτηκε με μπρουτζομπογιά!

Στόχος της συνάντησης ήταν το να διαπιστωθεί η πρόθεση ή μη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για τον καθαρισμό του τέμπλου, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι δυνατό να γίνει στην παρούσα φάση, λόγω οικονομικών δυσχερειών του τελευταίου.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της Παναγίας στη Χρυσομαλλούσα αποτελούσε μέρος του παλιού ναού που χτίστηκε επί Μητροπολίτη Μυτιλήνης Καλλινίκου το 1816, στη θέση εξωκκλησιού. Το 1887 ο παλιός ναός, στην αυλή του οποίου ετάφη ο πολιούχος άγιος της Μυτιλήνης, ο Άγιος Θεόδωρος, επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, ενώ, όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Κλεόμβροτος στο ιστορικό του έργο «Mytilena Sacra», προφανώς στηριζόμενος σε Κώδικα της εποχής, ο μαστρο-Θεολόγος μεγάλωσε το παλιό τέμπλο από ξύλο καρυδιάς και έφτιαξε καινούργιο δεσποτικό θρόνο.
Όπως έγραφε προσφάτως το «Ε», τα δύο ξυλόγλυπτα μνημεία με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου βάφτηκαν με μπρουτζομπογιά, ενώ πράσινα και κόκκινα βάφτηκαν τα τμήματα του ξυλόγλυπτου τέμπλου που λειτουργούν ως «φόντο» στις γλυπτές επιφάνειες.

Η χτεσινή συνάντηση
Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να διερευνηθούν οι διαθέσεις του τελευταίου ως προς τον καθαρισμό του τέμπλου, ενός φορητού εικονοστασίου και του επισκοπικού θρόνου, που χρονολογούνται στο 18ο αιώνα και είναι αντίστοιχης τεχνοτροπίας με το τέμπλο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης.


Εκ μέρους της 14ης ΕΒΑ, στη συνάντηση παρέστη η διευθύντρια Χριστιάνα Λούπου, αρχαιολόγος, συντηρητής και φύλακας. Κατά τη συνάντηση, όπως δήλωσε στο «Ε» η κ. Λούπου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ώστε αυτό να ανταποκριθεί στην απομάκρυνση του χρωματισμού.


Πάντως ας σημειωθεί ότι από μέρους της 14ης ΕβΑ έχουν γίνει οι απαραίτητες διοικητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης πρακτικής του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey