Μιλάει στο «Ε» ο Παναγιώτης Κουτζπής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης

«Προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο…»

22/02/2013 - 20:44

Σήμερα το «Ε» φιλοξενεί τον καινούργιο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης, Παναγιώτη Κουτζπή, που έχει αναλάβει τη θητεία του από τον Ιανουάριο.

Σήμερα το «Ε» φιλοξενεί τον καινούργιο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης, Παναγιώτη Κουτζπή, που έχει αναλάβει τη θητεία του από τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος μάς μιλά για την ίδρυση και τα χρόνια ζωής του Συλλόγου, αλλά και για τις βασικές εκδηλώσεις και τις άλλες δράσεις που διοργανώνει, μεταξύ αυτών το Στυψιανό Αντάμωμα, αλλά και το περίφημο Καρναβάλι της Στύψης, που κρατά εδώ και δεκαετίες.

Κύριε Κουτζπή, από πότε ξεκινά η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού σας;
«Από πολύ παλιά. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1977 και όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλά πράγματα, με έμφαση κυρίως στο Στυψιανό Καρναβάλι. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναζωογονήσει τις εκδηλώσεις, αλλά και τα διάφορα τμήματα του Συλλόγου.»

Πόσα μέλη απαριθμεί ο Σύλλογος και ποιες είναι οι βασικές του δράσεις;
«Ο Σύλλογος απαριθμεί γύρω στα 200 εγγεγραμμένα μέλη. Με το διοικητικό συμβούλιο των δύο τελευταίων χρόνων έχουμε φτιάξει ένα χορευτικό συγκρότημα, εκδίδουμε την εφημερίδα “Η Στύψη”, με τη βοήθεια και του Ιγνάτη Καραπαναγιώτη, διοργανώνουμε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, γιορτάζουμε την “Ώρα της Γης”, κάνουμε δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία και με το Σχολείο, καθαρισμούς σε αλσύλλια, ξωκκλήσια, ενώ επιδιώκουμε συνεργασία και με τον Περιπατητικό Σύλλογο “Ορειάς”. Και φυσικά, μια μεγάλη εκδήλωση που έχουμε καθιερώσει εδώ και δύο χρόνια, είναι το Στυψιανό Αντάμωμα, μια μεγάλη εκδήλωση που γίνεται το καλοκαίρι, με αντάμωμα των απανταχού Στυψιανών κι έκθεση παλαιών φωτογραφιών, που έχουμε μαζέψει από τα σπίτια του χωριού και παρουσιάζουν όλη την ιστορία του. Έρχονται, έτσι, οι ξενιτεμένοι και βλέπουν εικόνες από τα παιδικά τους χρόνια.»

Μια φορά το χρόνο

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι για εσάς η πιο σημαντική εκδήλωση της χρονιάς;
«Ναι. Είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει από πόρτα σε πόρτα. Αρχικά ο κόσμος ήταν διστακτικός στο να δώσει φωτογραφίες, τα καταφέραμε ωστόσο και είδαμε κι εμείς εικόνες του χωριού που δεν το περιμέναμε, με τα πρώτα αυτοκίνητα που ήρθαν, τις αυλές των σπιτιών κ.ά.. Τη δεύτερη χρόνια έδινε από μόνος του φωτογραφίες ο κόσμος. Η γιορτή έχει μεγάλη επιτυχία και παράλληλα κάνουμε κι έκθεση με προϊόντα παραγωγών του χωριού: μέλι, γλυκίσματα, κεντήματα, ζωγραφική, με στόχο να κάνουμε κάτι πιο ωραίο. Φέτος φιλοξενήσαμε κι ένα χορευτικό που είχε έρθει από Πιερία και κάναμε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, με χορευτικά και δικά μας, της Πέτρας και του Μολύβου.»

Πόσοι συμμετέχουν στα χορευτικά σας;
«Το χορευτικό μας έχει δυναμική πέντε τμημάτων, στα οποία συμμετέχουν περίπου 80 άτομα. Έχουμε όλα τα τμήματα, ενηλίκων, παιδικό κι εφηβικό, και παίρνουν μέρος όλα τα παιδιά του χωριού. Παίρνουμε μέρος και σε μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού, το καλοκαίρι που μας πέρασε κάναμε και το πανηγύρι για τα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου. Και θα πρέπει να τονίσω ότι δεν έχουμε πόρους από κάπου, ό,τι παίρνουμε προέρχεται από τους ίδιους τους συμπολίτες μας.»

Στοχεύοντας στη νεολαία

Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι ως νέου διοικητικού συμβουλίου;
«Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να έχουμε κοντά μας τους νέους. Να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε εκδηλώσεις για ναρκωτικά, για το ίντερνετ, να μας μιλήσουν ειδικοί. Σκοπός, να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας και να μείνουμε όσο γίνεται δεμένοι ως χωριό. Προσπαθούμε τα παιδιά μας να τα κεντρίσουμε με ενδιαφέροντα πιο όμορφα, όπως ο χορός, προσπαθούμε να κάνουμε και μάθημα φωτογραφίας με σύλλογο του χωριού που είναι η δουλειά του και τώρα ξεκινά να κάνει αφιλοκερδώς μαθήματα. Προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο… Γι’ αυτό κι ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε και μια ομάδα νεολαίας κι έχουμε καλέσει τους νέους να κάνουν μόνοι τους εκλογές, να λένε τις ιδέες και τις απόψεις τους και να κάνουμε δράσεις μαζί.»

Τι άλλους στόχους θέτετε για το διάστημα που έρχεται;
«Υπάρχει το παλιό ελαιοτριβείο Καλλιπολίτη στο χωριό. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει και πάλι, ως μουσειακός χώρος και ως χώρος για διάφορες εκδηλώσεις. Έγιναν κάποια σχέδια που έμειναν στο συρτάρι και τώρα θέλουμε να τα βάλουμε μπροστά, να φτιαχτεί πρόγραμμα και να μπούμε στη διαδικασία μήπως καταφέρουμε να υπάρχει ένας φάκελος, ένα σχέδιο, παρακαταθήκη για τους επόμενους, αφού αυτήν τη στιγμή ο χώρος είναι ανοιχτός και όποιος θέλει μπαίνει και παίρνει ό,τι θέλει, κι έτσι καταστρέφεται. Θέλουμε κι εμείς, όπως όλα τα χωριά, να έχουμε ένα χώρο πολιτιστικό μεγάλο, αφού ο χώρος μας αυτήν τη στιγμή είναι ένας μικρός χώρος, κάτω από το ιατρείο, που μας τον έχει παραχωρήσει ο Δήμος. Εκεί προσπαθούμε να κάνουμε τις πρόβες μας και όλη την προσπάθεια, με τη δυναμική που έχουμε.»

Δεν υπάρχει άλλος χώρος για το Σύλλογο;
«Φέτος έχουμε θέσει στόχους να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα χώρο. Επειδή έχουμε ένα μικρό κτήριο εξ αδιαιρέτου με το Δήμο, προσπαθούμε να το κάνουμε έδρα μας, αφού μας το παραχωρεί ο Δήμος. Μπήκαμε στη διαδικασία να το φτιάξουμε, έχουμε κάνει την κεραμοσκεπή, όλα με συμπαράσταση του κόσμου, που δίνει προσφορές και πολλή εθελοντική εργασία. Ευτυχώς έχουμε πολύ φιλότιμο κόσμο, που έχει στηρίξει ό,τι έχει κάνει ο Σύλλογος και βοηθά συνέχεια. Θα ήθελα να προσθέσω ότι παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες ή να προωθήσουμε προϊόντα μας, όπως το λάδι μας στις εκδηλώσεις μας, σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό. Προσπαθούμε να φτιάξουμε το χωριό μας για έναν επισκέπτη που θα έρθει, αλλά και για εμάς τους ίδιους, να κάνουμε δράσεις καθαρισμού κ.λπ.. Προσπαθούμε να βλέπουμε τα προβλήματα του χωριού μας και όσο γίνεται να επεμβαίνουμε κι εκεί.

Να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας, να κρατήσουμε τον κόσμο και τα παιδιά μας, μαζί και με τους άλλους συλλόγους του χωριού και πάντα με εθελοντισμό.»

Μια που οι Απόκριες πλησιάζουν, πείτε μας λίγα λόγια για το Στυψιανό Καρναβάλι. Τι θα δούμε φέτος;
«Το Στυψιανό Καρναβάλι, φέτος, θα έχει τρία θέματα, ενώ παράλληλα μπήκαμε στη διαδικασία οι νοικοκυρές του χωριού και μέλη του Συλλόγου να κάνουν κεράσματα για τον κόσμο που θα έρθει, να φωνάξουμε κι άλλο κόσμο να δει το χωριό μας. Η σάτιρα θα είναι περισσότερο πολιτική, αλλά παράλληλα έχουμε και τα τοπικά προβλήματα, που επίσης σχολιάζουμε, διακριτικά, χωρίς να προσβάλλουμε κάποιον. Προσπαθούμε πάντα να έχουμε όμορφη σάτιρα. Ως προς τα θέματα, δε θα τα αποκαλύψω ακόμη. Θα έχουμε πάντως ένα κείμενο από ένα 18χρονο που γράφει στην ντοπιολαλιά μας, το Δημήτρη Στραβουλέλλη, ενώ έχουμε και δύο 16χρονους που γράφουν και θα μπουν κι εκείνοι στη διαδικασία, και είναι κι ακόμη ένας, που ακόμη δεν είναι σίγουρος, ο Λευτέρης Χαβός, παλιότερος πρόεδρος του Συλλόγου, πριν το Ραφαήλ Παλαιοπάνη. Επίσης, την παραμονή της Αποκριάς, το Σάββατο, θα κάνουμε και αποκριάτικο πάρτυ σε καφενείο του χωριού, με συμμετοχή μεγάλων και μικρών.»

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι πριν κλείσουμε, κ. Κουτζπή;
«Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεχιστές της παράδοσης του Καρναβαλιού, Λευτέρη Χαβό, Διογένη Δρακούλα και το Ραφαήλ Παλαιοπάνη. Ήταν αυτοί που κράτησαν την παράδοση και την έφεραν σε εμάς…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey