Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης»

Υποδέχθηκε τους μαθητές της Πέτρας

06/02/2013 - 15:32

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πέτρας υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή στους χώρους της η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης».

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πέτρας υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή στους χώρους της η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης».

Τόσο τα παιδιά, όσο και οι καθηγητές τους, ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό της Βιβλιοθήκης και παρακολούθησαν προβολή από την πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου, Παναγιώτα Θηβαίου, η οποία έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας.

Στο πρώτο μέρος της προβολής, παρουσιάσθηκε η ιστορική διαδρομή της Βιβλιοθήκης από το 1859 (έτος ιδρύσεως) έως τις μέρες μας και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Ηρόδοτος», στο οποίο συμμετέχει η Βιβλιοθήκη με εταίρους το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Βιβλιοθήκη θα ψηφιοποιήσει παλαιά σπάνια βιβλία και έγγραφα, χειρόγραφα των Εφταλιώτη και Ψυχάρη, καθώς και τα γυαλιά του Στράτη Μυριβήλη (δωρεά Δροσούλας Μυριβήλη), με σκοπό τη διάσωσή τους από τη φθορά του χρόνου και την προσβασιμότητά τους στους πολίτες όλου του κόσμου μέσω διαδικτύου.

Η Λέσβος στα Μουσεία της Αθήνας
Στο δεύτερο μέρος της προβολής, η κ. Θηβαίου παρουσίασε το φωτογραφικό της οδοιπορικό «Λεσβιακός πολιτισμός στην Αθήνα των μουσείων - 2012/‘13)». Η ίδια τόνισε πως είναι σχεδόν αδύνατο να επισκεφθεί κανείς τα μεγάλα μουσεία και τις εκθέσεις της Αθήνας και να μη συναντήσει καλλιτεχνήματα και σκέψεις πνευματικών ανθρώπων της Λέσβου.

Στη συνέχεια του φωτογραφικού οδοιπορικού, οι μαθητές «ταξίδεψαν» στην Εθνική Πινακοθήκη που λειτούργησε για πρώτη φορά στα 1900, έχοντας στη θέση του εφόρου το σπουδαίο ζωγράφο από τα Χίδηρα Γεώργιο Ιακωβίδη, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο η Πινακοθήκη φιλοξενεί την έκθεση «Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη 1910 - 2012», ενώ μεταξύ των δωρητών καλλιτεχνών βρίσκονται οι Λέσβιοι Γιώργος Βακιρτζής και Ορέστης Κανέλλης.

Η κ. Θηβαίου παρουσίασε επίσης φωτογραφίες από αρχαία λεσβιακά νομίσματα με τον Αρίονα στην πλάτη ενός δελφινιού, τη λύρα ή τη χελώνα από την Άσσο κ.ά., που φιλοξενούνται στο Νομισματικό Μουσείο, καθώς και του Θησαυρού της Μυτιλήνης (625 μ.Χ.), που βρίσκεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, και τη ζωγραφιά του θωρηκτού «Αβέρωφ», από το Μουσείο Μπενάκη.

Η παρουσίασε έκλεισε με αναφορά στον Αργύρη Εφταλιώτη και τη ρήση του: «Οι καιροί, σήμερα, απαιτούνε φωτισμένη ενέργεια… πολιτική, εμπορική, βιομηχανική, επιστημονική, έπειτα καλλιτεχνική, φιλολογική... Μη μου λέτε πως πέρασε η εποχή του ηρωισμού. Κάθε φορά που έθνος γογγύζει κάτου από το μεγάλο το βάρος, είναι κι εποχή για ηρωισμό. Μη συλλογιέστε το έχει σας. Απάνου στη στάχτη του χαλασμού και της ρήμαξης φυτρώνουν αγήρατα δέντρα κι ανθούνε λουλούδια αμάραντα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey