H Λέσχη Πλωμαρίου στο δήμαρχο Λέσβου, για τα κειμήλια του Βενιαμίν του Λέσβιου

«Να επιστραφούν στο Πλωμάρι»

06/07/2012 - 14:30

Να μεταφερθούν στο Πλωμάρι τα ιστορικά κειμήλια που έχουν σχέση με το μεγάλο διαφωτιστή και αγωνιστή της επανάστασης του ’21 Βενιαμίν του Λέσβιου και να στεγαστούν είτε στο Λαογραφικό Μουσείο Πλωμαρίου, είτε στο χώρο της ίδιας, ζητά από το Δήμο Λέσβο η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Να μεταφερθούν στο Πλωμάρι τα ιστορικά κειμήλια που έχουν σχέση με το μεγάλο διαφωτιστή και αγωνιστή της επανάστασης του ’21 Βενιαμίν του Λέσβιου και να στεγαστούν είτε στο Λαογραφικό Μουσείο Πλωμαρίου, είτε στο χώρο της ίδιας, ζητά από το Δήμο Λέσβο η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Το πιστοποιητικό συμμετοχής του Βενιαμίν του Λέσβιου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τού 1821 και το σπαθί του αγωνιστή ήταν μεταξύ των αντικειμένων λαϊκής τέχνης που «ανασύρθηκαν» προσφάτως από το χώρο του παλιού λιμεναρχείου Μυτιλήνης, όπου στεγαζόταν για χρόνια η συλλογή του Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (ΛΟΛΤ).

Με απόφαση του Δήμου Λέσβου, η πλειοψηφία των αντικειμένων μεταφέρθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλονής, όπου και στεγάζονται εδώ και λίγο διάστημα, ώστε να μπορεί να τα βλέπει και πάλι το κοινό. Ο Δήμος είναι μάλιστα σε αναζήτηση συντηρητών, ώστε να αναδειχθεί και πάλι η συλλογή, που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Τα κειμήλια που σχετίζονται με το Βενιαμίν το Λέσβιο, ωστόσο, φυλάσσονται αυτήν τη στιγμή στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης, περιμένοντας να βρουν το χώρο που θα κριθεί ως ο πιο κατάλληλος για να τα στεγάσει μόνιμα.

Το αίτημα της Λέσχης
Με επιστολή της προς το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» υπενθυμίζει στους αρμοδίους του Δήμου πως τα δύο αυτά κειμήλια βρίσκονταν στο κτήριο των εκπαιδευτηρίων του Πλωμαρίου και πως παραδόθηκαν πριν από πολλά χρόνια και με πρόθεση να σωθούν, από τον πρώην λυκειάρχη Φωκίωνα Γάζελα, στο Λαογραφικό Μουσείο Μυτιλήνης. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο σύλλογος ζητά τώρα από το Δήμο να επιστραφούν και πάλι στο Πλωμάρι και να φυλαχθούν είτε στο Λαογραφικό Μουσείο του, είτε στο χώρο της ίδιας της Λέσχης, όπου ήδη φυλάσσονται η χειρόγραφη «Φυσική», το «Τετραβάγγελο» και η ιδιόγραφη επιστολή του Βενιαμίν, που δώρισε προσφάτως στη Λέσχη κάποιος συλλέκτης.

«Η υποβάθμιση και η πλήρης αγνόηση του κάποτε ευκλεούς Πλωμαρίου θα πρέπει να σταματήσει», αναφέρει η επιστολή, που ζητά παράλληλα την τροποποίηση όποιας απόφασης αφορά σε ενδεχόμενη μεταφορά των κειμηλίων στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλονής.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη, τα παραπάνω κειμήλια δεν πρόκειται να μεταφερθούν στην Καλλονή. Ο ίδιος δήλωσε πως ενδέχεται να κατασκευαστεί μια ειδική προθήκη γι’ αυτά στο παλιό δημαρχείο, καθώς και πως δεν υπάρχει αντίρρηση να μεταφερθούν και στο Πλωμάρι, θέμα που θα πρέπει ωστόσο να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey