Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» προς την Κ΄ ΕΠΚΑ, για την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής

«Απαιτούμε άμεση λήψη μέτρων»

30/05/2012 - 15:44

Τα παράπονά του για την «αφόρητη» κι «επικίνδυνη», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση που επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται δίπλα στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, εκφράζει με επιστολή του προς την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα».

Τα παράπονά του για την «αφόρητη» κι «επικίνδυνη», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση που επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται δίπλα στο ΙΚΑ Μυτιλήνης, εκφράζει με επιστολή του προς την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα». Ανοίγοντας, έτσι, και πάλι το θέμα τού κατά πόσο λειτουργεί ή όχι το σύστημα αποστράγγισης του χώρου, αφού από τότε που ήρθε και πάλι στο φως και αναδείχθηκε, παραμένει πλημμυρισμένος με νερά για αρκετές μέρες μετά από κάθε δυνατή βροχή.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα», το διοικητικό συμβούλιό του γίνεται πολύ συχνά δέκτης παραπόνων και αγανάκτησης των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής, για την αφόρητη κι επικίνδυνη για την υγεία όλων κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα στάσιμα, λιμνάζοντα νερά που συγκεντρώνονται στον αρχαιολογικό χώρο. Καταγγέλλει, μάλιστα, για άλλη μια φορά τη μη λειτουργία των μηχανημάτων αποστράγγισης, παρ’ όλο που έχουν δοθεί γι’ αυτά αρκετά χρήματα.

«Τα κουνούπια, τα ποντίκια κ.λπ. γίνονται φορείς μεταδιδόμενων ασθενειών, που έχουν αποτέλεσμα από τα τσιμπήματα οι πολίτες να τρέχουν στο Νοσοκομείο για περίθαλψη», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, τονίζοντας πως κοντά στο σημείο βρίσκονται σχολεία, καθώς και ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου.

Για όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος απαιτεί την αποκατάσταση του έργου, ώστε τα νερά της βροχής να αποστραγγίζονται άμεσα, καθώς και το να γίνει σύντομα ράντισμα και ψεκασμός του χώρου για τα κουνούπια, ώστε να είναι επισκέψιμος και όχι επικίνδυνος για την υγεία των πολιτών.


Αρχαιολογική Υπηρεσία:
«Έχουμε φροντίσει για την αποστράγγιση»

Το «Ε» έχει δεχθεί παράπονα και από άλλους κατοίκους της περιοχής, τα οποία, πέρα από την κατάσταση που επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο, αφορούν και στην επίδραση που έχει κάθε απόπειρα αποστράγγισής του, στη στάθμη των πηγαδιών των σπιτιών.

Η προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Χριστιάνα Λούπου, απαντά σε όλα τα παραπάνω διευκρινίζοντας πως η Υπηρεσία φρόντισε να γίνει καθαρισμός και αποστράγγιση του χώρου αμέσως μετά το Πάσχα και αποδίδει το όποιο νέο πλημμύρισμά του στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

«Ο χώρος καθαρίστηκε και αποστραγγίστηκε πριν από ένα μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Παρ’ όλο που έχουμε λίγο προσωπικό, δουλέψαμε για δύο εβδομάδες και τον ετοιμάσαμε, διορθώνοντας και επισκευάζοντας παράλληλα τις αντλίες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τουλάχιστον τη θερινή περίοδο. Δεν είναι πια “έλος”, όπως τον χαρακτηρίζουν αρκετοί. Ειδικά για τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, όταν ολόκληρα χωριά πλημμύρισαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, πώς να μη γεμίσει νερά και ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται μάλιστα κάτω από το επίπεδο του εδάφους;»

Όσο για τα προβλήματα που σημειώνονται στα πηγάδια της περιοχής από τη διαδικασία της αποστράγγισης, η προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ εξηγεί: «Μας έχουν πει πως όταν κάνουμε αποστράγγιση χαμηλώνει το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα στα πηγάδια τους. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού πρόκειται στην ουσία για συγκοινωνούντα δοχεία. Φροντίζουμε να κάνουμε αποστραγγίσεις στο βαθμό που να μην επηρεάζουμε τα πηγάδια και για πρώτη φορά μέσα στο Μάιο το καταφέραμε. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, χρηματοδότηση ειδικά για το συγκεκριμένο έργο δεν έχει έρθει και ο Δήμος Λέσβου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη βοήθεια που χρειαζόμαστε.»

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την κ. Λούπου, έχουν ήδη καθαριστεί εν όψει καλοκαιριού όλα τα αρχαιολογικά οικόπεδα της Μυτιλήνης, ενώ χτες οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πραγματοποιούσαν σχετικές εργασίες στη Σκάλα Ερεσού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey