FOLLOW US

Πολιτική

  • Κριτική του Κινήματος Αλλαγής για τις παραιτήσεις στη «Δήμητρα», λόγω... φέτας!
Χάθηκαν οι προθεσμίες, να μη χαθεί και η προώθησή της

«Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι κινητοποιούνται για τις υπερβολικά χαμηλές τιμές που δίνουν τα τυροκομεία για το γάλα τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια ηγεμονική κίνηση, ζήτησε την άμεση υποβολή παραιτήσεων όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα -του Διοικητικού Συμβουλίου των κομματικών επίλεκτων που ο ίδιος είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή- διότι με δική τους αποκλειστική ευθύνη, χάθηκαν οι προθεσμίες σύναψης των συμβάσεων για τα προγράμματα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο τομέας αγροτικής πολιτικής του ΚΙΝ. ΑΛ.

Πρόκειται για τα προγράμματα, τα οποία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19/10/2017 και αφορούσαν στην προώθηση της Φέτας ΠΟΠ, για την οποία έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου, δεδομένης της δυνατότητας παραγωγής στο νησί φέτας ΠΟΠ.

Αναξιοποίητα προγράμματα

Σύμφωνα με τα προγράμματα αυτά, υπήρχε η δυνατότητα δράσεων προβολής και προώθησης της φέτας στις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, συνολικού κόστους προγράμματος 3 εκ. € με ποσοστό χρηματοδότησης 75% από την ΕΕ των επιλεγμένων αυτών δράσεων και επιπλέον στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, άλλων 3,5 εκ €, με ποσοστό χρηματοδότησης 85% από την ΕΕ των επιλεγμένων δράσεων, γεγονός που θα εκτόξευε το ελληνικό αυτό προϊόν, τόσο στις προνομιακές αγορές των ευρωπαϊκών χωρών, όσο και στις μεγάλες αγορές της Αμερικής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους και τις τυροκομικές επιχειρήσεις.

Σκοπός τους η ανάδειξη στις αγορές-στόχους της ποιότητας, της παράδοσης, της μοναδικότητας της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ, ώστε να την καταστήσουν συνειδητή επιλογή των ευρωπαίων καταναλωτών, αυξάνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς και τις εξαγωγές. Στόχο επίσης αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και των καταναλωτών για τις ιδιότητες της ευρωπαϊκής Φέτας ΠΟΠ καθώς και για την αυθεντικότητα των ευρωπαϊκών Προστατευόμενων Ενδείξεων (ΠΟΠ-ΠΓΕ).

Κριτική για ανικανότητα

Όπως αναφέρεται στην επιστολή Αποστόλου, δόθηκαν επανειλημμένες παρατάσεις, τις οποίες εξασφάλισε η Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων για λογαριασμό του υπουργείου, ωστόσο «παρήλθε άπρακτη η προθεσμία σύναψης των συμβάσεων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Εκτελεστικό Οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην έχει καταστεί έως σήμερα δυνατή η σύναψη των μεταξύ μας συμβάσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος Προώθησης της Φέτας Π.Ο.Π. «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, των οποίων η προθεσμία υπογραφής έληγε την 13/05/2018.

«Έτσι, σημειώνει στην παρέμβασή του για το θέμα το ΚΙΝ. ΑΛ., δίπλα στην αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα του υπουργείου, για την διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, για την πάταξη των εναρμονισμένων πρακτικών καθώς και των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος, έρχεται να προστεθεί και η απώλεια των προγραμμάτων προώθησης της Φέτας επειδή ούτε μια σύμβαση δεν είναι ικανοί να κάνουν».

Και καθησυχαστικός ο Αποστόλου

Στον αντίποδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας και στην κριτική που εισέπραξε από την εξέλιξη του θέματος και με την παραίτηση της διοίκησης της ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επανέλαβε τα περί καθυστερήσεων που είχαν αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία για χρηματοδότηση 4,6 εκατ. ευρώ για την προώθηση της φέτας, ωστόσο παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι δεν θα χαθούν.

Αναφορικά με τις παραιτήσεις των κορυφαίων στελεχών του οργανισμού Δήμητρα, τις οποίες έκανε δεκτές είπε ότι: «Δεν χάθηκε το πρόγραμμα, χάθηκε η παράταση. Υπήρξαν προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα, ζητήσαμε πρώτη, δεύτερη παράταση. Ζητήσαμε τρίτη παράταση και είπα ότι αν έρθει η επόμενη μέρα μετά την παράταση και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα μου υποβάλλετε τις παραιτήσεις σας».

Στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει νέα παράταση και ότι δεν θα χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια: «Δεν υπάρχει περίπτωση… Αυτά τα προγράμματα θα υλοποιηθούν για τη φέτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 18:45
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top