Αβεβαιότητα και οικονομική δυσπραγία στους γείτονες μας

Το «θολό τοπίο» που διαμορφώνεται προκαλεί ανησυχία

22/04/2019 - 16:48

Στην επικαιρότητα της εβδομάδας κυριάρχησε η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S300 και των αμερικανικών F35 αεροπλάνων, οι επαφές Ερντογάν-Πούτιν στη Ρωσία και του Αλμπαϊράκ (του γαμπρού) με τον άλλον αμερικάνο γαμπρό του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Στην εσωτερική επικαιρότητα, ύστερα από 17 ημέρες καταμετρήσεων και επανακαταμετήσεων, η κεντρική εφορευτική επιτροπή, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το κυβερνών κόμμα ανακήρυξε Δήμαρχο της Πόλης τον Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιο της αντιπολίτευσης που επικράτησε τελικά, με 13.729 ψήφους διαφορά, του ισλαμιστή εκλεκτού του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Χωρίς μέχρι στιγμής να είναι βέβαιο πως δεν θα ασκηθούν άλλα ένδικα μέσα και προσφυγές κατά της εκλογής του Ιμάμογλου, η Κωνσταντινούπολη με τα 16 εκατ. κατοίκους και 11 εκατ. ψηφοφόρους, μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας του ΑΚΡ έρχεται στην αντιπολίτευση. Ασφαλώς και είναι «ράπισμα» για το ισλαμικό κόμμα, που απώλεσε των μεγαλύτερο δήμο της χώρας και για τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα απ’ τον δημαρχιακό θώκο της Πόλης. Να δούμε πως θα επιβιώσει η νέα δημοτική αρχή μέσα σε τέτοια ένταση και αρνητικό πολιτικό κλίμα, στη στιγμή μάλιστα που η όλη οικονομική διαχείριση του Μητροπολιτικού Δήμου λένε πως βρίσκεται είναι ένα μόλις βήμα πριν την χρεωκοπία. Πώς να ληφθούν αποφάσεις για αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, κλπ, στη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν απ την ακρίβεια και τον πληθωρισμό;

Δυσκολεύει η καθημερινότητα

Μέρα με την ημέρα, τρεις βδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές η καθημερινότητα των τούρκων πολιτών ολοένα και δυσκολεύει. Η νομισματική κρίση μεταφέρεται πια στη κουζίνα του κάθε νοικοκυριού, καθώς το ευρώ ακρίβυνε ήδη κατά μισή λίρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή των κρεμμυδιών (βασικό είδος διατροφής) μετά τις εκλογές έφτασε στις 10 λίρες το κιλό (1,5 ευρώ) σχεδόν τριπλάσια από πέρσι! Ο πληθωρισμός βέβαια δεν επηρεάζει μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τις τιμές της βενζίνης και του ρεύματος, οι οποίες έχουν επίσης έχουν εκτοξευθεί. Ολόκληρη η τουρκική οικονομία φαίνεται να παγώνει απ’ το τέλος του ’18 και μετά.

Η ανεργία επίσημα φθάνει στο 15% και ο πληθωρισμός περίπου στο 20%. Όμως οι μετρήσεις της TUIK (Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία) δεν αμφισβητούνται μόνο απ τα συνδικάτα, και τους συλλόγους συνταξιούχων, που ζητούν αυξήσεις, αλλά και από αξιόπιστους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, όπως ο Στηβ Χάνκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς που υπήρξε οικονομικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο επί Ρόναλντ Ρίγκαν. Καθώς αναφέρει ρητά: «Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας στις 13/4/2019 είναι 43%»! Επισημαίνει ακόμη πως «βουλιάζουν στα χρέη οι τουρκικές τράπεζες», πως το πακέτο των 28 δις λιρών για την ενίσχυσή τους που εξήγγειλε ο Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ερντογάν) «γίνεται αργά και είναι πολύ χαμηλό», χαρακτηρίζει δε την λίρα «αξιολύπητη και βαρίδι» για την γενικότερη οικονομία!

Δεν συμφέρει η ένταση

Όλα τούτα συνθέτουν θολό τοπίο το οποίο πρέπει να μας ενδιαφέρει και να μας ανησυχεί όχι μόνο από την πολιτική σκοπιά (ενδεχόμενο έντασης, για αντιπερισπασμό σε Αιγαίο-Κύπρο, εξοπλισμούς, πετρέλαια, μεταναστευτικό κλπ, που άλλοι είναι οι ειδικοί να μιλήσουν γι’ αυτά και τις συνέπειες τους), αλλά γιατί είμαστε γείτονες. Η καλή γειτονία διέπεται από αμοιβαία επικοινωνία, που είναι η αφετηρία για καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, με ωφέλεια και των δύο λαών. Σε μια βδομάδα εμείς έχουμε το Πάσχα και οι γείτονες ξεκινούν στις 6 Μαΐου την νηστεία του Ραμαζάν, για να γιορτάσουν στις 4-7 Ιουνίου το Μπαϊράμ τους. Σε λίγες ημέρες ανοίγει η τουριστική σεζόν, όπου Έλληνες και Τούρκοι περιμένουν να δουλέψουν, για να βιοποριστούν. Σε κανέναν, στις δύο ακτές του Αιγαίου, δεν συμφέρει η ένταση και η αβεβαιότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey