FOLLOW US

Πολιτική

Στον Τσίπρα οι «5»  για τον ΦΠΑ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσουν και προσωπικά για την ουσιαστική σημασία που έχει για τα νησιά η αποφυγή της επικείμενης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα «προσφυγόπληκτα» νησιά, ζητούν με επιστολή τους οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου, Μανώλης Βουρνούς, Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω, Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.

Στην επιστολή τους οι πέντε δήμαρχοι αναφέρουν ότι «η επαπειλούμενη, από 1ης Ιουλίου, εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με αυτούς που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα, έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία και το επίπεδο διαβίωσης των τοπικών μας κοινωνιών». Γίνεται, επίσης, αναφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα «που έπληξε τον τουρισμό, βασική πηγή προσόδου των πολιτών μας, επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές και μεγέθυνε δραματικά τις ανάγκες σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας» όπως σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, στην επιστολή των δημάρχων υποστηρίζεται ότι «η επικείμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, έρχεται να προστεθεί στο τέλος διανυκτέρευσης και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα νησιά μας και συνιστά μια ανελαστική και οριζόντια επιβάρυνση για επιχειρήσεις και οικογένειες, στην οποία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. Μια αιφνίδια αύξηση του κόστους ζωής κατά τουλάχιστον 10% με τους πιο μέτριους υπολογισμούς για όλους ανεξαιρέτως τους ακρίτες του βορειοανατολικού Αιγαίου, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, σπουδαστές, είναι όχι απλώς δυσβάσταχτη αλλά κυριολεκτικά αφόρητη και θα έχει τραγικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και την επιχειρηματικότητα των νησιών μας».

Εδώ και τώρα

Οι πέντε δήμαρχοι επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επισπευτούν οι όποιες ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ως προς την εξασφάλιση της ύπαρξης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, πριν ψηφιστούν, τις επόμενες μέρες, τα προαπαιτούμενα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, εν όψει της 4ης Αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αίτημα για συνέχιση της παράτασης των μειωμένων συντελεστών στα πέντε νησιά, που έχουν πληγεί από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, παραλείπεται από τις συζητήσεις με τους θεσμούς, καθιστώντας τη μετάβαση από την 30η Ιουνίου στην 1η Ιουλίου ως ημέρα που οι νησιώτες με 17% ΦΠΑ θα κοιμηθούν και με 24% ΦΠΑ θα ξυπνήσουν.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Δικαιολογώντας το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι πέντε δήμαρχοι αναφέρουν στην επιστολή τους: «Μόλις χθες, ενημερώσαμε τους πολιτικούς φορείς για μια εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μοιάζει με παράθυρο ευκαιρίας ώστε, έστω την ύστατη στιγμή, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε, αν μη τι άλλο, την αναστολή εφαρμογής της απόφασης.

Στο σχέδιο οδηγίας με τίτλο: «Πρόταση-Οδηγία του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας» αναφέρεται ότι «όλοι οι υφιστάμενοι επί του παρόντος μειωμένοι συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων των παρεκκλίσεων, που εφαρμόζονται νόμιμα στα κράτη μέλη, θα πρέπει να διατηρηθούν και θα μπορούν να είναι διαθέσιμοι σε όλα τα κράτη μέλη, εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση». Παράλληλα η Πορτογαλία ήδη επιβεβαίωσε την εξαίρεση για το ΦΠΑ στα νησιά της Αζόρες και Μαδέρα».

Και καταλήγουν: «Θα ήταν, γι' αυτό, πολύ σημαντικό για εμάς και ωφέλιμο για όλους εάν θα βρίσκατε τη δυνατότητα να μας δεχθείτε, ώστε να σας ενημερώσουμε και προσωπικά για την εξέλιξη αυτή, αλλά και για την ουσιαστική σημασία που έχει για τα νησιά μας η αποφυγή της επικείμενης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Είμαστε βέβαιοι ότι συναισθάνεστε την αγωνία μας και θα ανταποκριθείτε με κάθε καλή διάθεση και όλες τις δυνατότητές σας στο αίτημά μας, που, άλλωστε, δε συνιστά μια φρούδα και ανεδαφική εκ μέρους μας διεκδίκηση, αλλά αποτελεί κεκτημένο των νησιωτικών περιοχών όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Μήνυμα Γαληνού για πολλούς αποδέκτες

«Ας μην τρίβουν τα χέρια τους, όσοι ονειρεύονται καρέκλες»

 

Σε αυτούς που γκρινιάζουν ολημερίς κι ολονυχτίς στο facebook; Σε όσους γυρίζουν και κάνουν συζητήσεις και κριτική επιπέδου καφενείου; Σε όσους ασχολούνται με τους καβγάδες και χάνουν την ουσία; Ή και σε όλους τους προαναφερθέντες που… ασχημονούν απευθύνεται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού ο οποίος βλέπει ότι το τελευταίο διάστημα «μεγαλώνει και εντείνεται ο πόλεμος κατά του έργου, που έχει προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή.»

Η ανακοίνωση, που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης χθες και με αφορμή με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το περιστατικό μεταξύ στελεχών τηε δημοτικής αρχής, σημειώνει ότι πρόκειται για έναν αγώνα «με αθέμιτα μέσα και μοναδικό στόχο να πληγεί η ενότητά μας, και με την κρυφή ελπίδα να αποτύχει το προγραμματισμένο έργο για τον τόπο μας. Άνθρωποι που έχουν περισσότερες παρουσίες σε πολιτικά γραφεία παρά στο Δημοτικό Συμβούλιο φόρεσαν όψιμα το μανδύα του κριτή των πάντων μόνο και μόνο γιατί στο μυαλό τους έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που αγωνίζονται με κάθε τρόπο να προκαλέσουν προβλήματα στη Δημοτική Αρχή και τρίβουν τα χέρια τους όταν καταφέρουν να πλήξουν, την εικόνα του Δήμου, την εικόνα του νησιού ή να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο το έργο που έχουμε προγραμματίσει. Όλα αυτά, δήθεν, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και του κοινού καλού.

Κρύβουν ιδιοτέλεια...

Η επιτυχία της κάθε Δημοτικής Αρχής είναι επιτυχία για τον τόπο και τους κατοίκους. Συνεπώς, αυτοί που εργάζονται με μανία για την αποτυχία της Δημοτικής Αρχής ουσιαστικά εργάζονται για να καταδικάσουν το νησί σε στασιμότητα και μιζέρια. Αυτοί είναι, που χωρίς ίχνος ντροπής δεν διστάζουν να θυσιάσουν την πρόοδο του τόπου για να έρθουν πιο κοντά στις καρέκλες που ονειρεύονται. Πρέπει να ξέρουν λοιπόν όλοι αυτοί που εργάζονται μεθοδικά με αυτό τον σκοπό από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα αυτή η Δημοτική Αρχή, ότι σε πείσμα τους το όραμά μας έχει ξεκινήσει να γίνεται πράξη και θα συνεχίσει να πραγματώνεται μέχρι την τελευταία ημέρα. Ένα έργο παρακαταθήκη με μοναδικό κριτήριο την ευημερία των συμπολιτών μας και την πρόοδο του τόπου. Έργο το οποίο θα κριθεί από τον κόσμο της Λέσβου όπως θα κριθεί και η στάση όλων αυτών, που έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους να υπηρετούν το κακώς νοούμενο κομματικό συμφέρον, πίσω από το οποίο κρύβονται οι ιδιοτελείς σκοποί τους.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 17:19
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top