Ο Μηταράκης από το βήμα του Συμβουλίου του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης

Προτεραιότητα της Ελλάδας η εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης

03/12/2022 - 09:30

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, συμμετείχε στην 113η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που έλαβε χώρα στη Γενεύη. Ο κ. Μηταράκης έστειλε σαφές μήνυμα, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους λαθροδιακινητές να αποφασίζουν ποιοι θα εισέρχονται σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του, ευχαρίστησε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την ενεργή συμμετοχή του και την αρωγή του προς την Ελλάδα κατά την δύσκολη για το μεταναστευτικό, τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας πως έχει γίνει σημαντικό έργο για τις εγκαταστάσεις, για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τη διαχείριση των δομών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προγράμματα ένταξης και τις εθελοντικές επιστροφές. 

Όπως είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης, οι κρίσεις οι οποίες επιδεινώνουν το μεταναστευτικό είναι πολλές, όπως η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός και η επισιτιστική ανασφάλεια. Παράλληλα σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που την έχουν ανάγκη, ανθρωπιστικές βίζες όπου απαιτείται καθώς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης, με την Ελλάδα, όπως σημείωσε να είναι έτοιμη να συμβάλλει, αρκεί αυτές οι προσπάθειες να είναι σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο και να μοιράζουν τις ευθύνες δικαίως ανάμεσα στις χώρες. Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως η Ελλάδα, η οποία διαχειρίστηκε την προηγούμενη δεκαετία δυσανάλογα μεταναστευτικά βάρη για τις δυνατότητές της, εφάρμοσε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προστατεύοντας τα σύνορα και ελέγχοντας την παράνομη μετανάστευσης με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ άνοιξε και οδούς για τη νόμιμη μετανάστευση, αναφέροντας τις συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο. 

«Θέλουμε να προσφέρουμε νόμιμες οδούς σε άτομα που έχουν ανάγκη, σε άτομα που αναζητούν απασχόληση στην Ευρώπη, προσφέροντας ευκαιρίες μέσω διμερών συμφωνιών» , τόνισε μιλώντας από το βήμα της συνόδου του ΔΟΜ ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει ότι για την Ελλάδα είναι απολύτως σαφές ένα σημαντικό ζήτημα. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους λαθροδιακινητές. Ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από την ανθρώπινη δυστυχία για να υπαγορεύσουν ποιος εισέρχεται στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αυτό αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την εξάρθρωση τέτοιων δικτύων λαθροδιακίνησης. Πολλοί χρησιμοποιούν το δρόμο του ασύλου ως οδό απασχόλησης προς την Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του συστήματος ασύλου και της Σύμβασης της Γενεύης. Παρέχοντας άσυλο σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, επιστρέφοντας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια όσους έρχονται παράτυπα και δεν δικαιούνται προστασία», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο έλληνας υπουργός. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey