Ο Παύλος Βογιατζής σπάει τη ...σιωπή του και μιλά για όλους και όλα στο «Ε»

«Η ΝΟΔΕ εκφράζει θέσεις της Χρυσής Αυγής»

01/02/2018 - 11:26 Ενημερώθηκε 01/02/2018 - 11:41

Μετά από πολλούς μήνες, αν όχι, χρόνια σιωπής ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νομάρχης  Λέσβου και Δήμαρχος Γέρας, Παύλος Βογιατζής σπάει τη σιωπή του και έχοντας αποσυρθεί από το 2015 που δεν επανεξελέγη βουλευτής, αποτιμά την πολιτική του διαδρομή και ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα, ακόμα και τα του οίκου του, στην τοπική ΝΟΔΕ της ΝΔ. Μιλά δημόσια για πρώτη φορά για την πολιτική «κόντρα» με τον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, την άτυπη στήριξη στη Δημοτική Αρχή Γαληνού, με την οποία διαφωνεί ως προς τη μεταστροφή της στο προσφυγικό το τελευταίο διάστημα, αλλά και για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής. Ο κ. Βογιατζής απάντησε σε καθετί που λέγεται για κείνον, από τις σχέσεις του -τις «αρχαίες» με το ΚΚΕ μέχρι τις κατηγορίες που τον ακολουθούν για το Lesvoshop και το Κέντρο της Παγανής, σχολιάζοντας και όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Και τον ευχαριστούμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Κύριε Βογιατζή, αναπολείτε εκείνες τις εποχές που ήσασταν καθημερινά στα πρωτοσέλιδα;

«Όχι, καθόλου. Αναπολώ όμως ωραίες στιγμές τις οποίες έζησα κατά τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας, 30 με 40 χρόνια περίπου. Αυτές αναπολώ. Στην πολιτική είναι βέβαιο ότι οι πίκρες είναι πολύ περισσότερες από τις χαρές, αλλά και οι χαρές που ζεις είναι μοναδικές. Επίσης η στιγμή που κάνεις πράγματα που έχεις τη δυνατότητα να τα βλέπεις, κι εγώ τα βλέπω ακόμα, κι αυτό είναι κάτι που μ’ ευχαριστεί. Όπως τα έργα. Νομίζω ότι στη θητεία μου ως Νομάρχη έγιναν τα περισσότερα έργα στη Λήμνο, αλλά και στη Λέσβο, όπως η βόρεια παράκαμψη, και έργα που ήταν κολλημένα για χρόνια, όπως η επαρχιακή οδός Μυτιλήνης- Λάρσου, ο δρόμος της Καλλονής. Όπως χαίρομαι κάθε φορά που πάω στη Γέρα και χαίρομαι για τα έργα που έγιναν στη θητεία μου, όπως λυπάμαι που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα ο βιολογικός καθαρισμός- ο οποίος ελπίζω να λειτουργήσει και είναι πολύ σημαντικός»

Από τη θητεία σας στη Βουλή τι αναπολείτε;

«Από τη Βουλή θυμάμαι αυτό το εξαιρετικό συναίσθημα του ότι είσαι μέσα στις εξελίξεις, συζητάς τα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, παρόλο που ο ρόλος σου δεν είναι καθοριστικός. Εγώ ως Βουλευτής ανέπτυξα πολύ καλές φιλικές σχέσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων τις οποίες διατηρώ ως σήμερα, που σημαίνει ότι είναι αληθινές. Θεωρώ εξαιρετική φίλη μου και αγαπώ πάρα πολύ τη σημερινή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη και χαίρομαι για την εξέλιξή της, μιλώ μαζί της τακτικά για το έργο που προσπαθεί να κάνει σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Εξαιρετικός άνθρωπος και φίλος μου είναι ο Γιάννης Πανούσης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Όλοι αυτοί, από τον χώρο της Αριστεράς. Και βέβαια πολλές και σημαντικές σχέσεις με βουλευτές της ΝΔ που εξελέγησαν, αλλά και με κάποιους που δεν επανεξελέγησαν. Ούτως ή άλλως υπήρξαμε περίπου 15 βουλευτές που κάναμε πολύ παρέα και μάλιστα και κοινοβουλευτική, καταθέταμε μαζί ερωτήσεις, σε μια δύσκολη περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό το πληρώσαμε κιόλας. Δεν εξελέγημεν και οι 15. Εύχομαι την επόμενη φορά κάποιοι να επανεκλεγούν γιατί πραγματικά ήταν εξαιρετικά άτομα που προσέφεραν, βουλευτές επαρχίας κατά κύριο λόγο. Στη βουλή υπάρχει μία άτυπη κόντρα μεταξύ των βουλευτών της επαρχίας και των βουλευτών του κέντρου. Όχι ότι έχουν να χωρίσουν κάτι, αλλά ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέρονται της περιφέρειάς του. Έτσι θεωρώ μεγάλη επιτυχία ότι από τον ΕΝΦΙΑ είχαν εξαιρεθεί τα αγροτεμάχια και θυμάμαι πολύ καλά τη συζήτηση που πείσαμε τον Στουρνάρα. Μάλιστα εκείνος φώναξε και τον σύμβουλό του και του αποδείξαμε ότι δεν μπορεί να είναι ίδιο το αγρόκτημα στη Λέσβο ή ο ακάλυπτος με τη Μύκονο ή ένα οικόπεδο. Οπότε καταφέραμε το αποδείξαμε. Τώρα κινδυνεύει πάλι»

Όπως και ο ΦΠΑ;

«Η αλήθεια είναι ότι εφησυχάζουμε κάθε φορά, αλλά ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά. Και μάλιστα σε μια πολύ άσχημη περίοδο. Με αυτή τη σαλαμοποίηση των αντιδράσεων, γιατί τον Ιούνιο θα διαμαρτυρηθούν μόνο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όχι όλα, συρρικνώνει τη δύναμη για να αντιμετωπιστεί αυτό που έρχεται. Οι συνθήκες που περνά η χώρα είναι πολύ δύσκολες και θα εξακολουθήσουν να είναι, ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση.

Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής όσο μπορώ. Και τα γεωπολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα, θέλουν προσοχή. Νομίζω ότι δεν έχει κανένας λόγο να πει ψέματα, θα τα βρει μπροστά του. Νομίζω και η σημερινή κυβέρνηση θα βρει τα ψέματα μπροστά της. Είναι πιο καλά να λες τη σκληρή αλήθεια. Ξέρω ότι είναι δύσκολο στην Ελλάδα να συμβεί αυτό, όμως ο κόσμος πρέπει να ψηφίζει κάποιον που δεν του λέει ψέματα»

Γιατί αποσύρεστε;

«Γιατί θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προσφέρω, ούτε στην αυτοδιοίκηση ούτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είμαι και πολλά χρόνια. Να ανοίξει ο χώρος για νεότερους ανθρώπους. Νομίζω ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει μια σημαντική ανανέωση, όχι κατ’ ανάγκη να αφαιρέσει τα έμπειρα στελέχη της, αλλά να μπουν νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν άτομα πολύ ικανά. Γι αυτό και ήμουν πάντα υπέρ της αλλαγής του συντάγματος οι υπουργοί να μην είναι βουλευτές για να μην έχουν στο μυαλό τους την επανεκλογή. Και να υπάρξει και μια γερουσία από όλα τα κόμματα που να λειτουργεί συμβουλευτικά στη νομοθετική εξουσία, άτομα με εμπειρία όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Αλέκα Παπαρήγα, η Ντόρα Μπακογιάννη»

Αγαπάτε τη Νέα Δημοκρατία;

«Αγαπώ τη ΝΔ. Τη νιώθω σπίτι μου και καμιά φορά στενοχωριέμαι γιατί βλέπω να εμφανίζονται ιδέες που αποκλίνουν από τις αρχές του κόμματος ή που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν. Αλλά παρόλ’ αυτά εξακολουθεί να είναι το σπίτι μου, εγώ θα αγωνιστώ για τη ΝΔ. Το έκανα εξάλλου από πολύ μικρή ηλικία γι’ αυτό που πιστεύω ότι είναι. Γιατί αν κάποια στιγμή δεις ότι το κόμμα σου δεν είναι αυτό που ήταν, τότε είτε αποσύρεσαι είτε επιλέγεις κάτι άλλο. Το τελευταίο για μένα είναι πολύ δύσκολο, το πιο εύκολο είναι να αποσυρθώ»

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από εκείνο το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου που βρισκόμασταν στο γραφείο σας (εγώ κάλυπτα τη ΝΔ) και μάθατε από τις πρώτες ώρες ότι δεν επανεκλέγεστε βουλευτής. Αισθανθήκατε προδομένος;

«Όχι. Αισθάνθηκα ότι έγινε μια επιλογή από το λεσβιακό λαό. Για μένα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανταγωνιστώ έναν άνθρωπο που ήταν υπουργός επί σειρά ετών. Εγώ είχα τη φθορά, ίσως χρεώθηκα και παραπάνω φθορά, αυτή του κόμματος, που δεν μου αναλογούσε. Αυτές ήταν περίεργες εκλογές. Μπορώ να πω ότι το περίμενα σε ένα βαθμό αλλά αγωνίστηκα με όποιο τρόπο μπορούσα και έχασα γιατί έτσι είναι η Δημοκρατία».

 Για τη «κόντρα» Βογιατζή- Αθανασίου

Αυτή η περιβόητη κόντρα με τον κ. Αθανασίου από πού βαστά;

«Δεν υπάρχει ουσιαστική κόντρα, αλλά διαφορά στα πιστεύω του καθενός, στο πλαίσιο του ότι η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα: έχει ανθρώπους από τις παρυφές των άκρων, όπως το είχε προσδιορίσει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από την Άκρα Δεξιά έως τις παρυφές της Αριστεράς. Αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ τον εαυτό μου τον θεωρώ κατεξοχήν άνθρωπο του κέντρου. Αγαπώ την πατρίδα μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι “πρέπει να είσαι και εθνικιστής”. Άρα υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές. Και δεν είναι τόσο ευθύνη του κ. Αθανασίου, αλλά κυρίως του Σαμαρά, καθώς οι βουλευτές επικρατείας με βάση το καταστατικό μας δεν μπορούν να έχουν γραφεία στην περιφέρεια. Ο κ. Αθανασίου, από την πρώτη στιγμή άνοιξε γραφείο εδώ όταν ήταν σε σημαντικά υπουργεία, όπως αυτό του Εσωτερικών (άραγε γιατί όταν ήταν σε αυτή τη θέση δεν έκανε τη διάσπαση του Δήμου που ήταν η αρμοδιότητά του;) και στη συνέχεια αυτό της Δικαιοσύνης. Είναι δύσκολο για έναν οποιοδήποτε βουλευτή να ανταγωνιστεί έναν εν ενεργεία υπουργό. Αυτές είναι οι διαφορές μας, από κει και πέρα στον τρόπο που πολιτεύεται ο καθένας. Εγώ θεωρώ ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής εδώ στο νησί μας αυξήθηκε εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε τοπικά η ΝΔ. Και ελπίζω να μην ξανασυμβεί και στις επόμενες εκλογές»

Πώς η τοπική ΝΟΔΕ της ΝΔ θα μπορούσε να αποκόψει το ποσοστό της ΧΑ;

«Η ΝΔ δεν έχει καθόλου ακραίες θέσεις. Βλέπω εδώ τα τοπικά στελέχη, τη νομαρχιακή και όλο αυτό το περιβάλλον του σημερινού βουλευτή του κ. Αθανασίου να ρέπει σε μία ακροδεξιά τάση όσον αφορά το μεταναστευτικό. Και είμαι και περίεργος να δω πώς θα το χειριστεί η ΝΔ γιατί οι θέσεις που εκφράζονται εδώ για το μεταναστευτικό δεν είναι δικές της. Αυτές που εκφράζονται εδώ είναι της Χρυσής Αυγής. Αυτό εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ. Στη ΝΔ υπάρχουν και ακροδεξιές τάσεις, αλλά η πλειοψηφία δεν είναι ακροδεξιά. Ο Μητσοτάκης δεν έχει τέτοιες, είναι φιλελεύθερος.

Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που χειρίστηκα το μεταναστευτικό σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τη σημερινή, αλλά που ποτέ δεν έγινε πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας. Έγιναν χειρισμοί καλοί και κακοί. Μην ξεχνάτε ότι τώρα ασχολείται όλη η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κλπ. Τότε ασχολούνταν μόνο ένας Νομάρχης με το μεταναστευτικό. Και τότε υπήρχαν κάποια προβλήματα και σήμερα υπάρχουν. Αυτό πρέπει να το ξέρει και ο κόσμος.

Είναι λογικό ότι όταν ένα μέρος δέχεται ένα μεταναστευτικό ρεύμα ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα. Από κει και πέρα όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ανθρωπιά μας, δεν πρέπει να χάνουμε την αξιοπρέπειά μας ως λαός. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαμε μετανάστες. Εγώ είμαι απόγονος μεταναστών. Ας ήταν Έλληνες. Μετανάστες ήταν. Και όταν ήρθαν εδώ περάσαν τα χίλια μύρια. Τους έλεγαν τουρκόσπορους τους άντρες και παστρικές τις γυναίκες, χάθηκαν χρήματα από τα έργα για την κατασκευή των οικισμών και όλα τα γνωστά τα… ελληνικά. Έπρεπε λοιπόν να είμαστε δεκτικοί σε αυτά τα θέματα και βέβαια να γίνουν πράγματα, που από πλευράς της κυβέρνησης δεν έγιναν.

Δηλαδή εγώ ήμουν εξαρχής υπέρ ενός κέντρου για τους παραβατικούς, με προδιαγραφές φυλακής. Έτσι και θα αποτρέπονταν οι παραβατικές συμπεριφορές, αλλά έτσι θα μπορούσε να δει ξεχωριστά ο κόσμος τους μη παραβατικούς. Γιατί σε μια κοινωνία υπάρχουν και παραβατικοί και τοπικά υπάρχουν παραβατικοί. Αν δεν υπήρχαν φυλακές και δεν υπήρχε ο φόβος εγκλεισμού θα γινόταν το ο,τιδήποτε. Άρα θεωρώ λάθος που δεν έγινε δεκτό αυτό. Όταν μίλησα με τον κ. Μουζάλα του είπα ότι αυτό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να έχουν κάνει. Έτσι θα ζούσαν και οι μετανάστες καλύτερα, αφού πολλές παραβατικές πράξεις γίνονται μεταξύ τους, αλλά και η ντόπια κοινωνία, ώστε να μην εκμεταλλεύονται τα ακραία στοιχεία την κατάσταση. Η αποτροπή είναι πάντα καλύτερη. Και η τιμωρία δεν θα ήταν τίποτ’ άλλο από το να μεταβεί κάποιος σ ένα κλειστό κέντρο 200 θέσεων απομονωμένο»

Χάσατε από αυτή την κόντρα πολιτικούς φίλους;

«Βέβαια. Αυτό όμως είναι επόμενο. Ο εμφανιζόμενος ως ισχυρός και ο κ. Αθανασίου είναι πάρα πολύ ισχυρός, μετακινεί κόσμο, δεν τον έχει στο τσεπάκι του. Εξάλλου η πολιτική φιλία δεν είναι καν φιλία. Οι πραγματικοί μου φίλοι πολιτικοί ήταν αυτοί που δεν είχαν να κερδίσουν από μένα ούτε γω από κείνους»

 

Συνέχεια στο σενάριο της κόντρας σας με τον κ. Αθανασίου ήταν το ότι εκείνος και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στήριξαν τον κ. Ξύδα για δήμαρχο, ενώ εσείς «αφανώς» τον κ. Γαληνό.

«Εγώ με τον κ. Γαληνό είχαμε διαφορές από την εποχή της Νομαρχίας. Παρόλ’ αυτά τότε έκρινα και νομίζω ότι έχω δικαιωθεί στο ότι ένας συνδυασμός μισός ΠΑΣΟΚ μισός ΝΔ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και αυτό αποδείχτηκε και με την παραίτηση του κ. Ξύδα. Και ας γίνει σαφές ότι εκτιμώ την εξαιρετική πορεία του κ. Ξύδα ως πρέσβη, αλλά αυτό είναι άσχετο ως προς τα αυτοδιοικητικά. Η παραίτηση λοιπόν δικαιώνει τη στήριξη ή μάλλον τη μη στήριξη του εν λόγω συνδυασμού»

 

Κριτική σε Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή

Πώς κρίνετε τα πεπραγμένα του κ. Γαληνού ως δημάρχου;

«Θεωρώ ότι τα πρώτα χρόνια της θητείας του έκανε πολλά πράγματα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι γεγονός ότι το μεταναστευτικό θα δημιουργούσε προβλήματα σε οποιονδήποτε δήμαρχο. Δεν συμφωνώ με την αλλαγή στάσης του, αλλά σε μια δύσκολη συγκυρία νομίζω δεν τα πήγε κι άσχημα. Από κει και πέρα ο κόσμος είναι αυτός που κρίνει. Και σας τα λέω αυτά μην έχοντας τις καλύτερες των σχέσεων μαζί του».

Την περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου πώς τη σχολιάζετε;

«Για την περιφερειακή Αρχή Καλογήρου θεωρώ ότι δεν είναι ούτε απόλυτα επιτυχημένη, ούτε απόλυτα αποτυχημένη. Είναι μία Περιφερειακή Αρχή που μου δίνει την αίσθηση ότι κάποιες στιγμές θέλει να μένει έξω από τα προβλήματα, αυτό είναι κάτι έξω από τη δική μου νοοτροπία. Εγώ όπου έβλεπα πρόβλημα έπεφτα μέσα του κι έτρωγα και τις μούρες μου! Αλλά έχουν γίνει πράγματα. Κάποιοι αντιπεριφερειάρχες είναι εξαιρετικοί, όπως είναι ο Θοδωρής Βαλσαμίδης, ο Κάρματζης στη Χίο, όπως είναι και της Σάμου. Λάθη γίνονται και θα γίνονται, από κει και πέρα δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα»

Πάντως έχουν ακουστεί διάφορά ονόματα για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

«Η πολιτική είναι συγκυρίες και πολλές φορές και τύχη. Πολλές φορές είναι και το άστρο των πολιτικών. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς. Κι επειδή βλέπω ότι η πολιτική αντιπαράθεση ξεκινά από μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να μένει ήρεμος και να επιλέξει στο τέλος αυτόν που θεωρεί πιο κατάλληλο, αλλά και αυτόν που έχει τους καταλληλότερους ανθρώπους δίπλα του. Από την άλλη μεριά ενώ γίνονται πολύ καλά ψηφοδέλτια στο τέλος δεν εκλέγονται οι καλύτεροι κι αυτό είναι προβληματικό για τον τόπο μας, γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός.

Πάντως είμαι εναντίον των σωτήρων που έρχονται απ’ έξω γενικώς. Νομίζω ότι έχει υποφέρει ο τόπος από τέτοιους σωτήρες, έχουμε και μια παράδοση στην εκλογή ξένων ατόμων προς τον τόπο…»

 

Και ο «Καλλικράτης»

Ήσασταν υπέρ του σπασίματος του Δήμου;

«Ήμουν υπέρ του να σπάσει ο Δήμος σε δύο δήμους. Θεωρώ ότι αν γίνουν περισσότεροι, αυτοί δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον βασικό δήμο της Μυτιλήνης. Εδώ γίνεται ένα λάθος. Ο “Καλλικράτης” απέτυχε γιατί όλο αυτό δεν είχε προετοιμαστεί σωστά. Δεν ξεκίνησε από κάτω προς τα πάνω, αλλά αντίστροφα και “φορέθηκε” χωρίς όμως να έχουν λυθεί τα προβλήματα. Για παράδειγμα η πολεοδομία σε ποιον δήμο θα πάει; Αυτό πρέπει να έχει διευκρινιστεί εκ των προτέρων, ενδεχομένως κάποιες υπηρεσίες θα έπρεπε να είναι ενιαίες και άλλες όχι. Κι όχι να ψάχνουμε μηχανήματα…»

Για ποιο λόγο λοιπόν θα καταψηφίζατε την περιβόητη τροπολογία, όπως ανέφερε πρόσφατα και στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Βουνάτσος;

«Είπα ότι οπωσδήποτε έπρεπε να σπάσει. Θεώρησα όμως μαυρογυαλουρισμό το ότι ενώ ο υπουργός Εσωτερικών από τις 10.30 το πρωί είχε πει ότι δεν θα δεχόταν τροπολογίες, κάποιοι παρέσυραν και τον τότε δήμαρχο, Δ. Βουνάτσο και τον αντιδήμαρχο, κ. Βατό. Δεν έλεγα καθόλου χαμογελαστά ότι δεν θα γίνει, προσπαθούσα να τους ειδοποιήσω. Χτύπησα για πρώτη φορά τα έδρανα της Βουλής, πράγμα που δεν το έκανα ποτέ. Είχα βγει έξω από τα ρούχα μου. Το χειρότερο δε ήταν ότι κάποιος ανέφερε στον κ. Στεφάνου ότι έσπασε ο Δήμος και εκείνος το έγραψε στο site του! Τη στάση μου εξέλαβαν κάποιοι ως αρνητική απέναντι στο σπάσιμο του Δήμου. Αλλά αν δείτε τα πρακτικά των επιτροπών της Βουλής θα βρείτε συγκεκριμένες ομιλίες μου όπου επιχειρηματολογώ ακριβώς για το σπάσιμο του Δήμου με λεπτομέρειες, για τις θεσμικές αλλαγές που δεν έγιναν.

Βέβαια δεν ήθελα πολλούς δήμους. Το να θέλω εγώ δήμο με έδρα τη Γέρα, ο Αθανασίου δήμο με έδρα την Αγία Παρασκευή και πάει λέγοντας, αυτό είναι μαυρογυαλούρικο».

 

Πώς σχολιάζετε τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις;

«Φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Γιατί υπάρχει πίεση εντός Τουρκίας, η Τουρκία την εξάγει αυτή την πίεση, πάντα. Στο Αιγαίο γίνεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι, η προοπτική του ατυχήματος είναι πολύ εμφανής πλέον. Είδα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που έριχνε το στεφάνι και απέναντι ήταν η ακταιωρός η τουρκική. Αυτό από μόνο του είναι αιτία έντασης. Το να τιμούμε τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τα Ίμια είναι απόλυτα σωστό. Το να ερχόμαστε και να ρίχνουμε στεφάνι απέναντι από την τουρκική ακταιωρό είναι διαφορετικό. Η πολιτική πρέπει να έχει συναίσθημα, αλλά πρέπει να έχει και λογική. Ακόμα αυτή τη λογική ψάχνουμε.

Ακούω πολλές φορές να κατηγορούν οι Έλληνες τον Ερντογάν. Πράγματι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά δημοκρατία στην Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ, έχει ιδιάζουσα μορφή. Τώρα ενδεχομένως να είναι πιο σκληρή. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα με τον Ερντογάν έχει μία ησυχία, η οποία ίσως είναι η μακροβιότερη. Αντιθέτως το κόμμα που είναι συμπαθές σ’ εμάς τους Έλληνες- κι εμένα οι περισσότεροι φίλοι μου στην Τουρκία σε αυτό το κόμμα ανήκουν- είναι το σοσιαλιστικό κόμμα της Τουρκίας, το CHP, είναι αυτό με το οποίο δημιουργήθηκε η κρίση στην Κωνσταντινούπολη, η Ίμβρος και η Τένεδος. Το αριστερό κόμμα με τον Ετζεβίτ είναι αυτό που έκανε την εισβολή στην Κύπρο. Με τα ισλαμιστικά κόμματα της Τουρκίας δεν είχε ποτέ πρόβλημα η Ελλάδα, το θέτω ως ιστορικό γεγονός»

 

Οι παλιές… ρετσινιές

Έχετε κατηγορηθεί για τους χειρισμούς σας στην Παγανή;

«Η Παγανή ήταν ένα κλειστό κέντρο, όχι όπως τα σημερινά ανοιχτά κέντρα. Ήταν ένα Κέντρο που έπρεπε να έχει έως 120 άτομα, και όταν έφτασαν 1800 τα άτομα ήταν λογικό ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, όπως τώρα όταν φτάσουν τα 8.000 αντίστοιχα στη Μόρια. Επίσης όταν είναι κλεισμένοι τόσοι άνθρωποι σε μια δομή, υπάρχει πρόβλημα. Παρόλ’ αυτά υπήρχε πρωτοβάθμια φροντίδα μέσα στο Κέντρο, γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλεύτρια, επιστήμονες, που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, όπου θα έπρεπε να υπάρχει επί τόπου ιατρική φροντίδα. Αυτό θα ανακούφιζε και το νοσοκομείο μας»

Έχετε κατηγορηθεί και για το Lesvoshop;

«To Lesvoshop είναι κάτι που το πλήρωσα και το πληρώνω ακόμα, έχω συρθεί και στα δικαστήρια για πράγματα που ναι μεν είχα την πολιτική ευθύνη, αλλά όχι και την ποινική. Παρόλ’ αυτά έχω συρθεί και ποινικά, το αντιμετωπίζω, έχω δικαστήρια ακόμα πάρα πολλά. Έκανα μια λάθος επιλογή που δέχτηκα να αναλάβω πρόεδρος όταν δεν δεχόταν κανένας, αλλά νομίζω ότι πολιτικά και παρόλ’ αυτά που έχω τραβήξει και αυτά που θα τραβήξω, θεωρώ ότι πολιτικά σωστά έκανα. Εφόσον κανένας δεν δέχονταν να αναλάβει, έπρεπε ο επικεφαλής να αναλάβει.

Η ιδέα ήταν εκπληκτική, θεωρώ ότι υπήρξε λάθος χειρισμός. Τα δικαιώματα του ονόματος και όλα τα απαραίτητα έγγραφα ανήκουν στην Περιφέρεια και θεωρώ και ότι δεν το χειρίστηκαν καλά και όσοι ανέλαβαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θέλω να σας πω ότι έφτασα πάρα πολύ κοντά στο να πουληθεί το Lesvoshop σε πολύ καλή τιμή. Όμως άρχιζε να φαίνεται η κρίση και οι επενδυτές αποσύρθηκαν»

 

Και κάτι από τα παλιά. Εν τέλει σας ανέδειξε το ΚΚΕ;

«Δεν με ανέδειξε το ΚΚΕ, απλώς σε κάποια πράγματα, όπως στα αγροτικά υπήρξε ταύτιση απόψεων και ενδεχομένως και τώρα σε κάποια θέματα θα υπάρχει. Δεν είχα μίσος για το ΚΚΕ, είχα πολύ καλές σχέσεις με τον παλιό βουλευτή του ΚΚΕ, τον Σταύρο Σκοπελίτη που εκτιμώ αφάνταστα. Και με τον Ηλία τον Βουλβούλη τον αείμνηστο, που με ρήμαζε με την κριτική του στην εφημερίδα! Αλλά και με τον Παρασκευά Γεωργούλα είχαμε καλές σχέσεις. Νομίζω ότι το ΚΚΕ στο Δήμο Γέρας στήριξε εκείνον που ήταν πιο κοντά στις απόψεις του. Εκεί ήταν χαρακτηριστικό το παράδειγμα όπου εξελέγην με 70% όταν η ΝΔ είχε 17%!»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey