FOLLOW US

Πολιτική

  • Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Ν. Π. Νεκτάριος Σαντορινιός, μίλησε για μεταφορικό ισοδύναμο και ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ
«Για εμάς η νησιωτικότητα είναι προτέρημα» [Vid]

Η δεύτερη ημέρα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου ξεκίνησε με την πρωινή συνεδρία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ. Αιγαίου, έχοντας θέμα «Νησιωτικότητα: Ψηφιακή Πολιτική, Υποδομές και Μεταφορικό Ισοδύναμο».

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Υπουργοί κ.κ. Κουρουμπλής και Παππάς, ωστόσο την… παράσταση έκλεψε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, που ανέπτυξε το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Ο κ. Σαντορινιός προσπάθησε εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι το μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι αντιστάθμισμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. «Αποτελεί αίτημα δεκαετιών για τους νησιώτες. Πολλοί τους το υποσχέθηκαν, αλλά κανείς δεν τόλμησε να το φέρει, ούτε καν σα σχέδιο», ανέφερε αρχικά ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας: «Το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε και έχει σταλεί στη Βουλή για τη διαδικασία της επεξεργασίας από τις αρμόδιες επιτροπές. Θα πει κάποιος, έρχεται τώρα που φεύγουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Σας λέω, ότι και να μη χαθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο πρέπει να υπάρξει. Γιατί ακόμα και με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, είναι ακριβότερη η μεταφορά των νησιωτών από και προς τα νησιά, αλλά και των εμπορευμάτων», κατέληξε.

                                                                                             Τι αναμένεται να γίνει

Στη συνέχεια, ο κ. Σαντορινιός προσπάθησε να εξηγήσει με απλά λόγια τι ακριβώς θα επιχειρήσει η Κυβέρνηση να εφαρμοστεί. «Ζητούμενο είναι να υπάρχει ίδιο κόστος μεταφοράς ενός επιβάτη, ακτοπλοϊκώς, με όσα πληρώνει κάποιος στο ΚΤΕΛ για να ταξιδέψει στην ηπειρωτική Ελλάδα». Όσο για το πώς θα γίνεται η επιστροφή των χρημάτων στους νησιώτες, πρόσθεσε: «Θα υπάρξει μια κάρτα νησιώτη, που θα χρησιμοποιείται στο ταξιδιωτικό πρακτορείο κατά την έκδοση του εισιτηρίου. Η διαφορά που θα προκύπτει συγκριτικά με το κόστος της αντίστοιχης χιλιομετρικής απόστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα επιστρέφεται σε 1-2 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχει δηλώσει. Αναφορικά με τους επιχειρηματίες η εκκαθάριση θα γίνει κάθε τρίμηνο, ανάλογα με το κόστος φορτωτικής που ισχύει στη χερσαία Ελλάδα και στα νησιά».

Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, πως «η διαφορά αυτή θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των νησιωτών, αφορολόγητα και ακατάσχετα».

Πότε ξεκινά

Αναφορικά με το χρονικό ορίζοντα της εφαρμογής του μέτρου, ο κ. Σαντορινιός τόνισε: «Θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2018 από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Όσο για την προέλευση των χρημάτων, ήταν απόλυτος: «Τα χρήματα δεν είναι της Ευρώπης, προέρχονται από εθνικούς πόρους. Η Κυβέρνηση επενδύει για φέτος 50 εκ. ευρώ, ώστε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών, εδώ και δεκαετίες. Το 2019, μάλιστα, οι πόροι θα ανέλθουν στα 150 εκ. ευρώ».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαντορινιός ζήτησε τη συνεργασία όλων για την επιτυχία του μέτρου, αφού θα υπάρχουν αρχικά και λάθη και αστοχίες. «Το μεταφορικό ισοδύναμο βρίσκεται σήμερα στο μηδέν. Μπορεί να γίνει τέλειο, αλλά πιο εύκολα θα συμβεί αυτό αν φτάσουμε σιγά-σιγά από το μηδέν στο πέντε και σταδιακά στο δέκα, παρά παλεύοντας να το καταφέρουμε κατευθείαν από το μηδέν στο δέκα».

Προσδοκίες για τις προσπάθειες διεκδίκησης νέων αντίστοιχων εξαιρέσεων από την Ευρώπη

 

 «Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τον ΦΠΑ»

 

Κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Σαντορινιός αναγνώρισε ότι «επρόκειτο για μια κατάκτηση των νησιωτών, η οποία όμως έπεσε θύμα μιας φαύλης πρακτικής, που συνίστατο σε ένα σύνολο χαριστικών εξαιρέσεων και φοροδιαφυγής συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας. Αυτή η πρακτική είχε καταστήσει τη χώρα έναν ιδιότυπο φορολογικό παράδεισο».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «οι Θεσμοί, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στη χώρα, στόχευσαν στους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ, τους οποίους η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει», σχολιάζοντας μάλιστα ότι ως μέτρο υπήρχε και στο περιβόητο email Χαρδούβελη.

Πάντως, ο Υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων σημαντικών εξαιρέσεων για τα νησιά, λέγοντας: «Είμαστε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι κάθε δυνατότητα στο μέλλον, απόκτησης εκ νέου τέτοιων σημαντικών εξαιρέσεων για τα νησιά μας. Προσπαθούμε να πείσουμε την ΕΕ ότι οι πολιτικές που ασκούνται σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, δεν μπορούν να εφαρμόζονται και στα νησιά. Αυτή τη μάχη πρέπει και θα τη δώσουμε μαζί. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί εδώ, ακόμα και αν διαφωνούμε», κατέληξε.

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας  τοποθετήθηκε στο  Συνέδριο και επέστρεψε στην Αθήνα για τα εγκαίνια έκθεσης τουριστικών σκαφών

Πρόωρη αποχώρηση Κουρουμπλή

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε νωρίς χθες το πρωί, σε αίθουσα της Γ. Γ. Αιγαίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, λίγο πριν κάνει την εισήγησή του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για το Βόρειο Αιγαίο.

Μιλώντας για θέματα ακτοπλοΐας, ο Υπουργός επεσήμανε τη σπουδαιότητα των πεπραγμένων της Κυβέρνησης, ως προς τη βελτίωση των συνδέσεων στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας πως το Υπουργείο δε λογάριασε κανένα πολιτικό κόστος. Χαρακτήρισε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ένα τόλμημα, 40 χρόνια μετά τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών, που σε πείσμα πολλών θα ξεκινήσει να υλοποιείται και σταδιακά θα γίνεται ολοένα και πιο ορθολογικό, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες που είναι πιθανόν να προκύψουν.

Ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής έσπευσε να αποχωρήσει πολύ νωρίς, αμέσως μετά από την εισήγησή του ουσιαστικά, λόγω των εγκαινίων της έκθεσης τουριστικών σκαφών «East Med Υacht Show», που πραγματοποιείται ως την Κυριακή  στη Μαρίνα Ζέας, στον Πειραιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 15:11
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top