Ο δήμαρχος Λέσβου απαντά εφ’ όλης της ύλης στην ανακοίνωση των φορέων του Μολύβου, κατακρίνει υπερβολικές αιτιάσεις τους και παίρνει αποστάσεις για θέματα που ανέδειξαν, δηλώνοντας αναρμοδιότητα του Δήμου!

«Δεν είμαστε Σπιναλόγκα, μην ισοπεδώνετε την αλληλεγγύη»

14/01/2016 - 14:20

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του, απαντά στην αντίστοιχη που εξέδωσε προχθές η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών - Δημοτών Μολύβου - Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, και διατύπωνε τους προβληματισμούς της για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό της περιοχής, αποτυπώνοντας και την προβληματική συνύπαρξη της τοπικής κοινωνίας με αρκετές ΜΚΟ.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με μακροσκελέστατη ανακοίνωσή του, απαντά στην αντίστοιχη που εξέδωσε προχθές η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών - Δημοτών Μολύβου - Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, και διατύπωνε τους προβληματισμούς της για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό της περιοχής, αποτυπώνοντας και την προβληματική συνύπαρξη της τοπικής κοινωνίας με αρκετές ΜΚΟ.

Ο δήμαρχος καυτηριάζει στην απάντησή του, τους υπερβολικούς παραλληλισμούς της υπάρχουσας κατάστασης στο Μολύβο με την Σπιναλόγκα, επιχειρεί να αποτρέψει την ισοπέδωση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού από κάποια ατυχή περιστατικά με κάποιες ΜΚΟ και στέκεται στις προσπάθειες του Δήμου Λέσβου αφενός να συμβάλλει στη διαχείριση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος και αφετέρου να το διεθνοποιήσει, προστατεύοντας το νησί από ρεπορτάζ που έπληξαν το προφίλ του νησιού.

Ωστόσο παρά την εκτενή παρουσίαση των πρωτοβουλιών και δράσεων της δημοτικής αρχής για την προστασία του τουριστικού προϊόντος και την «επικοινωνία» του με νέες αγορές, ο δήμαρχος δεν απαντά στην πραγματική διάσταση του προβληματισμού και των ανησυχιών των επαγγελματιών για το ερχόμενο τουριστικό καλοκαίρι, που στηρίζεται κυρίως στις αφίξεις από την Ευρώπη, ενώ -παρά το ότι έχει υποκαταστήσει ουσιαστικά και προς τιμήν του, το ανύπαρκτο κράτος στο προσφυγικό- παίρνει για πρώτη φορά αποστάσεις αναφορικά με το αίτημα λήψης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα αποτρέπει το αν σε ιδιωτικούς χώρους, μπορούν να λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες, δηλώνοντας αναρμοδιότητα.

Στην εισαγωγή του στο όλο θέμα, ο δήμαρχος υπενθυμίζει ότι ο Δήμος Λέσβου «αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια κρίση που δεν επέλεξε και ήταν πέρα από την αρμοδιότητά του, με μόνο γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας και το ανθρωπιστικό μας καθήκον», τονίζοντας εντούτοις ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρήσαμε να αρθούμε στο ύψος το περιστάσεων και να δράσουμε πάνω από τυπικές αρμοδιότητες και διαδικασίες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μια κρίση».

Τι έκανε για τον τουρισμό
Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό που δικαιολογημένα υπάρχει για το ερχόμενο τουριστικό καλοκαίρι, ο δήμαρχος παρουσίασε τις δράσεις της δημοτικής αρχής έως τώρα για την προστασία της «ατμομηχανής» της Λέσβου. Τον τουρισμό. Τονίζοντας πως προστάτευσε τις προσεγγίσεις από κρουαζιερόπλοια που κινδύνευαν να ακυρωθούν και πως πραγματοποίησε σειρά επαφών με τουρκικές αρχές και επιχειρηματίες, «ώστε να βρεθεί κοινός τόπος συνεργασίας αλλά και νέες προοπτικές για τους Τούρκους επισκέπτες».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Καταφέραμε, σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Κώστα Αστυρακάκη, την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με την Κωνσταντινούπολή, μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων, σύνδεση η οποία ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο φιλοξενήσαμε στη Λέσβο, Τούρκους δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες, ενώ παράλληλα, επιδιώξαμε και δρομολογήσαμε να είναι η Μυτιλήνη ενδιάμεσος σταθμός στην αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης.

Επίσης, αναγνωρίζοντας εξ’ αρχής, τις διεθνείς συγκυρίες, ανοίξαμε δρόμους στην τεράστια ρωσική αγορά, και προχωρούμε με γοργά βήματα τις διαδικασίες αδελφοποίησης με τη ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ, φιλοξενώντας, παράλληλα και Ρώσους δημοσιογράφους...». Αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο τον πραγματικό προβληματισμό του τουριστικού Μολύβου, που «ζει» από τις αφίξεις επισκεπτών από τις ευρωπαϊκές χώρες της δύσης.

«Δεν είμαστε Σπιναλόγκα…»
Στην απάντηση του δημάρχου ωστόσο, υπήρχε και η αναφορά του στο όραμά του για τη Λέσβο της επόμενης ημέρας, εστιάζοντας στην υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αφήνοντας μάλιστα αιχμή για το γεγονός πως η υποψηφιότητα αυτή, δεν έτυχε της στήριξης των φορέων Μολύβου «όπως έχουν κάνει όλοι οι φορείς, εντός και εκτός νησιού». Στις αιχμές του, περιλαμβάνεται και η αναφορά του στην «συντονισμένη καμπάνια διεθνοποίησης του ζητήματος, προς μια ευρωπαϊκή επέμβαση και να αντιστρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές εντυπώσεις των δημοσιευμάτων από διεθνή ΜΜΕ», όταν ειδικά -καταλήγει- «τα φώτα των ΜΜΕ και των διασημοτήτων που καταγγέλλετε έχουν και θετική επίδραση, την οποία παντελώς αγνοείτε».

Ο δήμαρχος στο ίδιο πλαίσιο, δεν άφησε ασχολίαστο και τον ατυχή ομολογουμένως παραλληλισμό του Μολύβου με την Σπιναλόγκα: «Δεν μπορείτε να συνδέετε το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, με ένα νησί έκτασης 0,085 τετρ. χλμ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο. Παράλληλα, συνδέετε τη Λέσβο με μαύρο χρώμα και θάνατο, όταν εμείς αναδεικνύουμε διεθνώς, την ανθρωπιά και τα υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης των κατοίκων της, όχι, βέβαια σε μαύρο, αλλά σε κατάλευκο φόντο».

Αποστάσεις στο αίτημά τους
Ενδιαφέρον όμως, είχε και το κλείσιμο της τοποθέτησης του δημάρχου, αναφορικά με το αίτημα των φορέων του Μολύβου και της Πέτρας για λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα εξασφάλιζε την «προστασία» του οικισμού, προκειμένου να μην δημιουργηθούν στο εξής δομές για τους πρόσφυγες. Καθώς πήρε απόσταση συμπερασματικά ίσως για πρώτη φορά τόσο ευδιάκριτα, επικαλούμενος την αναρμοδιότητα του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρει μία τέτοια απόφαση.

«Είμαστε αναρμόδιοι για να αποφασίσουμε αν σε ιδιωτικούς χώρους, λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες που πρέπει να αδειοδοτούνται και να ελέγχονται ή όχι από κρατικές υπηρεσίες (Αστυνομία, Υγειονομικό, Εφορία, Τμήμα Εμπορίου κλπ.). Παρόλα αυτά, ευχαρίστως να συζητήσουμε εκτενώς για το θέμα αυτό, αφού έχουμε να πούμε τόσα πολλά.

Γνωρίζετε, επίσης ότι ως Δήμος, δεν διστάσαμε αρκετές φορές να καταγγείλουμε αυθαιρεσίες, στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου τμήματος του νησιού».

 

Για τις ΜΚΟ με… αιχμές
Σε ό,τι αφορά τη δράση των Μ.Κ.Ο. και των εθελοντικών οργανώσεων, ο δήμαρχος αφού σημείωσε ότι υπεύθυνο για την πιστοποίηση και καταγραφή είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστήριξε πως «δεν μπορεί να υπάρχουν “καλές” και “κακές” Μ.Κ.Ο., αλλά αυτές που κινούνται με βάση τη νομιμότητα και ελέγχονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον συντονισμό, την αποδοτική λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων και τη μείωση των όποιων αρνητικών επιδράσεων. Συμμετέχουμε ανελλιπώς σε εβδομαδιαίες συντονιστικές συναντήσεις, με εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο. και σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, όπου υπάρχει γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία.

Σκοπός μας είναι να αξιοποιείται η δράση των οργανώσεων και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όπως π.χ. στον τομέα της καθαριότητας και αλλού. Θεωρώ αδιανόητο να ασκείτε κριτική στο Δήμο Λέσβου, για τις ενέργειες του όσον αφορά στο προσφυγικό, όταν μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη αδυνατούν να διαχειρισθούν το πρόβλημα και κλείνουν τα σύνορα τους», σχολίασε χαρακτηριστικά επ’ αυτού, «ψέγοντας» τους φορείς του Μολύβου για κάποιους χαρακτηρισμούς τους στην όλη κριτική τους, που «δυσφημούν τον τόπο μας». Και εξειδικεύοντας στο ίδιο πλαίσιο, πέρασε στην αντεπίθεση: «Έχω παρατηρήσει αναφορές σας, σε “δήθεν αλληλέγγυους” και “δήθεν εθελοντές”.

Αν γνωρίζετε κάτι συγκεκριμένο για εθελοντές, ντόπιους και ξένους, πλην αυτών που δραστηριοποιούνται ανιδιοτελώς καθημερινά και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, αναδεικνύοντας διεθνώς την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που δείχνει αυτός ο τόπος, παρακαλώ να το καταγγείλετε ευθαρσώς και δημόσια.

Άραγε, η βράβευση της Μ.Κ.Ο. “Αγκαλιά”, του αείμνηστου παπά-Στρατή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο, όσα αναφέρω παραπάνω; Σε κάθε περίπτωση, όμως, μεμονωμένα περιστατικά, δεν θα μας οδηγήσουν στο να απορρίψουμε την αυθόρμητη και σε πολλές περιπτώσεις συγκινητική προσφορά των ενεργών πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey