Έφερε η συμφωνία με τους δανειστές

Ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

14/07/2015 - 14:18

Μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση 17 ωρών οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση 17 ωρών οι ηγέτες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Δύσκολη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την υλοποίηση της συμφωνίας και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Διότι μπορεί η κυβέρνηση να κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητά της να περάσει αυτή τη συμφωνία από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου έχει υποστεί πολύ σημαντικό ρήγμα.

Πιθανότατα η νέα συμφωνία και οι βασικές διατάξεις που ζητούν οι εταίροι θα περάσουν από την Βουλή αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) που τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου έκαναν σαφές ότι θέλουν πάση θυσία μια συμφωνία για παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ.

Η κυβερνητική πλειοψηφία, από το προηγούμενο Σάββατο, υπέστη ένα ρήγμα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό διαφαινόταν από τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρών» η Κυρίτση
Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, ψήφισε «παρών» επί της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης, ως βάσης για διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Σε διευκρινιστική δήλωση, που έδωσε στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ανέφερε πως η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Θεωρεί ότι το «όχι» χάραξε μια κόκκινη γραμμή που ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανείς άλλος μπορεί να υπερβεί.

Αναφερόμενη στην πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση είπε: «Αυτό που κληθήκαμε να υπερψηφίσουμε έκανε τον καθέναν από μας να αναμετρηθεί με τη συνείδηση και τις αρχές του. Και είναι μια αναμέτρηση εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Πρέπει να σημειωθεί πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πολύ πιο ήπια από την τελική συμφωνία. Κατά συνέπεια αν η κ. Κυρίτση κινηθεί στην ίδια λογική, αναμένεται να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, που έρχεται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Άλλωστε η ίδια στη δήλωσή της σημείωνε: «Η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο λαός δε μας επιτρέπει να προτείνουμε, και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε μνημόνια υποτέλειας».

Βέβαια στην ίδια δήλωση της η κ. Κυρίτση διευκρίνιζε: «Η ψήφος μου δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης».

Τώρα βέβαια, πώς θα γίνει κάποιος να είναι κατά της συμφωνίας και συγχρόνως και με την κυβέρνηση, είναι ένα υπαρκτό δίλημμα το οποίο εκ των πραγμάτων θα κληθούν να απαντήσουν όσοι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει ή προτίθενται να πάρουν θέση κατά της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Στους διαφωνούντες και ο Γ. Ζερδελής
Ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής υπερψήφισε μεν την πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο μαζί με άλλους 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και δύο υπουργοί, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση που στην ουσία αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μια νέα συμφωνία λιτότητας.

Ειδικότερα στη δήλωση τονίζεται: «Αυτή η πρόταση, στην ουσία, συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην Οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας».

Στη συνέχεια ο κ. Ζερδελής και οι άλλοι βουλευτές δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους και όσες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την πρόταση προς τους θεσμούς και υπογραμμίζουν ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση, της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις.
Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η υπερψήφιση της πρότασης από τους ίδιους έγινε μόνο και μόνο για να μην τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.

Χθες ο Γιάννης Ζερδελής σε ανάρτησή του έκανε ακόμη πιο σαφή την αρνητική του τοποθέτηση έναντι της νέας συμφωνίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αν ψηφισθούν τα μέτρα πρέπει να γνωρίζουμε και τα παρακάτω.

Θα επιβληθεί φορολογία επί των κερδών 28% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή φόρου κατά 100% του επομένου έτους. Δηλαδή άλλα 28%. Συνολικός φόρος 56% !
Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και στα νησιά θα καταργηθεί μέχρι τέλους του 2016 η μείωση του ΦΠΑ.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι δύσκολα θα επιβιώσουν με την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και συνταξιούχων μειωμένη κατά πολύ, ιδιαίτερα όσοι εμπορεύονται αγαθά και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως ελαστικές δαπάνες.

Τελικά αν μείνουμε Ευρώπη, πολλοί θα μείνουμε ως κουφάρια!».

Τι ψήφισαν Σ. Τάσσος και Χ. Αθανασίου
Οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού Σταύρος Τάσσος του ΚΚΕ και Χαράλαμπος Αθανασίου της Ν.Δ. κινήθηκαν στο πλαίσιο των επιλογών που έκαναν τα κόμματά τους. Ειδικότερα ο κ. Αθανασίου υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης και ο κ. Τάσσος την καταψήφισε.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε «ναρκοπέδιο»...

Αναρτήσεις με προσωπική φόρτιση

Μια πολιτική που δεν την πιστεύει και δεν την θέλει, απ’ ό,τι φαίνεται από τις προσωπικές αναρτήσεις και τοπικών στελεχών του στο Facebook, καλείται να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι όπως είναι φυσικό αυτό το στοιχείο δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Τα τοπικά μέλη και στελέχη του κόμματος, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, εκφράζονταν με ένταση, που έδειχνε τη συναισθηματική τους φόρτιση. Οι πιο ψύχραιμες φωνές έλεγαν πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, θέλοντας να δείξουν πως η προσπάθεια, για την ανατροπή των μνημονίων, πρέπει να συνεχιστεί.

Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Δημήτρης Μάντζαρης χρησιμοποίησε ένα στίχο του Τάσου Λειβαδίτη για να εκφράσει τις πρώτες σκέψεις του «Kι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ’ την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απ’ αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό...».

Το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαμπρόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν είναι τόσο τα μέτρα που βρίσκονται πίσω από τη συμφωνία ή είναι αναδιατύπωση του κειμένου της πρότασης που κατέθεσε η Ελληνική κυβέρνηση -προς το χειρότερο όμως-, αλλά θεωρεί ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένη η συμφωνία, δηλαδή τα υπονοούμενα, οι απειλές και η αίσθηση της υποβολής των όρων του νικητή που βγαίνουν πίσω από τις γραμμές.

Κατά την άποψή του οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν ότι την τελική απόφαση πρέπει να την πάρει ο λαός. Δηλαδή θεωρεί ότι η τελική συμφωνία πρέπει να εγκριθεί ή να απορριφθεί από το λαό κι όχι από τη Βουλή.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σε αυτό το σημείο που είμαστε, αυτό που μπορεί να προσφέρει το κόμμα, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση στο λαό, είναι ανοιχτά και καθαρά να απευθυνθεί πάλι σε αυτόν. Κανένας άλλος δεν νομιμοποιείται να πάρει αποφάσεις».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey