Επίθεση-μυστήριο στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής»

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

11/11/2014 - 14:09

Με παραβιασμένη πόρτα και πολλές ζημιές στο εσωτερικό του βρήκαν το γραφείο τους τη Δευτέρα το πρωί τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Λέσβου της «Χρυσής Αυγής».

Με παραβιασμένη πόρτα και πολλές ζημιές στο εσωτερικό του βρήκαν το γραφείο τους τη Δευτέρα το πρωί τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Λέσβου της «Χρυσής Αυγής». Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη για το δράστη ή τους δράστες και τα κίνητρα, ενώ η Αστυνομία αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Το γεγονός συνέβη κατά το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας.

Ας σημειωθεί εδώ πως τα μέλη της «Χρυσής Αυγής», με ανάρτησή τους στον ιστότοπο που διατηρούν, κάνουν λόγο για ακροαριστερές παρακρατικές ομάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Έτσι, ανοικτά εξακολουθούν να είναι όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα της επίθεσης στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», χωρίς να αποκλείονται από τις διενεργούσες την προανάκριση Αρχές και αυτό του ξεκαθαρίσματος εσωτερικών αντιπαραθέσεων ή ακόμα και της προβοκάτσιας.

Αναπάντητα ερωτήματα
Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο χθες το πρωί, όταν πήγαν να ανοίξουν τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης στην οδό Ικτίνου.

 

Η πόρτα ήταν επιδέξια παραβιασμένη και στο εσωτερικό των γραφείων είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ζημιές. Από την εξέταση του χώρου δε διαπιστώθηκε η κλοπή κάποιου αντικειμένου, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να μαρτυρήσει τα κίνητρα του δράστη. Με την κλοπή να έχει αποκλειστεί, οι εκδοχές που μένουν ήταν πως αυτός ή αυτοί που εισήλθαν στα γραφεία, είχαν στόχο να προκαλέσουν φθορές. Αργά χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό πως τελικά καταγγέλθηκε η κλοπή λαβάρων της Οργάνωσης, έτσι ώστε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως η διαδικασία της ποινικής δίωξης.

Η καταγγελία πάντως των μελών τής Τ.Ο. Λέσβου της «Χρυσής Αυγής» δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο. Το γεγονός ότι δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για το περιστατικό από κάποια οργάνωση ή κάποια άλλη συλλογικότητα, αλλά ούτε και έχει κυκλοφορήσει η είδηση στους διαδικτυακούς ιστότοπους του αυτόνομου χώρου, καθιστούν τις καταγγελίες μέχρι στιγμή έως και αβάσιμες.

Η εμπειρία από ανάλογη δράση αντιεξουσιαστικών-αναρχικών ομάδων έχει δείξει μέχρι τώρα πως σε τέτοιες περιπτώσεις η ευθύνη αναλαμβάνεται συνήθως άμεσα και πολλές φορές αφήνονται και «αποτυπώματα» της ομάδας στο χώρο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε πράξη των ομάδων αυτών είναι η πολιτική δικαιολόγησή τους, η οποία κατά κανόνα γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδια την πράξη ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Άρα, εάν όντως ευσταθούν οι καταγγελίες των μελών της «Χρυσής Αυγής», σε λίγες ημέρες, το αργότερο, λογικά θα πρέπει να έχουμε και την ανάληψη ευθύνης.

Μόνο ζημιές
Να σημειωθεί επίσης πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δε βρέθηκαν ούτε φυλλάδια από κάποια οργάνωση, αλλά ούτε και κάποιο σύνθημα με σπρέυ.

Ερωτηματικά επίσης δημιουργεί ακόμα και ο τρόπος της εισβολής. Η πόρτα ήταν περίτεχνα παραβιασμένη και όχι σπασμένη με τρόπο που να θυμίζει «εισβολή» ομάδας. Την περίπτωση πολυπληθούς ομάδας φαίνεται να την αποκλείει και η αστυνομική έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εικασία ότι όντως κάποια αμάδα από τον αναρχικό χώρο είναι πίσω από την επίθεση, θα γίνει βεβαιότητα εάν και όποτε υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Στο παρελθόν, άλλωστε, έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για πράξεις όπως απλώς το σπάσιμο μιας τζαμαρίας σε τράπεζα.

Για ένα τέτοιο γεγονός που θεωρείται πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας σημειολογικά, είναι σχεδόν βέβαιο πως αν κρύβεται κάποια ομάδα από πίσω, σύντομα θα αναλάβει και την ευθύνη. Μέχρι τότε, όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά.

Όπως, για παράδειγμα, το σενάριο του ξεκαθαρίσματος εσωτερικών λογαριασμών στην Τ.Ο. της «Χρυσής Αυγής», αφού η περίοδος με τις έντονες αντιπαραθέσεις μελών της δε φαίνεται ότι έχει περάσει. Μάλιστα έντονος λόγος γίνεται ακόμα και για οικονομική χροιά στις διαφορές μεταξύ κάποιων μελών της.

Η χρονική συγκυρία
Αξίζει να σημειωθεί πως και η χρονική συγκυρία κατά την οποία έγινε το περιστατικό, είναι ιδιαίτερα κομβική. Η Τ.Ο. της «Χρυσής Αυγής» μετρά από τότε που άνοιξε τα γραφεία της, δύο μαζικές συγκεντρώσεις εναντίον της, με ανοιχτές μάλιστα επιθέσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» στη Λέσβο ζητούν όλο και πιο επίμονα την αστυνομική τους προστασία, προβάλλοντας πολλές φορές ακόμα και παράλογες απαιτήσεις. Τώρα έχουν ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα τους για να συνεχίσουν με την ίδια ή και περισσότερη επιμονή να ζητούν αστυνομική φύλαξη.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό τις 17ης Νοεμβρίου, με την πορεία να καταλήγει ακριβώς κάτω από τα γραφεία της ακροδεξιάς οργάνωσης, ενώ ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε πολιτική παρουσία της σχεδόν μετά από ένα χρόνο πλήρους απραξίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η Οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου σχετικό με την επέτειο της 8ης Νοεμβρίου, κατηγορώντας φυσικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ανήμερα της 8ης Νοεμβρίου, μέλη της Οργάνωσης επεχείρησαν να καταθέσουν στεφάνι στη διάρκεια της επίσημης τελετής στο Κιόσκι και όταν οι διοργανωτές το απαγόρευσαν, κατέθεσαν στεφάνι μόνοι τους μετά το τέλος της επίσημης εκδήλωσης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποίησαν δημόσια παρουσία σε χωριά μοιράζοντας έντυπο υλικό, ενώ στα σχετικά Δελτία Τύπου και πάλι επιτίθενται στον υπουργό Δικαιοσύνης. Σε αυτήν τη βαθμιαία όξυνση της παρουσίας της «Χρυσής Αυγής» στη Μυτιλήνη τις τελευταίες μέρες, ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης για το θέμα της καταστροφής των γραφείων της.

Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο νησί καταγωγής του Αθανασίου, της Κουτζαμάνη και του Βουρλιώτη, των ανθρώπων που κρατούν καταχρηστικά με εντολή Σαμαρά την κοινοβουλευτική μας ομάδα και τον Αρχηγό του τρίτου νόμιμα εκλεγμένου κόμματος απ’ τον Ελληνικό λαό η τρομοκρατία καλά κρατεί».

Επίσης καταγγέλλεται ότι «μετά από τρεις επιθέσεις και μια δολοφονική απόπειρα κατά συναγωνιστή δεν έχει γίνει ούτε μια προσαγωγή». Ως τρεις επιθέσεις η οργάνωση εννοεί τις δύο διαδηλώσεις και το χθεσινό γεγονός, ενώ ως επίθεση, ένα προ δύο ετών γεγονός, το οποίο και είχε διαψευστεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey