Κυριαρχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της Αριστεράς στο Νομό Λέσβου

Κι όμως, αριστερή στροφή στο Νομό Λέσβου

21/05/2014 - 14:35

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο εμφανίζει στο Νομό Λέσβου ο χώρος της Αριστεράς μετά τις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με τα στοιχεία που προκύπτουν, να δημιουργούν συνολικά ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο εμφανίζει στο Νομό Λέσβου ο χώρος της Αριστεράς μετά τις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με τα στοιχεία που προκύπτουν, να δημιουργούν συνολικά ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Αν και είναι πολιτικά ανορθόδοξη η άθροισή τους, οι τέσσερις συνδυασμοί που προέρχονται από αντίστοιχους χώρους της Αριστεράς στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έλαβαν ποσοστό 41,77% (Κυρίτση, 21,89%, Κόρακας 14,25%, Σπιλάνης 3,48%, και Ανδρ. Μπάλλας 2,15%).

Στις περιφερειακές εκλογές τού 2010 συμμετείχαν τρεις συνδυασμοί από το χώρο της Αριστεράς και είχαν λάβει αθροιστικά 21,48%.

Η άθροιση, όπως γράψαμε παραπάνω, είναι πολιτικά ανορθόδοξη, διότι οι διαφορές μεταξύ των προαναφερόμενων χώρων είναι τέτοιες που δε δικαιολογούν την πρόσθεση. Άλλωστε η πολιτική δεν είναι αριθμητική. Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν πως άλλαξαν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος στη Λέσβο μέσα στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής των αυστηρών πολιτικών λιτότητας.

Οι περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου τού 2010 είχαν γίνει λίγους μήνες μετά την εγκατάσταση της Τρόικας στη χώρα και παρά το μούδιασμα, κανείς δε φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Οι περιφερειακές εκλογές τού 2014 έγιναν σε μια εποχή που οι επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας έχουν γίνει στοιχείο στην καθημερινή ζωή όλων και σε μεγάλο βαθμό σφράγισαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι μεν και οι δε
Τα αριστερά ψηφοδέλτια με φιλοευρωπαϊκή στάση (Σπιλάνης και Κυρίτση) στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής έλαβαν ποσοστό 25,37%. Τα αντιευρωπαϊκά ψηφοδέλτια (Κόρακας και Ανδρ. Μπάλλας) έλαβαν 16,4%.

Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κερδίζουν κατά κράτος την αντιευρωπαϊκή Αριστερά στις περιφερειακές εκλογές.

Στις εκλογές τού 2010 μόνο το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Τεντόμα εξέφραζε την Αριστερά που τοποθετείται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 3,95%) και σε εκείνη την εκλογική μάχη το άθροισμα της αντιευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν 17,53%.

Ας σημειωθεί δε, πως στα περίπου τέσσερα χρόνια που πέρασαν από το Νοέμβριο του 2010, το αντιευρωπαϊκό μπλοκ υπέστη απώλειες 1,1%.

Πέντε φορές πάνω…
Σε επίπεδο Νομού Λέσβου, το ψηφοδέλτιο της Αγλαΐας Κυρίτση έλαβε ποσοστό 21,89%, το οποίο είναι πεντέμισι φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές τού 2010 το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Τεντόμα.

Είναι φανερό πως το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω της ενίσχυσης του ψηφοδελτίου από τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βάλει από την αρχή ως στόχο να κερδίσει την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το ποσοστό που πήρε την Κυριακή θα εκλαμβανόταν ως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πάντως σημαντικό είναι πως ο συνδυασμός της Κυρίτση, συγκρινόμενος με τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου τού 2012, παρουσιάζει μια κάμψη 1,22%.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής το Στρατή Κόρακα έλαβε ποσοστό 14,25% (πάντα σε επίπεδο Νομού), καταγράφοντας υποχώρηση σε ποσοστά κατά 1,02% σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές τού 2010. Ωστόσο, το Κ.Κ.Ε. μπορεί να νιώθει ικανοποιημένο, καθώς σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου τού 2012 καταγράφει θεαματική αύξηση 3,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σπιλάνη έλαβε ποσοστό 3,48% στις εκλογές της Κυριακής και είναι η πρώτη καταγραφή του χώρου τής ΔΗΜΑΡ στις περιφερειακές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου τού 2012 είχε λάβει 5,46%. Η μείωση των ποσοστών της ανανεωτικής Αριστεράς δείχνει την ισχυρή πίεση που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, οι βουλευτικές εκλογές ποτέ δεν είναι ευθέως ανάλογες με τις περιφερειακές.

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» που εκφράζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Κυριακή έλαβε ποσοστό 2,15%, όταν στις περιφερειακές εκλογές τού 2010 είχε λάβει 2,26%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που πέτυχε στους τρεις Νομούς του Βορείου Αιγαίου.

Οι μικρές απώλειες είναι αποτέλεσμα των διαρροών που είχε προς το ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να νιώθει ικανοποίηση γιατί πέτυχε να ανακάμψει από το καταστροφικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου τού 2012 (0,36%).

Επίσης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμούν πως η διατήρηση στις ευρωεκλογές των ψήφων που έλαβε την προηγούμενη Κυριακή, θα της δώσει τη δυνατότητα να μπει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει καταφέρει να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αν συνεχιστεί η ανοδική της πορεία, σύντομα θα γίνει κοινοβουλευτική δύναμη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey