Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Βόρειο Αιγαίο

Επίσκεψη και ανακοινώσεις από Τσίπρα

13/03/2013 - 13:47

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες στη 1:30 μετά το μεσημέρι στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ που είχαν έρθει στη Μυτιλήνη για την περιφερειακή σύσκεψη με θέμα την αυτοδιοίκηση.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες στη 1:30 μετά το μεσημέρι στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ που είχαν έρθει στη Μυτιλήνη για την περιφερειακή σύσκεψη με θέμα την αυτοδιοίκηση. Το μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας τού ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκούτας ανέφερε ότι μέσα από αυτές τις συσκέψεις θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανά περιφέρεια, το οποίο το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε περιοδεία που θα κάνει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Πουλάκης, επίσης μέλος της Γραμματείας τού ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι πρόθεση του κόμματος είναι η πλήρης ανατροπή του «Καλλικράτη». Δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του στην επανασύσταση μικρότερων δήμων, ωστόσο ανέφερε σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν από το ΣΥΡΙΖΑ και ακυρώνουν στην ουσία του τον «Καλλικράτη».

Το πρώτο από αυτά είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Συγκεκριμένα θα καθιερωθεί η απλή αναλογική, ώστε να εκπροσωπούνται στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια όλοι οι συνδυασμοί που υπερβαίνουν το εκλογικό μέτρο. Τη δεύτερη Κυριακή, θα εκλέγεται ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης.

Θα καθιερωθεί ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ώστε η αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή κατεύθυνση κάθε περιοχής. Θα καταργηθούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις και οι υπηρεσίες τους θα μεταφερθούν είτε στον α΄ είτε στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Τέλος, θα καθιερωθούν θεσμοί που θα προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, κι αυτοί είναι οι εκπόνηση συμμετοχικών προϋπολογισμών, η πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων και η πραγματοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων για θέματα μείζονος τοπικής σημασίας.

Ο Βασίλης Τεντόμας, αναφερόμενος στις καταστροφικές επιπτώσεις για τα νησιά μας της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο αναλώθηκε επί τρίωρο με το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στη Λέσβο, διότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της παραχώρησης αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση χωρίς να παραχωρεί τους αναγκαίους πόρους. Ταυτόχρονα προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και κλείνει τη μία υπηρεσία μετά την άλλη. Ως παράδειγμα ανέφερε την υπηρεσία τού ΕΟΤ στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία θα μεταφερθεί στον Πειραιά. Επίσης κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι αρκείται στις φραστικές διαμαρτυρίες και τα ευχολόγια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey