Ενημερωτική ημερίδα απ’ την Περιφέρεια για την επόμενη προγραμματική περίοδο

Νησιωτική φυσιογνωμία… σε νέο τοπίο

03/10/2012 - 15:56

Σε «προσομοίωση» με τις νέες συνθήκες στις οποίες θα τρέξει στο Βόρειο Αιγαίο η επόμενη προγραμματική περίοδος, το πέμπτο κατά σειρά Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επεχείρησε να βάλει τους φορείς της Λέσβου η ημερίδα που έγινε χθες απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία και αναδείχθηκε η ανάγκη σε αυτό το καινούργιο τοπίο, οι όποιες δράσεις και έργα χρηματοδοτηθούν, να εστιάζουν στη νησιωτική φυσιογνωμία της περιοχής.

Σε «προσομοίωση» με τις νέες συνθήκες στις οποίες θα τρέξει στο Βόρειο Αιγαίο η επόμενη προγραμματική περίοδος, το πέμπτο κατά σειρά Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επεχείρησε να βάλει τους φορείς της Λέσβου η ημερίδα που έγινε χθες απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία και αναδείχθηκε η ανάγκη σε αυτό το καινούργιο τοπίο, οι όποιες δράσεις και έργα χρηματοδοτηθούν, να εστιάζουν στη νησιωτική φυσιογνωμία της περιοχής.

Το βασικότερο νέο δεδομένο που αφορά στο νέο Πλαίσιο της περιόδου 2014 - 2020, είναι ότι τα λεφτά που θα διατεθούν για το Βόρειο Αιγαίο θα είναι σαφώς λιγότερα απ’ ό,τι με το ΕΣΠΑ, κι αυτό όχι μόνο γιατί αναμένεται στο σύνολό του το «πακέτο» για τη χώρα να είναι μικρότερο, αλλά και διότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα είναι σε άλλη αναπτυξιακή κατηγορία, αφού ανέβηκε απ’ τις φτωχές, στις λίγο πλουσιότερες περιοχές.

Στα τρία προηγούμενα Πλαίσια, όπως και στο διανυόμενο τέταρτο, ο προγραμματισμός στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το Βόρειο Αιγαίο είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του 75% του μέσου κοινοτικού όρου. Για αυτό και η Περιφέρεια ανήκε μεταξύ των περιφερειών του Στόχου Α της σύγκλισης, δηλαδή ενισχυόταν με αυξημένα κονδύλια, ώστε να «φτάσει» αναπτυξιακά τις άλλες περιφέρειες. Τώρα, στο επόμενο πακέτο χρηματοδοτήσεων, το Βόρειο Αιγαίο «ανεβαίνει» κατηγορία και ανήκει μεταξύ των περιφερειών μετάβασης. Αυτό συμβαίνει γιατί στο σχεδιασμό λαμβάνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τού 2010 και των δύο προηγούμενων ετών, προ της κρίσης, η οποία μείωσε σημαντικά τα εισοδήματα και διαφοροποίησε τους αναπτυξιακούς δείκτες.

Ένα δεύτερο στοιχείο διαφοράς της επόμενης με τη διανυόμενη περίοδο, είναι ότι θα μειωθούν ποσοστιαίως και τα κονδύλια που θα αφορούν σε έργα υποδομών. Όμως επεσήμανε, όμως, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης, είναι πρόωρο να κάνουμε ακόμη και προβλέψεις, και για το πόσο λιγότεροι πόροι θα κατευθυνθούν στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και τι ποσοστό απ’ αυτούς τους πόρους θα αφορούν στις υποδομές.

Το Βόρειο Αιγαίο διεκδικεί...
Λόγο στον προγραμματισμό

Το πολιτικό στίγμα της στόχευσης που θα έχει το Βόρειο Αιγαίο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ανέπτυξε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, που έθεσε προς διεκδίκηση το αίτημα ο προγραμματισμός τού πώς θα διατεθούν οι πόροι να γίνει τοπικά. Στη σύντομη ομιλία του, ο κ. Γιακαλής ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν η πρώτη μίας σειράς σχετικών ημερίδων που θα γίνουν μέσα στο χρόνο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Ο κ. Γιακαλής, αναλύοντας τους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου αναφορικά με την Περιφέρεια, τόνισε κατ’ αρχάς την ανάγκη το περιφερειακό πρόγραμμα να έχει πολυταμειακό χαρακτήρα, δηλαδή να ενισχύεται και απ’ τα τρία βασικά κοινοτικά ταμεία (ΕΤΠΑ, Ε.Κ.Τ. και FEOGA). Επιπλέον, είναι προς διεκδίκηση, όπως είπε, ο προγραμματισμός δράσεων και έργων να γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας, έτσι ώστε οι πόροι απ’ όλα τα ταμεία να κατευθύνονται βάσει των αναγκών, τις οποίες ξέρουν καλύτερα, όπως και τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες των παραγωγικών δυνάμεων, οι τοπικοί φορείς.



Προοπτική στον τόπο
Έμφαση έδωσε ο περιφερειάρχης στο χαρακτήρα του αναπτυξιακού προτύπου που θα επιλεγεί για την Περιφέρεια. «Αυτό το Στρατηγικό Πλαίσιο και όραμα θα πρέπει να έχει βασικό συστατικό του στοιχείο την έννοια της νησιωτικότητας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Η νησιωτική φυσιογνωμία με τα θετικά και μη στοιχεία της, ταυτόχρονα με την έννοια της διαφοροποίησης της ανάπτυξης κάθε νησιού, πρέπει να αποτελέσει το κεντρικό πλαίσιο της νέας περιόδου, ενώ οι όποιες κατευθύνσεις σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, θα πρέπει να προσαρμόζονται ακριβώς σε αυτό το χαρακτηριστικό», ανέφερε ο κ. Γιακαλής, προτάσσοντας την ανάγκη τα νέα προγράμματα να είναι προσανατολισμένα στην καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλείται να ασκήσει ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο, ο οποίος δε θα μείνει μόνο στη λογική της υλοποίησης των παραδοσιακών συμβατικών έργων υποδομών», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα, μια και η οικονομική κρίση επαναπροσδιορίζει τις θέσεις των περιφερειών για το τι πράγματι θεωρείται ανάπτυξη ή αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας. «Καλούμαστε να προετοιμάσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας, ώστε από τη μια πλευρά να είμαστε συμβατοί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να δίνει προοπτική στον τόπο μας. Και μάλιστα, σε μια Περιφέρεια που διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά και μια νησιωτική φυσιογνωμία που υπαγορεύει μια συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Γιακαλής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey