«Η κρίση δεν μπορεί να περιμένει», δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση

Πλήρωσε το μνημόνιο

08/05/2012 - 14:35

«Θα είμαι εδώ, όπως πάντα τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Νίκος Σηφουνάκης χθες το μεσημέρι στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, δίχως όμως να έχει η χροιά της φωνής του αυτό τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο συνήθως εξέφραζε ξεκάθαρα τις θέσεις του.

«Θα είμαι εδώ, όπως πάντα τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Νίκος Σηφουνάκης χθες το μεσημέρι στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου, δίχως όμως να έχει η χροιά της φωνής του αυτό τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο συνήθως εξέφραζε ξεκάθαρα τις θέσεις του. Είχε προηγηθεί η δήλωσή του για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με την οποία και απέδωσε τη μη εκλογή του στη σαφή στήριξη που είχε δώσει με την ψήφο του στη δανειακή σύμβαση ως βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ και ως κυβερνητικό στέλεχος. Με την ίδια δήλωση, όμως, ο απερχόμενος υπουργός θέλησε να αναδείξει και την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση για τη χώρα, ενώ σ’ ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ανασυγκροτηθεί.

Ό,τι δε θέλησε πρόχειρα να κάνει το βράδυ των εκλογών, με δεδομένη και την κακή συναισθηματική κατάσταση στην οποία ήταν μετά τη συντριβή τού ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Νίκος Σηφουνάκης χθες το μεσημέρι, οπότε με γραπτή και ψύχραιμα προετοιμασμένη δήλωση αναφέρθηκε στο μήνυμα της κάλπης, στο μήνυμα τιμωρίας για το κόμμα του και τον ίδιο.

Ο υπουργός επεχείρησε να υποστηρίξει και εκ των υστέρων τη στάση του, παρ’ ότι προεξόφλησε την ανάγκη να ήταν εκείνος που έκανε λάθος και έτσι να μη διαψευστούν οι προσδοκίες των εκλογέων.

Η επόμενη μέρα…
Μεγάλο μέρος της δήλωσης, όπως και των απαντήσεών του, αφιερώθηκε στην επόμενη μέρα, για την οποία υποστήριξε πως πρέπει να δώσει κυβέρνηση στη χώρα. Η εμπειρία του, όπως είπε, και απ’ τη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο, λέει ότι επιβάλλεται η Ελλάδα, που ανά διετία περίπου διεξάγει εκλογές, να δείξει στην Ευρώπη πως μπορεί να αποκτήσει κυβέρνηση. «Η κρίση δεν μπορεί να περιμένει», τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, που δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όσοι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, οφείλουν εμπράκτως να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι θα πράξει ο ίδιος, ο κ. Σηφουνάκης εξήγησε πως το πολιτικό σκηνικό τώρα είναι εντελώς διαφορετικό απ’ το 2004, οπότε εξ αιτίας του εκλογικού νόμου είχε μείνει εκτός Βουλής. Θύμισε ότι τρεις διαφορετικοί πρωθυπουργοί τον έχουν τιμήσει με την ανάθεση κυβερνητικής θέσης ευθύνης, αναφέρθηκε στον οργασμό των έργων που γνώρισε ο Νομός γιατί υπήρχε μια φωνή στην κυβέρνηση και δήλωσε πως θα είναι ενεργός πολίτης, δίχως να προεκταθεί στο τι σημαίνει πολιτικά αυτή του η επιλογή. Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έγιναν, ο κ. Σηφουνάκης απάντησε πως «θα είναι εδώ, όπως πάντα τα τελευταία 30 χρόνια», αφήνοντας και πάλι απροσδιόριστο αν θα είναι εκ νέου ή όχι υποψήφιος σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η δήλωση του Νίκου Σηφουνάκη:
«Κατέβαλα βαρύ τίμημα στην κρίση του λαού»

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στους εκπροσώπους των εφημερίδων της Λέσβου, ο Νίκος Σηφουνάκης διάβασε την ακόλουθη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα:

«Ο λαός αποφάσισε, και, η απόφασή του είναι σεβαστή.

Καθίσταται πασιφανές ότι η ψήφος του προς το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ψήφος “τιμωρίας”, αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας προς τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν και οδήγησαν τους πολίτες να προσέλθουν με θυμό στις κάλπες. Ήταν όμως αναγκαία τα μέτρα, γιατί θωράκισαν την Ελλάδα, της έδωσαν ανάσα ώστε μέχρι σήμερα να αποφύγουμε τη χρεωκοπία. Αντιλαμβάνομαι ότι προσωπικά κατέβαλα βαρύ τίμημα στην κρίση του λαού γι’ αυτήν την επιλογή του κόμματός μου, με την οποία και συντάχθηκα.

Ο διάλογος και η ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας νομίζω ότι δεν ενδιέφερε κανένα σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκριτική του και ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούσαν, δεν έπεισε όμως το μεγάλο μέρος των πολιτών. Άνοιξαν “οι ασκοί του Αιόλου” και εύχομαι να μην εισέλθει η χώρα μας (όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης) σε άγνωστο προς το παρόν “αύριο”. Είθε να επαληθευθούν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο λαό, στις οποίες πίστεψε και επένδυσε, και να είμαι εγώ αυτός που κάνω λάθος.

Το ζητούμενο της επόμενης ημέρας είναι οι πολιτικές δυνάμεις (τουλάχιστον αυτές που έχουν διακηρύξει το σαφή ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό) να δεσμευθούν και να εργασθούν για την τήρηση της παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, παραμερίζοντας κοντόφθαλμα κομματικά συμφέροντα, ώστε να κυβερνηθεί η χώρα. Η επικράτηση του σοσιαλιστή Ολάντ στη Γαλλία, δημιουργεί καινούργιες ελπίδες στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Άλλως, αν ακολουθηθεί η γνωστή “πεπατημένη”, φοβούμαι ότι δε θα αποφύγουμε τη σκοτεινή περίοδο ακυβερνησίας, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα σε βάρος του λαού και ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Για τον πολιτικό χώρο τού ΠΑΣΟΚ, έντονα προβάλλει πλέον η ανάγκη να ανασυγκροτηθεί, χαράζοντας εξ αρχής μια νέα στρατηγική, για να βρει τον καινούργιο δρόμο και ρόλο του στην ελληνική κοινωνία.

Σε ό,τι με αφορά, υπήρξα ο μόνος ίσως απ’ όλους τους υποψήφιους βουλευτές όλων των παρατάξεων στο Νομό, ο οποίος λόγω της θετικής μου ψήφου, στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, για τις δανειακές συμβάσεις που συνομολογήθηκαν με τους εταίρους μας, δέχθηκε συντεταγμένα πυρά, αλλά και τη λοιδορία πολλές φορές. Ας είναι, ήμουν και είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου, μίλησα με αλήθεια και πιστεύω πως έκανα το καθήκον μου απέναντι στο λαό και στη χώρα.

Ευχαριστώ θερμά και από καρδιάς το λαό των νησιών μας, που με κράτησε και πάλι όρθιο μέσα στη γενική κατάρρευση, άσχετο που για λίγους ψήφους, που υπολήφθηκε το ΠΑΣΟΚ, δε θα τον εκπροσωπήσω στο κοινοβούλιο και αυτήν τη φορά. Τον ευχαριστώ για την αγάπη του και εμπιστοσύνη του, χάρη στην οποία με εξέλεξε σε δέκα εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτή του. Έτσι, ο ακριτικός μας Νομός είχε στο πρόσωπό μου φωνή και εκπροσώπηση σχεδόν σε όλες τις κυβερνήσεις, όλο αυτό το διάστημα.

Οι δεσμοί που με συνδέουν εδώ και 30 χρόνια με τον ευλογημένο αυτόν τόπο, βεβαίως και εξακολουθούν να παραμένουν ακατάλυτοι. Στέκομαι ενεργός και μάχιμος πολίτης και απ’ αυτό το μετερίζι δε θα πάψω ποτέ να ενδιαφέρομαι για την πρόοδο του τόπου, για την ολοκλήρωση τόσων και τόσων μεγάλων έργων και υποδομών, που δρομολογήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια και περίσσια φροντίδα τα τελευταία χρόνια.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey