Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο Δημήτρης Τσότρας, έμπορος στην αγορά της Μυτιλήνης με καταγωγή απ’ το Ίππειος, συμμετέχει για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές τού 2010 ήταν υποψήφιος με το Δημήτρη Βουνάτσο στη Δημοτική Κοινότητα Ιππείου. Είναι στο ΠΑΣΟΚ από 14 χρονών και δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά και της ανάγκης να αλλάξουν τα πράγματα, για να υπάρξει ένα καλύτερο «αύριο» στη χώρα.
Όπως είχε πει στο «Ε» όταν συγκατέθεσε στην υποψηφιότητά του, «δέχτηκα την πρόταση γιατί στα δύσκολα πρέπει να βγαίνουμε όλοι μπροστά». Στη μίνι συνέντευξη που μας παραχώρησε, εξηγεί ότι για αυτόν αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων.
Πώς αποφασίσατε και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για το ΠΑΣΟΚ, να είστε υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά;
«Ο λόγος που με οδήγησε να βγω μπροστά, είναι αυτή η κατάσταση που ζούμε ως χώρα και ειδικά ως Νομός. Αυτά που λέμε, που συζητάμε όλοι μεταξύ μας σε ταβέρνες, καφετέριες. Αυτό το “δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να κάνουμε να διορθωθούν τα πράγματα”. Να κάνουμε όμως όλοι μας, να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια. Απ’ τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, άνοιξε την πόρτα του κόμματος σε νέους ανθρώπους, ανθρώπους της διπλανής πόρτας, δίχως προηγούμενη πολιτική καριέρα, όπως εγώ, για να μπορεί και εκείνος να έχει επαφή με ανθρώπους της δουλειάς, επαγγελματίες, εμπόρους, είπα το “ναι”.
Κι αλήθεια δε με φοβίζει το αποτέλεσμα, ίσα - ίσα πιστεύω ότι θα εκπροσωπήσω σημαντικό κόσμο απ’ τους εμπόρους και θα επιδιώξω να βάλουμε σε προτεραιότητα τα τοπικά προβλήματα.»
Σε τι ζητήματα δίνετε έμφαση;
«Υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν μεγάλη μερίδα των ντόπιων και ειδικά των επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Φ.Π.Α. και ο κίνδυνος να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές.
Πιστεύω ότι πέρα απ’ τις ρυθμίσεις που συνολικά θα διεκδικήσουμε για αυτά τα θέματα, είναι και κάποια που μπορούν σε τοπικό επίπεδο να αντιμετωπιστούν, με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Επιμελητηρίου και την καλύτερη επαφή και συνεργασία του με το Δήμο και την Περιφέρεια, ειδικά στους δύο βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό και την αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή.
Φεύγουν λεφτά
»Είναι βασικό και δεν έχει ακουστεί πολύ, καθόλου όλη την προεκλογική περίοδο στον τόπο μας, ότι στον κλάδο του εμπορίου έχουν γίνει εγκλήματα έως τώρα και τα νησιά μας έχουν από πολλές πλευρές διαρροή χρημάτων.
Πρώτη διαρροή και μεγάλο λάθος, δίχως να είμαι κατά των εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία, είναι ότι ξεκίνησε η συνεργασία με απέναντι από λάθος ανθρώπους, και ακολούθησε και λάθος διαδρομή. Τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες για να υπάρξει οικονομική ισορροπία, όσα φεύγουν, τόσα να έρχονται, δίχως να γίνεται η αφαίμαξη χρημάτων που τόσα χρόνια γινόταν απ’ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ακόμη, φεύγουν χρήματα προς την Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, εντείνοντας το πρόβλημα. Όσο είμαστε σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσουν αυτές οι διαρροές σε όλες τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό θα πρέπει να φροντίσουν να μη μεταφέρονται τουρίστες σε άλλα νησιά. Με καλύτερες τιμές προς τους τουρίστες, θεωρώ πως τα χρήματα θα μένουν στα νησιά, θα μένουν στην ντόπια αγορά.
Να γίνουμε όλοι μια γροθιά υπέρ του τοπικού συμφέροντος, να μην επικρατήσει η κομματική αντίληψη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, χρειάζεται μεθοδικότητα, συνεργασίες και υπομονή, γιατί τίποτε σημαντικό δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα.»
Απ’ τα τοπικά ζητήματα, εκτός του Φ.Π.Α., τι νομίζετε πως χρειάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση που θα εκλεγεί;
«Αυτό που επείγει να τακτοποιηθεί, είναι οι αλλαγές που χρειάζονται στον “Καλλικράτη”, γιατί η εμπειρία, ενάμιση χρόνο τώρα, έδειξε ότι δεν “περπατά” το “ένα νησί - ένας δήμος” που έγινε στη Λέσβο. Ακόμη, χρειάζεται βελτίωση στο θέμα των τοπικών συμβουλίων, που πρέπει να αποκτήσουν αρμοδιότητες. Επίσης, σε κάθε πρώην δήμο να υπάρξει στελέχωση με έμπειρο τεχνικό προσωπικό, καθώς και με νέους επιστήμονες, που θα μπορούν να βοηθούν στους τομείς που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη Λέσβο, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Γιατί οι νέοι μας πρέπει να έχουν βοήθεια και σωστή καθοδήγηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν και στους καινούργιους επαγγελματικούς κλάδους που κατά τη γνώμη μου θα προκύψουν.
Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη κοινή προσπάθεια για να επαναληφθεί το εγχείρημα, ίσως απ’ τον ιδιωτικό τομέα, του “Lesvos Shop”, που ήταν μια μεγάλη προβολή των ποιοτικών ντόπιων προϊόντων, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λέσβου.»